Nem csak a bankszámlánk lehet olcsóbb, de még a hitelen is nyerhetünk egy bankváltással

Nem csak a bankszámlánk lehet olcsóbb, de még a hitelen is nyerhetünk egy bankváltással
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-10
 

A bankszámlához való túlzott ragaszkodás sokba kerülhet, hiszen azon túl, hogy ezzel esetleg lemondunk egy olcsóbb számla lehetőségéről, akár még hitelhez is nehezebben, drágábban juthatunk. Ezek együtt pedig már akár havi több tízezer forint plusz költséget is jelenthetnek.

Magyarországon az emberek nem szívesen váltanak bankot: éves szinten körülbelül 5%-uk vált bankszámlát, míg a meglévő hitelek alig 3%-át cserélik le olcsóbbra vagy biztonságosabbra. Pedig a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora szerint átlagos használat mellett egy bankszámla lehet teljesen ingyenes, de akár fizethetünk érte évente 13 ezer forintot is. (Az átlagos használat havi 250 ezer forint jövedelem érkeztetését, 2 netbankos utalást, 2 csoportos beszedést, 30 db bankkártyás fizetést és a havi 2 db ingyenes készpénzfelvétel igénylését jelenti az esetünkben.) Ám nem mindenkinek ugyanaz a számla a legkedvezőbb, ezért érdemes a kalkulátort a saját bankolási szokásainknak megfelelően beállítani, így személyre szabott rangsort kaphatunk, ráadásul a várható havi és éves költséget is előre láthatjuk.

Nem kizárólag a bankszámlához kapcsolódó költségek lefaragása miatt lehet azonban aktuális egy bankváltás, hitelfelvételnél is érdemes számolni a lehetőséggel. A bankok sokszor kötelezően előírják ugyanis, hogy az adós számlát vezessen náluk – ahonnan levonják a törlesztőket –, de ha a náluk vezetett számlára még jövedelem vagy rendszeres havi jóváírás is érkezik, akkor többnyire ezt kamatkedvezménnyel jutalmazzák. Amennyiben a bank csak havi jóváírást vár el, akkor a meglévő bankszámla akár meg is tartható, mindössze arra kell figyelni, hogy a hitelben érdekelt számára mindig átutaljuk onnan az előírt nagyságú összeget. (Találni azonban olyan bankot is, amelyik nem vár el számlanyitást, sőt még előtörlesztési díjat sem számol fel, ha idő előtt fizetnénk vissza a hitelünket.)

Hirdetés

Hirdetés

A jövedelemérkeztetéssel elérhető pénzügyi előny egy személyi kölcsönnél

Egy 3 millió forintos – 5 éves futamidejű és fix kamatú – személyi kölcsön átlagos fizetnivalója a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátor szerint

  • 250 ezer forint jövedelemérkeztetés vállalásával: 64 300 Ft/hó havi törlesztő 2021-től, ami teljes visszafizetésben – az induló költséggel együtt – 3 827 000 forintot jelent.
  • Jövedelemérkeztetés vállalása nélkül: 70 020 Ft/hó törlesztő 2021-től, míg az átlagos teljes visszafizetés ebben az esetben 4 143 000 millió forint.

Eszerint átlagosan 68 640 Ft-ot lehet megspórolni éves szinten a példánkban szereplő 3 millió forintos személyi hitelnél a jövedelemérkeztetés vállalásával, köszönhetően a kamatkedvezményeknek. Ehhez hozzájöhet akár évi 10 000 – 13 000 Ft megtakarítás a bankszámlán, ha a hitelező banknak éppen nagyon kedvező ajánlata van. Azért a személyi kölcsön kalkulátor által kidobott ajánlatok átlagát néztük – pedig a legjobb és a legdrágább hitelek kötött egyébként óriási költségben a különbség –, mert a mostani „vérzivataros” időben nehezen kiszámítható, hogy ki melyik banktól kaphat egyáltalán személyi hitelhez, ezért az átlag itt jobban érzékelteti az elérhető pénzügyi előnyt.

Mennyit nyerünk a jövedelem érkeztetés vállalásával egy lakáshitelnél?

Példaképpen egy mostanság átlagosnak számító 15 millió forint összegű, 20 éves futamidőre felvett, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel fizetnivalóit néztük meg akkor, ha az igénylő a 300 000 forint nettó igazolt jövedelmét a banknál vezetett számlára érkezteti, illetve ha nem. (Például azért, mert nem szeretne emiatt bankot váltani)

  • Jövedelemérkeztetéssel: az átlagos havi törlesztő 93 721 Ft lesz, míg összességében 22 594 701 Ft-ot kell átlagosan visszafizetni az induló költségekkel együtt.
  • Jövedelemérkeztetés vállalása nélkül: az átlagos havi törlesztő 102 487 Ft, az átlagos teljes visszafizetés 24 730 471 Ft.

Eszerint a 12 hazai bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint tehát jövedelemérkeztetéssel átlagosan csaknem 8 800 Ft pénzügyi előny érhető el, ami nem tűnik soknak, ám a hosszú futamidő alatt végül 2 millió forint felett lehet visszafizetésben a különbség.

Hogyan lehet egyszerűen bankszámlát váltani?

Előfordulhat, hogy egy kedvező költségű, vagy akár ingyenes bankszámla bármennyire is csábító, a bankváltással járó mizériát valaki csak ezért nem vállalja be. Ám már évek óta működik az egyszerűsített bankváltás lehetősége, aminél mindössze annyi a feltétel, hogy a számlák pénzneme azonos legyen. Ráadásul az egész folyamat két hét alatt lezongorázható! Az egyszerűsített bankváltást az új számla megnyitásakor kezdeményezhetjük a kiválasztott pénzintézet bármelyik fiókjában. Itt kaphatunk egy „Számlaváltási meghatalmazás” nyomtatványt, amivel meghatalmazzuk az új számlavezető bankunkat az ügy elintézésével. A legjobb az egészben az, hogy értesítik a közmű-szolgáltatókat, a biztosítókat és minden más érintettet a számlaváltásról, így nem kell egyenként megkeresnünk mindegyiket. A procedúra végén a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számlánkra, majd ha kérjük, megszünteti a már feleslegessé vált számlát. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel tartozás, de az is probléma, ha a számla hagyatéki eljárásba lett bevonva, esetleg részben vagy egészben zárolt.

Hirdetés
Hirdetés