Több százezer forintot nyerhet, aki még most vásárol prémium állampapírt

Több százezer forintot nyerhet, aki még most vásárol prémium állampapírt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-25
 

A jelenlegi gazdasági környezetben az inflációkövető prémium állampapír választása pénzügyleg ideális döntés lehet. A relatív alacsony kockázat ugyanis kedvező hozamlehetőségekkel kecsegtet az elkövetkező évekre. Az Államkincstár azonban új sorozatot bocsát ki június elején, ennek feltételei pedig rosszabbak lesznek. Emiatt érdemes lehet sietni a vásárlással.

A bőven kétszámjegyű infláció ismét a befektetések felé irányította a magyarok figyelmét. Ez nem is csoda, az elmúlt időszakban a lekötetlenül – otthon, vagy bankszámlán tartott – pénz értéke értékének negyedét elveszítette egyetlen év alatt.

A lakossági állampapír ideális választás lehetett mindazok számára, akik alacsony kockázat mellett fektetnék be a pénzüket. A prémium állampapír kamata ugyanis az inflációhoz van kötve, a jelenleg elérhető 7 éves futamidejű konstrukció induló kamata 16%. A bónusz állampapír kamata eközben a Diszkont Kincstárjegy hozamához van kötve, a kamat aktuális nagysága ez alapján itt évi 15,9% jelenleg.

Fontos azonban, hogy az inflációkövető befektetés június elején átalakul, ami sajnos a kamatok csökkenését eredményezi.

Hirdetés

Hirdetés

Mi változik a prémium állampapírnál?

Azt tudni kell, hogy az inflációkövető állampapír kamata – egyáltalán nem meglepő módon – az inflációhoz van kötve, vagyis ez egy változó kamatozású papír.

A konstrukció kamata két részből áll:

  • Az adott kamatperiódus kezdetét megelőző év átlagos inflációja az egyik tétel. Ez az induló évben a 2022-es inflációt jelenti, melynek mértéke 14,5% volt.
  • Ezt növelik meg egy fix kamatprémiummal.

Jelenleg egy 4 és egy 7 éves futamidejű konstrukció érhető el, ezek megnevezése 2027/K PMÁP, illetve 2030/J PMÁP. A két konstrukció értékesítése azonban hamarosan lezárul, az erről szóló tájékoztató az alábbiakat tartalmazza:

„…2027/K sorozatszámú és 2030/J sorozatszámú Prémium Magyar Állampapír megvásárlására irányulóan utoljára 2023. május 31. napjáig bezárólag, a 2023. június 1-i értéknapra a Forgalmazók részére leadott és a Forgalmazók által 2023. június 1. napján 9.30-ig az ÁKK Zrt. részére összesítetten benyújtott, 2023. június 1-i értéknapra szóló vételi nyilatkozatok kerülnek a Kibocsátó által a forgalomba hozatali eljárás keretében elfogadásra.”

Természetesen az inflációkövető állampapír nem szűnik meg, új sorozat lesz a jövőben elérhető, ezek megnevezése 2028/L PMÁP és 2031/I PMÁP. De mi módosul az eddigiekhez képest?

  • Az új sorozatok ugyancsak változó kamatozású, inflációkövető állampapírok lesznek, az induló kamatszint pedig továbbra is a tavalyi (2022-es) inflációhoz lesz kötve.
  • A kamatprémium mértéke azonban csökken 0,5 százalékponttal. A rövidebb futamidő esetén eddig 0,75% volt a felár, ami a jövőben 0,25% lesz. A hosszabb futamidejű konstrukciónál a felár 1,5 %-ról 1%-ra mérséklődik. Vagyis az induló éves kamatszint 15,25% és 16,0% helyett 14,75% és 15,5% lesz.
  • A futamidő is meghosszabbodik egy évvel. A jelenleg elérhető két prémium állampapír futamideje 4, illetve 7 év. A jövőben 5 és 8 éves futamidejű konstrukciók közül lehet választani.
  • A konstrukciók kamata évente módosulhat, ez az eddig elérhető sorozatok esetében is hasonló volt.
Fontos
A legfontosabb változás mindenképpen a kamatozás átalakítása. A 0,5 százalékponttal csökkenő kamatprémium mindenképpen negatívan érinti a befektetőket. De mennyivel mérséklődik emiatt az elérhető nyereség?

Több százezer forintot veszíthet, aki kivár a befektetéssel

Megvizsgáltuk a kamatprémium csökkenésének a hatását, a példában a két hosszabb futamidejű prémium állampapírt hasonlítjuk össze. Induljunk ki abból, hogy 10 millió forintot szeretnénk befektetni, a megtakarításunkat pedig 2030. március 20-ig tartanánk meg. Ekkor jár le ugyanis a jelenleg elérhető 2030/J PMÁP.

Az alábbi táblázat tartalmazza a két befektetés várható kamatszintjeit. A kamatok megállapításánál a már ismert tényadatokat, az MNB várakozását, illetve az MNB inflációs célértékét használtuk fel. A számítás során abból indultunk ki, hogy mindkét papírt június elsején vásárolnánk. A kapott kamatokat pedig változatlan hozam mellett újra befektethetnénk. A 2031-ben lejáró sorozat 2030-as értékesítésekor 1%-os költséggel számoltunk.

Hogyan alakulhat az inflációkövető állampapír kamata az elkövetkező 7 évben?

A jelenleg elérhető konstrukció választásával 7 év múlva a befektetett 10 millió forintunkra 16,8 millió forintot kapnánk. Ha az új konstrukciót választanánk, akkor viszont 16,5 millió forintot kapnánk vissza a befektetés lejárat előtti értékesítésekor. Vagyis mintegy 300 ezer forintot nyernénk akkor, ha gyorsan lépünk. Amennyiben úgy számolunk, hogy valaki az új állampapírt a 8 éves futamidő végéig megtartja, akkor pedig 17.3 millió forintot kaphat kézhez végül.  

Önmagában a 0,5 százalékos kamatkülönbözetnek nagyobb lenne a hatása, nem feledkezhetünk meg azonban arról, hogy a jelenlegi sorozat már elindult, vagyis a jelenlegi magas kamatot időarányosan rövidebb időre fogjuk megkapni, ha most vásároljuk meg az állampapírt. (Ez a hosszabb befektetés esetén 2030-ban lesz igaz, ott azonban a lejárat előtti alacsonyabb kamatból esik ki egy kisebb összeg.)

Melyik jobb a bónusz, vagy a prémium állampapír?

A júniustól elérhető hosszabb futamidejű prémium állampapír induló kamata 15,5% lesz, a bónusz állampapír aktuális negyedévre érvényes kamata 15,9%. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor melyiket érdemes választani?

A bónusz állampapírról érdemes tudni, hogy az egy negyedévente változó kamatozású kötvény, a kamat a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamától függ. Ez egyben azt is jelenti, hogy igen gyorsan le tudja követni a piaci folyamatok változásait. Ezzel szemben a prémium állampapír lassan reagál a piac változásaira, hiszen egy éves csúszással követi le az infláció alakulását.

Ezek alapján a döntésnél még mindig az a legfontosabb kérdés, hogy mit is várunk a piacon. Ha azt gondoljuk, hogy az infláció és ezáltal a pénzpiaci hozamok az év végére rendeződnek, 10% alá csökkennek, akkor ezt a bónusz állampapír kamata is gyorsan követni fogja ezt. Ebben a helyzetben érdemes lehet  lassú reagálású inflációkövető befektetést választani.

Ha viszont a piaci hozamok emelkedésére számítunk, akkor a gyors reagálás még előnyt is jelenthet: ebben a helyzetben a bónusz állampapír választása lehet a jó döntés.

A Bankmonitor szakértői szerint a jelenlegi elemzői várakozások mellett 2-3 éves időtávon még mindig a prémium állampapírral lehet nagyobb nyereséget elérni, de az kétségtelen tény, hogy a jelenlegi éves kamatszint már a bónusz állampapír esetén magasabb. Éppen ezért jó döntés lehet pénzünk megosztása a két konstrukció között.

Hirdetés
Hirdetés