Szeptembertől még jobban oda kell figyelnünk, hogy ne utaljunk rossz helyre!

Szeptembertől még jobban oda kell figyelnünk, hogy ne utaljunk rossz helyre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-29
 

Szeptember 1-től 10 millióról 20 millió forintra emelkedik az azonnali fizetési rendszerrel indítható átutalások maximális összege. Ez már akár egy átlagos budapesti vagy nagyvárosi lakás foglalójára is elegendő lehet, ám ez egyben azt is jelenti, hogy még inkább oda kell figyelni arra, hogy jó helyre menjen az utalás, mert utólag nagyon nehéz visszaszerezni a tévesen utalt pénzt.

A 2020. március 2-án elindult azonnal fizetési rendszer (AFR) első egy évében közel 150 millió azonnali tranzakció teljesült összesen 30 000 milliárd forint összegben, 2023 júliusában pedig már a 17 941 milliárd forint bankközi klíring tranzakciós forgalom mintegy 13 százalékát tették ki az azonnali utalások.

Az azonnali fizetési rendszer legnagyobb előnye természetesen a gyorsasága, hiszen amennyiben a feltételek adottak – pl. van megfelelő internetkapcsolat -, a tranzakciónak 5 másodpercen belül meg kell valósulnia, míg az ezen idő alatt nem teljesülő tranzakciók további 15 másodperces türelmi időt kapnak. 20 másodperc elteltével viszont az utalás automatikusan sikertelennek minősül, amelyről a küldő fél értesítést kap. A Bankmonitor elemzői szerint a kezdeti időszakban viszonylag magas volt az időtúllépés miatti elutasítások száma, mára ilyennek alig találkozhatnak a felhasználók.

Fontos, hogy a szolgáltatás kizárólag elektronikus úton – netbankon vagy mobilbankon, – forintszámláról indított belföldi, eseti átutalásokra érvényes kötelezően, bár egyes bankoknál a devizaszámlára küldött átutalások is megvalósulhatnak azonnali fizetéssel.

Az azonnali fizetési rendszer a gyors utaláson felül egyéb szolgáltatásokat is elérhetővé tesz. Lehetőség van például arra, hogy a számlatulajdonos úgynevezett másodlagos számlaazonosítót regisztráljon a számlájához, így a címzett nevének ismerete nélkül is lehetőség van pénzt utalni a részére. A másodlagos azonosító lehet email cím, mobiltelefonszám, adóazonosító jel, vagy vállalkozások esetében akár adószám is. Ezzel a lehetőséggel azonban egyelőre kevesen élnek, a másodlagos azonosítók közül legtöbben az email címet és a mobiltelefonszámot használják, de ezek részaránya is mindössze 0,11 százalék a teljes tranzakciószámhoz képest.

Az azonnali fizetési rendszer folyamatos fejlesztéseken megy keresztül, amelynek lépéseit jó előre meghatározta a Magyar Nemzeti Bank. Így például a 2023. január 1-jén hatályba lépett, pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelet módosítása már tartalmazta azt, hogy idén szeptember 1-től az azonnali fizetési tranzakciók értékhatára 10 millió forintról 20 millió forintra emelkedik majd.

Bár az elutalható összeg felső határának megemelése sokak számára jó hír, növelheti az esetleges téves utalás esetén keletkező kár nagyságát is, ami az utalás gyors feldolgozása miatt fokozott veszélyt jelent. Ezért különösen nagy összegű utalások esetében továbbra is célszerű körültekintően eljárni, és a tranzakció véglegesítése előtt alaposan ellenőrizni a címzettet és az összeget, mert a véglegesítést követően már nem lesz mód megmásítani a döntésünket.

Amennyiben mégis tévesen utalunk, akkor azt a bankunk felé kell jeleznünk, amely az úgynevezett GIRO rendszeren keresztül felveszi a kapcsolatot a kedvezményezett bankjával, és jelzi felé, hogy az adott utalást szeretné az ügyfél visszavonni. A folyamat nem lesz rövid, jellemzően 30-90 nap telik el addig, amíg történik valami. A fogadó bank jelzi az ügyfelének, hogy a tételt az utaló fél visszahívná, és megkérdezi, hozzájárul-e ehhez. Amennyiben igen, akkor a visszautalás a tranzakciós díjak levonását követően hamarosan megtörténik.

Amennyiben a jogosulatlanul pénzhez jutó ügyfél nem járul hozzá a pénz visszautalásához, akkor a bank lehetőségei sajnos véget érnek, ebben az esetben polgári peres eljárásban lehet megpróbálkozni a követelés érvényesítésével. A dolog egyébként nem reménytelen, ám gyors sikerben aligha érdemes bízni.

Tapasztalatok szerint nagyobb az esély a tévesen elutalt összeg visszaszerzésére akkor, ha céghez érkezett, mert a vállalkozások nehezen tudnak mit kezdeni a teljesítés nélkül befolyó tételekkel. Pedig magánszemélyként sem érdemes sajátként kezelni az ilyen pénzt, ugyanis ez jogtalan elsajátításnak számít, amiért akár börtönbüntetés is járhat.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés