Ne számolj fel mindent, ha külföldre költözöl!

Ne számolj fel mindent, ha külföldre költözöl!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-22
 

Az utóbbi években egyre többen vállalnak munkát külföldön. Ez nyilván azt is jelenti, hogy életüket át is helyezik egy másik országba. Tartósan külföldön élnek és dolgoznak, de szeretnének itthon lakást venni. Kaphatnak-e hitelt, ha leadták a magyarországi lakcímkártyájukat, személyi igazolványukat? Hazánk tartós elhagyása bizonyos kötelezettségekkel is jár. Többek között a külföldre költözők különböző hatóságok felé tartoznak bejelentési kötelezettséggel.

Nincs magyarországi lakcímem, kaphatok-e hitelt?

Ez egy igen fogas kérdés. Elsőre nem is gondoljuk, hogy egy kis műanyag lapocska hiánya mekkora kalamajkába sodorhat bennünket!

Elsődleges elvárás, hogy a magyar állampolgár, aki hitelt igényel magyarországi banktól, rendelkezzen magyarországi lakcímmel, amit lakcímkártyával is tud igazolni. Ez sajnos elengedhetetlen. De itt nem állhatunk meg! Adókártyára is szükség van a hiteligényléshez, még akkor is, ha külföldön dolgozunk és ott is adózunk.

Mit tehet, akinek nincs itthoni lakcíme?

A bankok sajnos szóba se állnak addig velünk, amíg nem tudunk hitelt érdemlően magyarországi állandó lakcímet igazolni. Amennyiben nem tudunk, vagy nem akarunk itthoni lakcímet létesíteni, feltétlenül be kell vonni egy olyan személyt adóstársként, aki rendelkezik magyarországi állandó lakcímmel.
Sőt! Ezen túl, még kézbesítési megbízottat is előírhatnak! A kézbesítési megbízott olyan személy, aki vállalja, hogy egy másik magánszemély részére érkezett küldeményeket átveszi, és tartalmát 15 napon belül a képviselő tudomására juttatja.

Kíváncsi vagy a legjobb hitelajánlatokra? Kalkulátorunk megkönnyíti a választást.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Bejelentési kötelezettség külföldre költözéskor

Amennyiben egy magyar állampolgár véglegesen külföldön szeretne letelepedni, különféle bejelentési kötelezettségeknek kell eleget tennie.

Ezek közül a legfontosabbak:

  • bejelentés a végleges külföldi letelepedésről (lakcímváltozás bejelentése),
  • bejelentés a Nemzeti Adó és Vámhivatal felé,
  • bejelentés az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felé.

A külföldön élő magyar állampolgárokra vonatkozó bejelentési kötelezettség nem új szabály, több mint 20 éve él. A változás 2013 március 1-jétől az, hogy annak, aki tartósan külföldön tartózkodik, a végleges külföldi letelepedését – az ideiglenes külföldön tartózkodást NEM – bizony be kell bejelentenie. Ezt a konzulátuson, vagy Magyarországon bármely okmányirodában meg lehet tenni. A bejelentéssel egyidejűleg le kell adni a személyi igazolványt és a lakcímkártyát. Ezt követően a magyar állampolgár útlevéllel tudja magát igazolni, valamint kap egy olyan lakcímkártyát, amelyen az szerepel, hogy „külföldön élő magyar állampolgár”, konkrét cím azonban nincs feltüntetve.

A lakcím bejelentési kötelezettség mellett ugyanilyen kötelezettsége a külföldre költöző magyar állampolgároknak a bejelentést megtenni a társadalombiztosító és az adóhivatal felé is.

Az uniós szabályozás szerint minden uniós polgár csak egy állandó lakcímmel rendelkezhet az EU területén. Amennyiben a magyar állampolgár életvitelszerűen pl. Angliában tartózkodik, köteles bejelenteni a külföldi letelepedést, ahogy ezt fentebb is írtuk.

Attól, hogy állandó lakcímünk külföldön van, még magyarországi tartózkodási helyet létesíthetünk. Magyarországi tartózkodási hely létesítése csak Magyarországon, személyesen, a tartózkodási hely szerint illetékes okmányirodánál lehetséges.

Ha a magyar állampolgár később újra állandó lakóhelyet szeretne létesíteni Magyarországon, ismét igényelhet személyi igazolványt és lakcím kártyát.

Ráadásul külföldi munkavállalás esetén, ha ezt nem jelentjük be az OEP-nél, akkor erre az időre az adóhatóság követelni fogja tőlünk az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami 2015-ben 6 930 Ft.

DE! Ha hitelt érdemlően igazoljuk, hogy életvitelszerűen külföldön tartózkodunk és a lakhelyül szolgáló ország egészségbiztosítási rendszerének hatálya alatt állunk, nem kell itthon TB felé fizetnünk.

Ne keverjük a szezont a fazonnal!

A jogszabály-módosítás nem határoz meg új kötelezettséget azoknak, akik csak ideiglenesen kívánnak külföldön tartózkodni. 2013. március 1. óta ugyanis azoknak, akik ideiglenesen, de 3 hónapnál hosszabb időre külföldre költöztek, már nincs bejelentési kötelezettségük.

És természetesen azok, akik csak ideiglenesen tartózkodnak külföldön, a személyi igazolványukat is megtarthatják.

Tehát, például ha valaki minden nyáron Spanyolországba utazik néhány hónapra epret szedni, nem kell leadnia a lakcímkártyáját!

A jogszabály határidőt nem szab meg a lakcím bejelentésre, illetve a külföldön tartózkodás időtartamát sem tekinti mérvadónak annak eldöntésekor, hogy az vajon véglegesnek minősül-e. Ez azt jelenti, hogy akár hosszú évekig is lehet ideiglenesen külföldön tartózkodni. A végleges külföldi letelepedés tehát nem az időtartamtól függ, hanem a saját döntésünktől.

Egy kis érdekesség: Külföldiek hitelfelvétele Magyarországon

Ha valaki külföldi állampolgár és nincs magyarországi lakcíme (Miért is lenne?), vehet fel hitelt Magyarországon, amennyiben megfelelő jövedelmet tud igazolni és minden egyéb, a bank által támasztott elvárásnak megfelel. Tőle elegendő a kézbesítési megbízott és természetesen a hiteligényléshez szükséges egyéb dokumentumok.
Ha valaki azonban magyar állampolgár, de külföldön dolgozik és itthon nincs lakcíme, ő sajnos nem kaphat hitelt.

A legegyszerűbb megoldás, ha hazalátogatásunk alkalmával bejelentkezünk egy családtaghoz, vagy baráthoz. Persze ehhez az ő hozzájárulásuk is szükséges!

Hogy vannak-e kivételek? Persze, kivételek mindig vannak. Egyedi esetben, magyarországi lakcímmel rendelkező adóstárs bevonásával át lehet verni egy-egy ilyen hitelkérelmet néhány bankban.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés