Amit ma megvehetsz, ne halaszd holnapra!

Amit ma megvehetsz, ne halaszd holnapra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-23
 

A kisvállalkozások szinte mindenfajta fejlesztési céljukat megvalósíthatják a Széchenyi Beruházási Hitel GO! közel nulla százalékos kamatozású konstrukciójában. Cikkünkben a jelenleg a piacon az egyik legolcsóbb beruházási hitelnek számító termék kondíciót és felhasználásának előnyeit mutatjuk be.

Az egymillió forinttól akár egymilliárd forintos összegig is felvehető Széchenyi Beruházási Hitel GO! feltételei valóban nagyon vonzóak: a hitel kamata az állami támogatásnak köszönhetően mindössze évi fix 0,5%, amihez még alapesetben évi 0,5% garanciavállalási díj járul (6 éves futamidővel kalkulálva). Utóbbiért cserébe a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a felvett hitel 90%-ra vállal kezességet.

Jelentős megtakarítások Széchenyivel

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! kamatterhe lényegesen alacsonyabb mint az állami támogatást nélkülöző piaci hiteleké. Utóbbiak induló kamata közel 3-4%-ról indul, ráadásul a járulékos költségekkel (folyósítási jutalék, közjegyzői díj, értékbecslés díja stb.) is számolnunk kell. Egy 100 millió forintos hitelre vetítve tehát az éves kamatteher 5-6 millió helyett mindössze 500 ezer forint, ami egy 6 éves futamidőt, 24 hónap türelmi időt és egyenletes visszafizetést feltételezve akár 10 millió forint megtakarítást is hozhat a piaci konstrukciókhoz képest, feltételezve azt, hogy 3%-os piaci kamatozású beruházási hitellel oldjuk meg finanszírozási igényünket.

A fenti kamatelőnyt csak részben mérsékli a Széchenyi Beruházási Hitel GO! felvételekor fizetendő szerződéskötési díj, amelynek mértéke egyszeri 1,5%, de legfeljebb 1,5 millió forint. A hitelfelvétel kapcsán felmerülő kiadás még a hitelszerződés közjegyzői okiratba foglalásának költsége, egyes hitelcélok esetén a bank által felszámított értékbecslés díja, egy esetleges földhivatali eljárási díj, ami ugyanaz, mint a piaci konstrukciók esetében. Tekintettel arra, hogy a piaci kamatozású hiteleknél ugyanezen járulékos költségek jelennek meg, ez a költség nem csökkenti a Széchenyi Beruházási Hitel GO! versenyelőnyét.

Hirdetés

Hirdetés

Bárkinek megérheti a Széchenyi Beruházási Hitel GO!/

Röviden, szinte minden vállalkozásnak, amely fejleszteni, előbbre szeretne jutni. A Széchenyi Beruházási Hitel GO! konstrukcióján szinte minden, egy teljes lezárt (és nyereséges) üzleti évvel rendelkező vállalkozásnak érdemes gondolkodnia, hiszen a kedvező kamatozás miatt érdemes minden fejlesztési cél esetében számításba venni ezt a lehetőséget. Arra persze gondolni kell, hogy a bankok csak abban az esetben finanszíroznak – még fedezet mellett is – bármely beruházást, ha a hitel kamatainak és törlesztőrészleteinek visszafizetését a biztosítottnak látják.

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! esetében a termékleírás minimum 10%-os önerő meglétét írja elő, aminél a konkrét hitelt nyújtó bank írhat elő magasabb százalékot is. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján a beruházási hiteleknél elvárt önrész a megvásárlandó ingatlan, vagy eszköz nettó értékének 20%-a. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy 100 millió forint értékű vállalkozási célú ingatlan vásárlásához 80 millió forint kedvezményes hitelt is igényelhetünk, aminek az éves terhe mindössze 1 millió forint, míg a jelenlegi piaci folyamatok alapján az ingatlanok esetében ennél jóval nagyobb (akár évi 10%-ot, azaz 10 millió forintot is meghaladó) felértékelődés valószínűsíthető.

Vagyis amennyiben ingatlanberuházáson gondolkodik a cég, mindenképpen célszerű átgondolni a hitelfelvétellel történő vásárlást, hiszen az olcsó finanszírozás révén az önerőre vetített hozam sokkal magasabb lehet, mintha a teljes összeget a vállalkozás saját erejéből finanszíroznánk. Jelen esetben tehát csak a felértékelődésből évi 10 millió forint hasznunk származik, ami hitelfelvétel esetében már nem 10%, hanem (20 milliós önerőt feltételezve) akár ennek sokszorosa is lehet. És akkor még nem számoltunk a hasznosítás révén elérhető hozamokkal.

Türelem a visszafizetésre

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! konstrukciójának a másik nagy előnye, hogy a törlesztését legfeljebb két év (24 hónap) türelmi idővel lehet elkezdeni. A hitel maximális futamideje 10 év – ez persze igazodik a beszerzett eszköz avulásának idejéhez -, ezért az összeget a fennmaradó legfeljebb 8 év alatt kell egyenletes ütemben visszafizetni. Jó esetben a beruházás tárgya – mondjuk egy ingatlan – már az első két évben felértékelődik. Ahhoz, hogy a kedvezményes 0,5%-os garanciadíjjal számolhassunk a költségek tekintetében, a maximális futamidő 6 év lehet.

A Bankmonitor segítségével kérj előzetes ajánlatot

Persze mindez elméleti lehetőség egészen addig, amíg a konkrét hitelbírálathoz be nem adjuk a vállalkozás kérelmét és egyéb dokumentumait. Mivel a beruházási hitel ügyintézése lényegesen összetettebb, mint más hitelfajtáké, ezért mindenképpen érdemes igénybe venni a Bankmonitor hiteltanácsadóinak segítségét, akik nemcsak abban segítenek, hogy a vállalkozás megtalálja a hitelt nyújtani kész bankot, hanem abban is, hogy aztán a hiteligénylés is minél gyorsabban és zökkenők nélkül menjen végbe.

Ha kíváncsi vagy, hogy vállalkozásod milyen összegű kedvezményes Széchenyi Hitel GO! felvételére számíthat, használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés