Olcsóbb a lakhatás a főváros egyes részein, mint az agglomerációban

Olcsóbb a lakhatás a főváros egyes részein, mint az agglomerációban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-12
 

A vételár mellett az ingázás költségével is érdemes számolni. De az sem mindegy, hogy Budapest melyik részén, melyik kerületben fekszik a kérdéses ingatlan. Hol érdemes házat venni? Budapesten, vagy az agglomerációban?

Korábbi elemzésünkben bemutattuk, hogy az agglomeráció egyes településein olcsóbb lehet a lakhatás (hiteltörlesztő és ingázási költség), mint Budapesten. Azonban abban a cikkben csak budapesti átlaggal számoltunk és nem vettük górcső alá az egyes kerületek költségeit. Most pótoljuk a hiányosságot és megmutatjuk, hogy mennyiért lehet Budapest egyes kerületeiben családi házban élni, és ez hogyan viszonyul ez az agglomerációhoz.

Hirdetés

Hirdetés

Miért költöznek az emberek az agglomerációba?

A döntés mögött gyakran a csendesebb, természetközelibb környezet, a tágasabb élettér és a családbarát életkörülmények vágya áll. Ezek az érvek sokszor helytállóak, ám nem minden esetben tükrözik a teljes valóságot, hiszen mindezekért nem feltétlenül kell elhagyni a fővárost.

Budapestről sokaknak a koszos, zajos és zsúfolt belvárosi utcák jutnak eszébe a betondzsungel közepén, ahol kevesen képzelik el az idilli családi életet. Azonban a fővárosnak vannak olyan kertvárosias részei is, ahol első látásra talán fel sem tűnik, hogy az még mindig Budapest. Ezek a városrészek igazi alternatívát kínálhatnak az agglomerációval szemben. Bár elsőre kevés különbség látható, mégis számos olyan tényező van, ami miatt a fővárosi élet sokak számára vonzóbb választás lehet.

Budapest külső kerületeiben ugyanolyan életstílussal találkozhat az ember, mint az elővárosi településeken, azonban közelebb van a belváros, ezzel értékes időt és pénzt spórolhatnak meg az ott élők a napi munkába járáskor vagy éppen a hétvégi programokra való utazáskor.

A közösségi közlekedés is hatalmas előny a főváros javára, mivel a budapesti kertvárosban gyakrabban közlekedő járatok állnak rendelkezésre, mint általában az elővárosi településeken. Különösen nagy a kontraszt az éjszaki buszközlekedésben Budapest javára.

Az iskolák, orvosi rendelők és bevásárlóközpontok mind könnyen elérhetők a fővárosban, ami nagyban megkönnyíti a mindennapokat. Ezzel szemben az agglomerációban élők gyakran szembesülnek azzal, hogy egy nagyobb bevásárlás vagy egy orvosi vizsgálat több időt és szervezést igényel, hiszen kevesebb szolgáltatás található közvetlenül a közelükben.

Jó tudni
Ez különösen igaz az iskolákra, ahol a budapesti intézmények diákjai az évente végzett kompetenciaméréseken átlagosan jobb eredményeket érnek el, mint az agglomeráció járásai (különösen az agglomeráció széle). A kiszemelt oktatási intézmény elhelyezkedése sok szülő számára fontos tényező a döntésben.

Végül Budapest kertvárosi részei ideális megoldást kínálnak mindazoknak, akik élvezni szeretnék a nagyváros nyújtotta lehetőségeket anélkül, hogy a belvárosi nyüzsgésben kellene élniük. A kulturális programok, éttermek és szórakozási lehetőségek könnyen elérhetők, míg az agglomerációból ezek megszervezése gyakran bonyolultabb és időigényesebb feladat.

Mik a pénzügyi realitások?

A vizsgálat során a Bankmonitor szakértői egy családi méretű, 110 négyzetméter alapterületű ház megvásárlásának havi költségét nézték meg. A vételár az adott településre érvényes átlagárnak felel meg, a vásárláshoz a vevőnek 30% önereje van, a maradékot 6,7%-os kamatozású, 20 éves futamidejű lakáshitelből finanszírozza. Az ingázás költségénél abból indultak ki a szakértők, hogy autóval járna be a vevő havonta 20 alkalommal, a fogyasztás 6 liter 100 kilométerenként, a benzin ára 610 Ft/liter. A havi összköltség a hitel törlesztése és az üzemanyag árának az összege lenne.

Fontos megjegyezni, hogy ez az elemzés csak a családi házakra vonatkozik, a belső kerületekben azért nincs adat, mert ott kevés hagyományos értelemben vett családi ház található.

Az egyértelmű, hogy Budapestről a főváros központjába kevesebb lesz az ingázás költsége, mint az agglomerációból. Az is közismert, hogy Budapesttől távolodva csökkenő tendenciát mutatnak az ingatlanárak. Az elemzésben az lesz a döntő, hogy a főváros közvetlen környezetében lévő elővárosi települések kellőképpen olcsóbbak-e, hogy kompenzálják a távolság miatt megnövekedett ingázási költséget.

Budapest kerületei között nagy különbségek lehetnek. Míg a budai kerületekben drágábbak az ingatlanok, addig a pesti peremkerületekben jóval kedvezőbbek az árak. Ugyanakkor az ingázási távolságokat is figyelembe véve, könnyen előfordulhat, hogy egy drágább budapesti kerület is versenyképes alternatívát kínál az agglomerációval szemben.

Éppen ez a helyzet a XIII. kerület és Szentendre esetében; Szentendrén alacsonyabb a lakáshitel törlesztőrészlete, ugyanakkor jóval többet kell költeni ingázásra. De mi jön ki, a két értéket együtt vizsgálva? Összességében Szentendrén havonta 581 469 forintba kerül az élet egy 110 négyzetméteres házban lakva és Budapestre ingázva, míg ugyanez a XIII. kerületben 578 684 forintot jelent.

Hasonló helyzet áll fenn Dunakeszi és a XIV. vagy a XVI. kerület esetében is. A két kerület hasonló életszínvonalat nyújt, mint Dunakeszi, de a belvároshoz való közelségük miatt kedvezőbb választások lehetnek, mint agglomerációs település. Ráadásul a XVI. kerület esetében még az ingatlanárak is alacsonyabbak, mint Dunakeszin.

Érdekes jelenség Budapesten belül, hogy a II. kerületben olcsóbb az élet, mint a III. kerületben. Ez nemcsak az összköltségekben, hanem az ingatlanárak tekintetében is igaz: átlagosan alacsonyabbak az árak a II. kerületben, mint a szomszédos III. kerületben.

A pesti peremkerületek és a mellettük fekvő agglomerációs települések átlagos költségeinek összehasonlítása is fővárosi kerületek felé húz. A kerületekben átlagosan 7 ezer forinttal olcsóbb a lakhatás, mint a 12 közvetlen szomszédos agglomerációs településen (487 ezer forint a településeken és 480 ezer forint a kerületekben). A pesti peremkerületek tehát összességében olcsóbbak lehetnek az ingázási költségeket is figyelembe véve, mint a közeli agglomerációs falvak és városok.

Végső soron mindenki maga döntheti el, hol érzi magát a legjobban, legyen az az ország bármely pontja vagy akár külföld. A Bankmonitor számítása arra szeretett volna rávilágítani, hogy a lakóhely kiválasztásánál nem érdemes kizárólag az ingatlanárakra koncentrálni. Fontos, hogy tágabb perspektívából is megvizsgálják a helyzetet a lakásvásárlást tervezők.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés