Támogatást kaphatnak az energiaintenzív, termelő kkv-k

Támogatást kaphatnak az energiaintenzív, termelő kkv-k
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-17 Frissítve: 2022-09-18
 

A kormányinfón Nagy Márton bejelentette, hogy az energiaintenzív, termelő kkv-kat támogatni fogják. A program két részből áll: a megemelkedő működési költségekre kaphatnak támogatást a cégek. Emellett pedig az érintett kkv-k beruházásának beindítása érdekében az önerő előteremtését elősegítő, legfeljebb 15 százalékos támogatás igényelhető. Jöjjenek a részletek.

Mely cégek, vállalatok, érintettek az új támogatási programban?

Kizárólag energiaintenzív vállalatok igényelhetik a támogatást. Azok a vállalatok felelnek meg a feltételnek, amelyeknek energiaköltsége 2021-ben meghaladta a nettó árbevétel 3 százalékát.

Kizárólag termelő cégek kaphatják meg a támogatást. A feldolgozóiparban tevékenykedő cégek felelnek meg a feltételnek.

  • Azok a cégek tevékenykednek a feldolgozóiparban, melyek TEÁOR kód alapján ide sorolhatók,
  • vagy az árbevételüknek több, mint az 50 százaléka a feldolgozóiparból származik.

Elégséges a fenti két feltétel közül az egyiket teljesíteni.

Kizárólag a kkv-k, azaz a kis és középvállalkozások kaphatják meg a támogatást.

Hirdetés

Hirdetés

Miből áll a támogatás?

A kedvezmények 2022. október elsejétől  2023. december 31-ig érhetők el. Két részből áll a kormány által bejelentett támogatás.

Működési költségek támogatása

Először is az elkövetkező 3 hónapban, azaz 2022. októberben, novemberben és decemberben az érintett cégek energiaköltség emelkedésének – a tavalyi évhez képest – a felét átvállalja az állam. Ez jelen esetben a villany- és gázszámla emelkedését jelenti.

Fontos
Nem a számlán szereplő teljes összeg 50 százalékát téríti meg az állam, hanem az áremelkedés 50 százalékát. Ha az energiaköltsége a cégünknek 100 ezer forintról 200 ezer forintra emelkedik, akkor 50 ezer forint támogatásban részesülhetünk.

A beruházások elősegítése, támogatása

A beruházásokat is segíteni kell: az energiahatékonyságot növelő beruházások ugyanis fenntarthatják az érintett cégek versenyképességét. A Széchenyi Kártya Program keretében hitelt igénylő kkv-k önerő támogatásban részesülhetnek. Vagyis a kedvezményes kamatozás mellett a bankok által elvárt önerő előteremtéséhez kaphatnak segítséget a cégek. Az önerő tekintetében maximum 15 százalékos támogatás járhat a cégeknek.

Fontos
Mindezekért cserébe a kormány elvárja, hogy a foglalkoztatottság az érintett cégeknél ne csökkenjen a 2021. év végi, illetve a jelenlegi szint 90 százaléka alá 2023. év végéig.

Nagyságrendileg 10 ezer cég kaphatja meg a támogatást. A támogatást az érintett cégek az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül igényelhetik, a részletek azonban még nem ismertek.

Mi az a Széchenyi Kártya Program?

A Széchenyi Kártya Program keretében a vállalatok kedvezményes kamatozású hitelt igényelhetnek számos célra. Jelenleg a Széchenyi Kártya Program Max hitelkonstrukciók érhetőek el a vállalkozások számára.

A Széchenyi hitel kamata céltól függően jelenleg 0,5-3,5 százalék, erre még egy 2 százalékos kezelési költség rájön. Vagyis összességében 2,5-5,5 százalékos éves költségű konstrukcióról beszélünk. Nagy előnye, hogy a kamat a futamidő végéig fix, ez a jelenlegi pénzpiaci környezetben egy igen kedvező feltételnek tekinthető. Az elérhető konstrukciók részleteit az alábbi táblázat tartalmazza.

A Széchenyi Kártya Program Max

Jó tudni
A mai bejelentés alapján az energiahatényokságot növelő beruházások megvalósítására igényelt Széchenyi hitelekhez szükséges önerő előteremtéséhez legfeljebb 15 százalékos támogatást biztosít a kormány.

Kérdés azonban, hogy jelen esetben a Széchenyi Beruházási Hitelen belül kizárólag az  energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő altípus esetében járhat ez a támogatás, vagy valamilyen más kritérium lesz előírva az igényléshez.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    További két támogatási program is jöhet

    A kormány még két további támogatási formáról is tárgyal.

    • Az egyik az energiaintenzív gyárak beruházásait támogatná. Vagyis a kis- és középvállalkozások mellett várhatóan az energiaintenzív nagyvállalatok is kaphatnak támogatást.
    • A munkahelyek megőrzését elősegítő támogatás bevezetése is várható a közeljövőben.

    Fontos, hogy még számos részlet nem ismert az új támogatások kapcsán, várhatóan minden részlet kiderül a közeljövőben megjelenő előírásokból, szabályzatokból.

    Hirdetés
    Hirdetés