Tévhitetek a hitelkamatok, díjak módosításával kapcsolatban!

Tévhitetek a hitelkamatok, díjak módosításával kapcsolatban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-12
 

Már 2015-től a bankok nem módosíthatják a hitelünk kamatát, díjait, egyéb kondícióit egyoldalúan a saját elképzeléseik alapján. Csak meghatározott időközönként és meghatározott – előre kialakított módszertan alapján – mértékben változhatnak a kölcsönünk kondíciói. Ugyan már jó pár év eltelt az új szabályok bevezetése óta, de még mindig számos tévhit, félreértés kering az egyoldalú módosításokkal kapcsolatban. Ezért a Bankmonitor szakértői most tiszta vizet öntenek a pohárba.

Megemelkedett a törlesztőrészletünk, drágult a személyi kölcsönünk, emelkedtek a lakáshitelünkhöz kapcsolódó díjak? Már nem történhet bármikor ilyen a kölcsönünkkel, a piaci kamatozású hitelek kondícióit a bankok 2015-től már csak szigorú szabályok betartása mellett módosíthatják egyoldalúan. Ettől függetlenül a Bankmonitor szakértői rengeteg kérdést kapnak a hiteladósoktól a kölcsönök kamatának módosulása, a törlesztők megemelkedése miatt. A szakértők összeszedték a leggyakoribb félreértéseket, tévhiteket a kamatváltoztatásokkal kapcsolatban.

A támogatott lakáshitelekre szintén szigorú feltételek vonatkoznak, melyeket jellemzően az adott támogatásról szóló rendelet, jogszabláy tartalmaz.

Hirdetés

Hirdetés

1. A Bank nem emelheti meg egyoldalúan a kölcsön kamatát a futamidő alatt bármikor

Egy kölcsön kamatát sem módosíthatja a pénzintézet bármikor a futamidő alatt. (Erre egyébként korábban sem volt lehetősége.) A kamatperiódus időszakán belül ugyanis a pénzintézet nem változtathatja meg egyoldalúan a kölcsön kamatát. A kamatperiódus hosszát pedig a szerződés már tartalmazza, attól nem térhetnek el a bankok.

Sőt egyre szélesebb skálán mozog a választható kamatfixálási időszak:

  • Változó kamatozás – a kamat 3, 6, 12 havonta módosulhat – esetén a hitelköltségeket akár éven belül is módosíthatja a bank
  • 3 éves kamatperiódusú kölcsön
  • 5 éves kamatperiódusú kölcsön
  • 10 éves kamatperiódusú kölcsön
  • 15 éves kamatperiódusú kölcsön
  • Futamidő végéig fix kamatozású hitel

Vagyis választhatunk akár olyan lakáshitelt is, amelynél a bank egyáltalán nem módosíthatja a kamatot. Természetesen a nagyobb biztonságért cserébe jellemzően az induló kamat is magasabb. Bár az utóbbi időben ez az alapigazság kicsit megborult. Jelenleg ugyanis a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a 3 legolcsóbb 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsön átlagos THM értéke is alacsonyabb a legolcsóbb 1 éves kamatperiódusú hitelek teljes hiteldíjánál.

Egy 15 millió Ft összegű lakáshitel THM értéke különböző kamatperiódusoknál

2. Nem a bank dönti el a hitelkamat módosításának a nagyságát

Sokan azt gondolják, hogy a bankok úgy változtatják meg a kamatperiódus fordulójakor a kölcsönünk kamatát, ahogy csak akarják. Ez azonban egyáltalán nincs így, a kamatváltozás mértékének meghatározására is szigorú szabályok vannak. Ebből a szempontból három típusú lakáshitelt különböztethetünk meg:

  • Referencia mutatóhoz kötött kamatozású hitel
  • Kamatperiódusonként változó kamatozású kölcsön
  • Fix kamatozású hitel

Az első két esetben a bank módosíthatja a futamidő alatt – meghatározott időpontokban a kamatot-, de a módosítás mértékét nem a pénzintézet határozza meg. A referencia mutató és a kamatváltoztatási mutató nagyságát ugyanis az MNB előre publikálja, vagyis a kamat módosításának nagyságát egy banktól független és előre meghatározott mutató alapján határozzák meg. A kamatváltozás lehetőségének leírását, az azt befolyásoló mutatót pedig a hitelszerződés tartalmazza.

Egy fix kamatozású kölcsön esetében pedig a kamat a futamidő végéig változatlan, azt a pénzintézet egyoldalúan nem módosíthatja.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

3. Ettől függetlenül egy fix kamatozású kölcsön kamata is változhat

A fix kamatozású kölcsön esetében a bank egyoldalúan nem módosíthatja meg a kamatot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ténylegesen nem is módosulhat a kamat. (Sokan fordultak ilen problémával a Bankmonitor szakértőihez.)

Ha például nem teljesítjük a kamatkedvezmény feltételeit, akkor a bank elveheti tőlünk ezt a kedvezményt. (Például nem érkezik elegendő jóváírás a számlánkra, akkor a továbbiakban a normál kamattal kellene fizetni a kölcsönünk törlesztőrészletét.) Egy ilyen változtatás azonban nem minősül egyoldalú módostásnak, hiszen a szerződés tartalmazta a kedvezmény feltételeit és azt is, hogy mi történik akkor, ha azt nem teljesítjük.

Elképzelhető, hogy egy kétoldalú szerződésmódosítás keretében változik meg a kamat. (Például a futamidő hosszabbítását kérjük, amelynek keretében a szerződésünk kamata is megváltozna.) Ez sem egyoldalú módosítás, hiszen a változáshoz kapcsolódó szerződésmódosítást mi is aláírjuk, ezzel elfogadjuk a benne lévő új feltételeket, kondíciókat.

A jogszabályi környezet is megváltozhat. Életbe léptethetnek egy olyan rendeletet, amely értelmében a banknak a kamatot meg kell változtatnia. (Ilyen előírás azonban nem igazán várható, maximum extrém gazdasági helyzetben elképzelhető.)

4. A hitelhez kapcsolódó díjak is változhatnak a futamidő alatt

A kamaton kívül lehetnek más díjtételek, költségelemek is, amelyeket beterhelhetnek a bankok bizonyos esetekben. (Például egy fedezetcseréért, más szerződésmódosításért a bank díjat szedhet be. Ennek a díjnak a mértéke az eredeti szerződéskötéskor már ismert volt, de a bank a módosítási kérelem beadásáig megváltoztathatja.)

A bankok azonban ezeket a díjakat is sem változtathatja meg tetszőlegesen. A jogszabály alapján ugyanis évente egy alkalommal, április 1-jén változtatható meg, a díjváltozás pedig az előző év inflációjának mértékével egyezhet meg.

5. Harmadik fél szolgáltatásának költsége is megváltozhat

A hitelkehez kapcsolódó harmadik fél szolgáltatásainak díját is megemelhetik a bankok. A díj emelkedésének mértéke azonban a harmadik fél általa bank felé terhelt díjak emelkedésével arányos kell legyen. Például a takarnet rendszeren keresztül lekért tulajdoni lap díja akkor változhat, ha a bank felé a takartnet üzemeltetője díjat emelne.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy a hitelek kamatát és a kapcsolódó díjakat, költségeket a bankok nem módosíthatják tetszőleges mértékben. A kölcsönök kondíciói csak meghatározott időpontban és előre lefektetett elvek mentén változhatnak. Ha olvasunk, hallunk egy esetleges kamatemelésről, az az új hiteligényléseket érintheti, a meglévő kölcsönök feltételei csak a fent leírt módon változhatnak meg. Az esetleges változásokról pedig a bank mindenképpen külön értesíteni fog minket.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés