Mit tud az új MÁP Plusz? Megveri a többi állampapírt?

Mit tud az új MÁP Plusz? Megveri a többi állampapírt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-29
 

Június 3-tól megújul a Magyar Állampapír Plusz állampapír: a befektetés kamatát érdemben megemelték, 5 év alatt az éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy mennyire borítja fel az új befektetési lehetőség az állampapírpiacot. Milyen időtávon érdemes az új MÁP Pluszt választani, és mikor éri meg jobban egy másik lakossági befektetés? A Bankmonitor szakértői ezeket a kérdéseket járták körbe.

A 2019-es indulásakor a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) szuperállampapírnak is szokás volt nevezni, köszönhetően annak, hogy az akkori kamatkörnyezetben az 5 éves futamidőre kínált évi 4,95 százalékos átlagos hozama (EHM) kifejezetten kiemelkedő volt. Az infláció emelkedésével és a gazdasági környezet átalakulásával ez a hozamígéret azonban igencsak devalválódott az elmúlt években. Éppen ezért a MÁP Plusz ráncfelvarráson esett át, a kamatot érdemben megemelték, így a befektetés már nagyon is versenyképessé válik.

2024. június 3-tól lesz elérhető az új N2029/M1 sorozatú MÁP+, ennek kamata fix, ugyanakkor az idő előrehaladtával lépcsőzetesen emelkedik:

  • Az első évben a kamat évi 6,25%. (Az első év elnyújtott, ezért a tényleges kamat 6,64%)
  • A második évben a kamat évi 6,50%.
  • A harmadik évben a kamat évi 6,75%.
  • A negyedik évben a kamat évi 7,00%.
  • Az ötödik évben a kamat évi 7,25%.

Ha lejáratig megtartjuk a papírt, akkor az éves átlagos hozam 6,73% lenne. Nézzük meg egy konkrét példán keresztül, hogy mit is jelent ez a hozam. Amennyiben induláskor befektetünk 10 millió forintot, a papírt pedig lejáratig megtartjuk, akkor összességében 2029. június végén 13,9 millió forintunk lenne. A régi MÁP Plusz egyébként 5 év alatt ennél 1,2 millió forinttal kisebb, 12,7 millió forint hozamot termel csak.

A megújult MÁP Plusz tehát érdemben kedvezőbb a réginél, de vajon a többi lakossági állampapírt is megveri? Újra elnyeri a szuperállampapír státuszt?

Hirdetés

Hirdetés

Éven belüli befektetés: nagyon lényeges a pontos időtáv

Az új MÁP Plusz kiszállási költsége még nem ismert, de a korábbi tapasztalat alapján a nem kamatfordulókor történő eladási díja 0,5% lehet. A kiszállási költség a többi lakossági állampapír esetében 1% szokott lenni.

A legmagasabb kamattal jelenleg egy változó kamatozású állampapír, a 2027/N BMÁP rendelkezik, ennek aktuális éves kamata 8,37%. Azt azonban tudni kell, hogy ez a kamat negyedévente változhat a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstérjegy (DKJ) aukciós hozamának megfelelően. Mivel azonban az idei évben a DKJ aukciók átlaghozama 6,48-6,96% között mozgott, ez alapján a befektetés éves kamata 7,98-8,46% között lehet majd. Ráadásul az aukciós hozamok érdemi esésére a következő hónapokban nincs komoly esély.

A bónusz állampapír és a MÁP Plusz közötti kamatkülönbözet jelenleg évi 2,12% a változó kamatozású befektetés javára, ugyanakkor a visszavásárlási költsége 0,5 százalékponttal magasabb a kérdéses befektetésnek. Ezt a 0,5%-os extra díjat nagyságrendileg 3 hónap alatt dolgozza le a bónusz állampapír, ezért ennél hosszabb futamidőre már jobb választás lehet, mint a MÁP Plusz.

Ugyanakkor 3 hónapnál rövidebb futamidő esetén sem feltétlenül a MÁP Plusz a jó döntés, érdemes lehet a „normál” Diszkont Kincstárjegyek között is szétnézni. Ott ugyanis jelenleg találni 6,25% feletti éves hozamokat is.

Ahogy nyúlik a futamidő, a bónusz állampapír kamatváltozási kockázata is növekszik. (Nagyobb eséllyel változhat a gazdasági környezet.) Ugyanakkor egyre nagyobb szerepe lehet az inflációkövető prémium állampapírnak, amelynek éves induló kamata 7,9%, ami 2025. áprilisáig nem változhat. (Gyakorlatilag 4 hónapnál hosszabb, éven belüli futamidő esetén már a prémium állampapír is több hozamot tud termelni, mint a MÁP Plusz.)

Melyik állampapír a nyerő, ha egy évre fektetnénk csak be?

Nézzük meg mivel járunk a legjobban 10 millió forint befektetése esetén.

Az Egyéves Magyar Állampapír 1MÁP jövő héttől már nem lesz elérhető, gyakorlatilag a helyette is a MÁP Pluszt ajánlja a kibocsátó. (Ez érthető, hiszen az 1MÁP korábbi 6 százalékos kamata elmarad a MÁP Plusz első évre érvényes kamatától.) Egy éves időtávon a bónusz állampapírnak a kamata akár háromszor is módosulhat, ezért ilyen időtávon ezzel a befektetéssel már nem foglalkozunk.

Egy év alatt a MÁP Plusz 6,25% évi kamatot termel, mivel az első forduló kicsit hosszabb – június végéig tart – ezért ez 6,64% tényleges kamatot jelent. Ráadásul a papírt továbbra is veszteség nélkül lehet eladni kamatfordulókor, vagyis a 6,64% hozamot nem csökkenti kiszállási költség. A befektetett összegen 640 ezer forint nyereségünk lenne.

A FixMÁP egy 3 éves futamidejű, évi fix 7%-os kamatozású papír. Ugyanakkor a futamidő alatt a kiszállási költség 1%. 10 millió forint értékű befektetés 2025. június végére nagyságrendileg 660 ezer Ft hozamot termel a kiszállási költséget is figyelembe véve. Ez meghaladja a MÁP Pluszon elérhető nyereséget.

Viszont vannak további alternatívák, amelyekről nem szabad megfeledkezni. A PMÁP első évre évi 7,9% kamatot kínál, ugyanakkor 2025. áprilisában van a kamatfordulója, az új kamatot pedig a 2024-es infláció alapján határozzák meg. Ez alapján a második periódusra várhatóan az új kamat – az MNB inflációs várakozása alapján – 4,8% körül lehet. Egy év után az inflációkövető papírból nagyságrendileg 1 százalékos költség mellett lehet kiszállni, ezt is figyelembe kell venni a kalkuláció során. Az inflációkövető papír 10 millió forint befektetése esetén 2025. június végére a kiszállási díjat is figyelembe véve 690 ezer forint hozamot tud termelni. Ez meghaladja a MÁP Plusszal elérhető nyereséget.

Ezek alapján ezen az időtávon még mindig az inflációkövető befektetés lehet a nyerő.

Két éves futamidőre sem a MÁP+ a befutó

Itt is 10 millió forint befektetésén keresztül vizsgáljuk meg a lehetséges nyereséget.

A MÁP Plusz esetében a kamat a második évre 6,50%-ra emelkedne a korábbi évi 6,25%-ról. Két év alatt a nyereség 1,35 millió forint lenne.

A FixMÁP esetén mindkét évre 7 százalékos éves kamat érhető el, a kiszállási díj ugyanakkor ebben az esetben is terhelné a befektetést. A két év alatt nagyságrendileg 1,44 millió forint nyereség érhető el a befektetéssel.

A prémium állampapírnál az inflációs várakozások jelentősen befolyásolják a nyereséget. (Az MNB azt várja, hogy fokozatosan visszatérünk a kívánt 3-4% közötti sávba.) Ez jelentősen csökkenti a befektetés várható kamatát: emiatt ilyen időtávon már egyáltalán nem éri meg ezt a befektetést választani. A várható nyereség két évre ugyanis már csak 1,17 millió forint lenne.

Akkor jöjjön a meglepetés konstrukció, a két éves futamidejű Kincstári Takarékjegy. A befektetés éves kamata 6,50%, ez a befektetett 10 millió forintra 1,3 millió forint nyereséget eredményezne.

Vagyis két évre a FixMÁP tűnik a legjobbnak.

Három éves időtáv: előretör a FixMÁP

Újfent 10 millió forint befektetés nyereségeit hasonlítsuk össze az egyes esetekben. A bónusz állampapír mellett ilyen időtávon már a másik változó kamatozású papírt, az inflációkövető PMÁP-ot is érdemes elengedni. Már 2 éves időtávon sem teljesített jól, az inflációs várakozások pedig nem emelkednek az idő előrehaladtával.

A MÁP Plusz kamata a 3. évre már 6,75%, a hozam pedig a harmadik év végére már 2,1 millió forint lenne. A FixMÁP ugyanakkor a 3 évre végig 7% kamatot produkál, ráadásul a lejáratkor már visszaváltási díj sincs. A FixMÁP 2,2 millió forintot hozna 2027. áprilisáig, vagyis nagyságrendileg két hónappal rövidebb időtávra is nagyobb profitot tudna termelni.

5 évre egyértelműen a MÁP Plusz a nyerő

Három évnél hosszabb futamidőre a Magyar Állampapír Plusz mellett már csak a változó kamatozású bónusz állampapír és az inflációkövető prémium állampapír jöhetne szóba. Előbbi esetében a negyedéves kamatváltozás miatt nagy a bizonytalanság, míg utóbbinál az inflációs várakozások alapján nagy kamatcsökkenésre lehet számítani. Így 5 éves időtávon már  MÁP Plusz egyeduralkodónak számít, lejáratig elérhető 6,73 százalékos éves átlagos hozam is igen magas.

Jó tudni
Csak összehasonlításképpen, az új ltp szerződéseken – melyekhez akár 30% egyszeri kamatbónusz is kapcsolódhat – 4 éves időtávon a legkedvezőbb éves hozamigéret évi 6,22%. (A hosszabb, 8 éves futamidejű lakástakarék szerződésnek az éves hozama ennél még valamelyest kisebb is.) Nyilván ez egy rendszeres megtakarítás, mondhatni más élethelyzetben lévő embereknek szól. De az kétségtelen tény, hogy igen beszédes, hogy az ltp hozama igen komoly egyszeri kamatbónusza mellett sem éri el a MÁP Plusz éves hozamát.

Azért vannak nyitott kérdések

Természetesen ezen kalkulációk során számos feltételezéssel éltek a Bankmonitor szakértői. A visszaváltási díjat a jelenlegi gyakorlatnak megfelelő értéken fixálták, ezek változása érdemben befolyásolhatja az eredményt. Ez a sima lakossági állampapírok esetében 1%, míg a MÁP Plusz esetében 0,5%. Ez utóbbi esetében ugyanakkor biztos, hogy kamatfizetéskor a kiszállásnak nincs költsége.

A prémium állampapírnál a számítás során az MNB inflációs várakozásait használták a szakértők. Ha az áremelkedés másképp alakul, akkor a prémium állampapír hozama is más lenne. Magasabb hozamot várhatnak azok a prémium befektetéstől, akik nagyobb áremelkedésre számítanak. A bónusz állampapír esetében pedig a Diszkont Kincstárjegyek hozamalakulása változtathatja érdemben a nyereséget.

A kalkuláció során minden esetben a kifizetett hozamok újrabefektetésével számoltak a szakértők. Ez a MÁP Plusz esetén automatikus, a többi befektetésnél viszont a befektető döntésén múlik. Ráadásul az újrabefektetés hozamánál is abból indultak ki, hogy a kamatkörnyezet nem változik. Ha az egyes kamatok kifizetésekor már kisebb hozam mellett lehetne befektetést vásárolni, akkor az a nyereséget is érdemben befolyásolja.

Hirdetés
Hirdetés