Tudod, hogy pontosan mekkora lakáshitelt kaphatnál? Itt most megnézheted!

Tudod, hogy pontosan mekkora lakáshitelt kaphatnál? Itt most megnézheted!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-31 Frissítve: 2019-06-19
 

Lakásvásárlás előtt az első dolgok egyike megnézni, hogy mekkora forrással gazdálkodhatunk, hiszen ettől függ, mire lesz elég a keret. Ha hitellel vennénk lakást, akkor ehhez azt is tudni kell, hogy mekkora összeget hitelezne számunkra a bank. Ezt azonban egyáltalán nem egyszerű megmondani, mert a maximális hitelösszeg nagyon sok mindentől függ. Egy kalkulátorral azonban most személyre szabott választ kaphatsz!

Egyáltalán nem könnyű meghatározni, hogy a jövedelmed alapján mennyi hitelt ad számodra egy bank. Hogy mitől függhet a dolog? Egyrészt van egy jogszabályi feltétel, az úgynevezett adósságfék szabály, ami pontosan megszabja, jövedelmedhez képest mekkora lehet a hiteltörlesztőid maximális összege. Ez elsőre nem is tűnik bonyolultnak, hiszen ha 50%-on van a plafont, akkor például egy 200 ezer Ft-os nettó jövedelem 100 ezer Ft-os törlesztőt bír el.

Igen ám, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hitelt szeretnél! Lakáshitelt vagy személyi kölcsönt? Mert a két hiteltípus esetében eltérően határozták meg a feltételeket.

Mondjuk, hogy lakáshitelt szeretnél. Akkor számít, hogy milyen kamatperiódusú hitelt vennél fel. (A kamatperiódus az az időszak, ami alatt hiteled kamata, ezzel pedig a havi törlesztője nem változhat.) Minél hosszabb a kamatperiódus, annál kiszámíthatóbb a hitel, ezért a jövedelem/hitel arány is magasabb lehet. Viszont a hosszabb kamatperiódusú hitelek kamata magasabb, így nagyobb a havi törlesztő is!

A vállalt futamidő is nagyon fontos, hiszen minél hosszabb idő alatt fizeted vissza a hiteled, annál alacsonyabb lesz a hiteltörlesztőd, így a jövedelmed nagyobb hitelösszeget tesz lehetővé. Más kérdés persze, hogy jó megoldás-e csak azért 35 évig elnyújtani a hitel visszafizetését, hogy beleférj a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlátba, hiszen a teljes visszafizetés ezzel jelentősen nőhet.

(Például 400 ezer Ft nettó jövedelem 10 éves futamidővel 23,5 millió Ft hitelösszegre elég, míg 25 éves futamidővel 35,2 millió Ft-ot is megadhatnak a bankok, ha végig fix a kamat.)

De ez még mindig nem minden. Az sem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú jövedelemmel rendelkezel. Munkáltatói jövedelmet, öregségi nyugdíjat kapsz, vagy éppen KATA-s cégből van bevételed? A jövedelmed bankhoz érkezik? Egyáltalán nem mindegy, mert a bankok különbözőképpen kezelik ezeket, így a felvehető összeg is változhat.

És még mindig nem értünk a végére. Számít ugyanis az életkorod, hogy vannak-e eltartott gyermekeid, hogy lesz-e a hitelbe bevonva más adóstárs, de még a megvásárolni kívánt ingatlan elhelyezkedése sem mindegy egy lakáshitel esetében. Ezek egy része például befolyásolja, hogy kaphatsz-e csok-ot vagy kamattámogatott hitelt.

Amikor a hitelképességedet szeretnéd felmérni, akkor természetesen számítanak a meglévő hiteleid is, hiszen ezeknek is van havi törlesztője. Sőt, a hitelkeretről sem szabad megfeledkezni, akkor sem, ha ebből egyetlen fillért sem használtál fel.

Lényeges tisztázni azt is, hogy mit vagy hajlandó bevállalni a kedvezőbb hitelkamat érdekében? Mert az aktív kártya- és számlahasználatért, a hitelező banknál kötött lakásbiztosításért és vezetett bankszámláért kamatkedvezmény járhat, az olcsóbb hitel pedig nagyobb felvehető hitelösszeget tesz lehetővé.

Talán már kiderülhetett számodra is, hogy bizony kicsit pénzügyi szakértőnek kell lenned ahhoz, hogy pontos képet kapj az általad felvehető hitel nagyságáról. Szerencsére elkészült a Bankmonitor Mennyi hitelt kaphatok? kalkulátor, ami számszerűsítve mutatja meg a felvehető hitel nagyságát, de azt is azonnal láthatod, hogy a lehetőséged miként változik különböző futamidők és kamatperiódusok esetén. Ezzel pedig minden információ a rendelkezésedre áll majd ahhoz, hogy jó döntést hozhass!

A „Mennyi hitelt kaphatok?” kalkulátorhoz kattints –> IDE

Ha pedig megnéznéd, hogy melyik bank milyen lakáshitel-ajánlatot adna számodra, akkor számolgass a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés