Milyen feltétellel kaphat egy átlagos magyar személyi kölcsönt? Attól függ, ki számít átlagosnak!

Milyen feltétellel kaphat egy átlagos magyar személyi kölcsönt? Attól függ, ki számít átlagosnak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-01 Frissítve: 2021-10-12
 

A KSH adatai alapján a nettó átlagbér áprilisban 293 ezer forint volt, míg a medián jövedelem csupán nettó 220 780 forint volt. A kisebb jövedelem miatt pedig akár 2 százalékponttal is magasabb lehet a THM értéke egy személyi kölcsönnek.

Milyen feltételekkel kaphat személyi kölcsönt egy átlagos magyar? A válasz nagy mértékben attól is függ, hogy kit tekintünk átlagosnak. A medián jövedelemmel ugyanis számos olyan kedvezményt már nem érhetsz el, amelyet az átlagbért keresők már elnyerhetnek.

Emiatt két 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű személyi kölcsön törlesztőrészletei között akár  2 500 forint is lehet az eltérés. Ami a teljes futamidő alatt 200 ezer forint különbséget eredményezhet.

Mi a különbség a medián és az átlag között?

Az átlagbér kiszámításánál összeadják az összes kereső jövedelmét és elosztják a dolgozók számával. Ez azt is jelenti, hogy a kiugrónak magas és alacsony értékek is befolyásolják az átlagbér összegét: emiatt nem feltétlenül tükrözi a legpontosabban egy átlagos magyar jövedelmét.

A medián fizetés azt a jövedelmi szintet mutatja meg, amelynél az emberek fele többet, fele pedig kevesebbet keres. Tekinthetjük emiatt egyfajta középértéknek is. A mutató jellegéből adódóan a kiugró értékek nem befolyásolják az medián értékét.

Jelenleg hazánkban a medián jövedelem nettó 70 ezer forinttal elmarad az átlagbértől. (Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy mindkét mutató értéke dinamikusan  – egy év alatt 9-10 százalékkal – emelkedett az elmúlt időszakban. Vagyis kijelenthető, hogy mérési módszertől függetlenül többet keresnek a magyarok.)

Hirdetés

Hirdetés

A medián jövedelemre kevesebb kedvezményt kaphatunk egy személyi hitelnél

A jövedelem fontos egy hitel felvételénél, hiszen a fizetésünknek el kell bírnia a kölcsön törlesztőrészletét. Márpedig az adósságfék szabályok alapján (más néven JTM szabály) egy személyi kölcsön esetében 500 ezer forint alatti igazolt nettó jövedelem esetén a bevételeknek legfeljebb a fele fordítható a kölcsön törlesztésére. (Ráadásul ezen elvárástól a bankok szigorúbb irányba eltérhetnek.)

Nem csak a JTM miatt fontos a fizetésünk nagysága, az elérhető kedvezmények szempontjából is lényeges lehet. Egyes bankok ugyanis egy meghatározott jövedelem, jóváírás felett extra kamatkedvezményt biztosítanak.

Ez a jövedelmi szint pedig sok esetben valahol a medián fizetés és az átlagbér között van. Vagyis kedvezőbb feltételekkel vehetünk fel ingatlanfedezet nélkül kölcsönt átlagbérrel, mint medián jövedelemmel.

A legolcsóbb 3 millió Ft összegű, 7 éves futamidejű személyi kölcsönök

Vegyünk példaként egy 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű személyi kölcsönt. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora alapján ezt a hitelt átlagbérrel 7,55% THM-től lehet felvenni, míg medián fizetéssel 9,50 százaléktól indul a kölcsön éves átlagos költsége.

Fontos, hogy a legolcsóbb ajánlatot  nem ugyanaz a pénzintézet kínálja. Medián jövedelemmel érdemes lehet az MKB Bankhoz fordulni, ha viszont átlagbérnek megfelelő a fizetésünk, akkor a Sberbank ajánlata lehet a nyerő.

Keresd meg a számodra legkedvezőbb kölcsönt

Ez már jól mutatja, hogy az eltérő élethelyzetben lévő embereknek más-más bank kínálhatja az ideális megoldást. Éppen ezért érdemes megkeresned a számodra legjobb hitelt, ehhez pedig használd a Bankmonitor hitelkalkulátorát. (A saját jövedelmed, egyéb adataid megadásával a kalkulátor a számodra elérhető legkedvezőbb ajánlatokat fogja összehasonlítani.)

Hitel választása során a bank bírálati elvei, szabályzata is nagyon fontos. Elképzelhető, hogy a legolcsóbb banktól nem kaphatod meg a kért hitelt, mert nem felelsz meg valamilyen elvárásnak. Ugyanakkor egy másik pénzintézet gond nélkül folyósítaná neked a kért hitelösszeget. A bírálati elvek közötti eltéréseket azonban nem tudod megismerni a pénzintézetek kondíciós listájából, hirdetményéből. Éppen ezért érdemes lehet független szakértőhöz fordulni, aki segít eligazodni az egyes banki ajánlatok, feltételek és lehetőségek között.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés