Nagyon egyenlőtlen az ATM-ek eloszlása Magyarországon

Nagyon egyenlőtlen az ATM-ek eloszlása Magyarországon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-13
 

A hazai járások között akár tízszeres különbség is lehet a 10 ezer főre jutó bankjegykiadó automaták számában.

A lokációanalízissel és -optimalizációval foglalkozó Helix Consulting szerint a bankjegykiadó automaták legsűrűbben a siófoki és a keszthelyi járásban érhetők el: előbbin 9,9, míg utóbbin 8,8 ATM jut 10 ezer lakosra. A másik véglet a Putnoki járás, ahol tízezer lakosra mindössze 1,1 ATM jut (az egész járásban csak 2 ilyen eszköz működik), de a rétsági járásban is csak 1,2, míg a csengeri járásban 1,4 ugyanez.

Érdekes módon a budapesti érték 7,4, a magas lakosságszám miatt a főváros nincs az élbolyban még akkor sem, ha itt üzemel a hazai bankjegyautomaták negyede, szám szerint 1225 darab. A regionális ellátottság különbségei még akkor is nagyjából ötszörösek voltak, miután a cég levonta a főváros és a két legellátottabb járás adatait.

Hirdetés

Hirdetés

Több ATM-et akar az MNB is

Nem csak nagyon egyenlőtlen a bankjegykiadó automaták eloszlása, a számuk is folyamatosan csökken az elmúlt időszakban: 2017 elején még több mint 5 ezer darab működöt az országban, majd 2020 végén lassú csökkenés kezdődött, így tavaly szeptemberben kevesebb mint 4800 automata volt az országban. 

Egy új jegybanki szabályozás többek között meghatározza, hogy hány ATM-et kell fenntartaniuk a bankoknak: a kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12, a vármegyeszékhelyeken 2,5-15, a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát kell működtetniük. Azok a bankok, amelyek már most teljesítik a limiteket, engedményt kapnak az új szabályok alapján. Eszerint, ha egy banknak a három településtípus közül kettőben már jelenleg is több ATM-je van az előírtnál, akkor a harmadiknál 25 százalékkal csökkentheti az automaták számát.

Nem csak saját banki ATM-ből lehet ingyen készpénzhez jutni

Minden fizetési bankszámlához igényelhető az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség, amivel maximum 150 ezer forintot lehet felvenni bármely bankjegykiadó automatából, legfeljebb két tételben. Mivel az ingyenesség szempontjából nem számít, hogy saját bankunk vagy más pénzintézet automatáját használjuk, akár az is elképzelhető, hogy a lehetőséget teljes egészében egy másik bank eszközével használjuk ki.

Ez akkor lehet például hasznos, ha olyan bank talál meg bennünket egy „kihagyhatatlan ajánlattal”, amelyiknek nincs komoly ATM hálózata, vagy nincs bankjegykiadó automatája a környékünkön.

Javíthat a helyzeten, ha a pénztárakban is lehet majd készpénzt felvenni

Segíthet majd az ATM-hiányos településeken, hogy a jövőben havonta két alkalommal, összesen legfeljebb 40 ezer forint értékben ingyenesen lehet majd készpénzhez jutni a kereskedőknél bankkártyás fizetés esetén. Még mielőtt rohannál a legközelebbi üzletbe, tudnod kell, hogy egyelőre még várat magára a pontos feltételeket tisztázó rendelet, a pénztári készpénzfelvételi lehetőség ezért még várat magára.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés