Vigyázz! Céged nyereségének 15 százaléka is elúszhat – faragj a dráguló számladíjakból!

Vigyázz! Céged nyereségének 15 százaléka is elúszhat – faragj a dráguló számladíjakból!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-27
 

Egy kisebb cég nyereségének akár 15 százalékát is elvihetik a banki költségek, azaz jóval magasabbak lehetnek, mint az iparűzési adó mértéke! Erre a fájdalmas problémára a tranzakciós illeték most augusztusi, és rövidesen várható újabb emelése csak rátesz egy lapáttal. Szakértői közreműködéssel nagyon könnyen milliós nagyságrendű költséget is megtakaríthat egy kis-közepes hazai vállalkozás. Mutatjuk, hogy milyen egyszerűen!

A napokban nem csak a lakossági felhasználóknak, de a vállalkozóknak, cégeknek és a nagyobb vállalatoknak is a nyakába szakadt a tranzakciós illeték emelése. Ez ellen kevés lehetőség van a „védekezésre” – ám az egyéb banki számladíjak mégis érdemben csökkenthetők. Nézzük, hogy miként. (Erről legutóbb itt írtunk részletesen)

Kezdjük a rossz hírrel: sajnos az államnak fizetendő megemelt tranzakciós illetéket, adót az összes pénzintézet már át is terhelte a vállalkozói, vállalati számlákra.

Jó tudni
Ugyanakkor a tranzakciós illetéken felül is bőven van banki költség. Már átlagosnak mondható pénzmozgás mellett sem mindegy, hogy milyen díjcsomagot választunk, mennyi a céges számlavezetési, számlaforgalmi és eseti díjunk.

Hirdetés

Hirdetés

Szakértői segítség, könnyű spórolás!

Természetesen egy cég esetén a bankváltás, vagy akár csak egy újabb bankszámla megnyitása teendőkkel jár, ám könnyen lehet, hogy bankváltás nélkül is jelentősen leszoríthatjuk cégünk, vállalkozásuk borsos banki költségeit! A Bankmonitor bankfüggetlen szakértője pár kattintás után azonosíthatja azokat a pontokat, ahol a vállalata-vállalkozásod lényegesen többet fizet a banki szolgáltatásokért, mint azt a mai piac indokolná. Nézzünk is meg egy kisebb vállalkozás példáját a költségek konkrét csökkentésre.

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

A banki költség az IPÁ-nél is több egy kisvállalkozás esetén?

Vegyünk egy tipikus hazai családi kisvállalkozást, amely havi 8-10 milliós, azaz évi 100 millió forint körüli árbevételt ér el. A tapasztalatok és a konkrét felmérések szerint egy 100 milliós kkv éves árbevételének 3%-át teszi ki a számlavezetés költsége, ráadásul a tranzakciós illeték nélkül!

Összevetésül: a szintén árbevétel alapú iparűzési adó (IPA) jellemző mértéke 2%-os a cégeknél, bár kedvezményekkel ez is csökkenthető, tehát jellemzően az IPA dupláját fizeti ki egy kisvállalkozás a banki költségekre. Sőt, ennél is jelentősen többet, ha beszámítjuk a megnövekedett a tranzakciós illetéket is.

Fontos
Tehát a tranzakciós illetéken felül jellemzően 3 millió forintot fizet egy kisebb kkv a pénzintézeti szolgáltatásokért, amit a Magyar Nemzeti Bank nyilvánosan elérhető adatai, tapasztalatai is alátámasztanak.

A nyereség érdemi része is elfolyhat!

Amennyiben figyelembe vesszük a cégek jellemző nyereségszintjét, azaz adózott eredményét, akkor itt igen jelentős összegről van szó. Még ha azt is vesszük, hogy az árbevétel 20 %-a körül van egy cég jellemző nyereségszintje, akkor is – leegyszerűsítve – az találjuk, hogy az évi 20 milliós nyereségből 3 milliót, azaz 15%-ot a banki költségek visznek el, nem szólva a további nagy összegeket kiadó tranzakciós illetékről.

Ez a példa kiválóan mutatja, hogy a banki költségek milyen nagy terhet jelentenek egy kisebb vállalkozás számára, és hogy mennyire befolyásolhatják a vállalat jövedelmezőségét.

Hogyan segít a Bankmonitor?

A Bankmonitor szakértői támogatása nagyon fontos lehet a megfelelő finanszírozási struktúra kialakításában. Az alábbiakban bemutatjuk, miben tud segíteni a szakértői csapat:

  • Számlavezetési konstrukciók: Kialakítják a céged igényeire szabott számlavezetési konstrukciót, és segítenek a legjobb banki ajánlat megszerzésében.
  • Banki tárgyalások: A tárgyalások során képviselik a céged érdekeit, így biztosítva a legkedvezőbb feltételeket a számlavezetés és finanszírozás terén.
  • Finanszírozási struktúra kialakítása: Segítenek a legmegfelelőbb finanszírozási lehetőségek megtalálásában, figyelembe véve a cég fejlődését és jövőbeli terveit.
  • Üzleti terv készítése: A Bankmonitor szakértői elkészítik az üzleti tervét, melyet a finanszírozói elvárásokhoz igazítanak.

Mikor van szükséged szakértőre?

Amennyiben úgy érzed, hogy a finanszírozási és számlavezetési igényeidet egy szakemberre szeretnéd bízni, akkor a Bankmonitor az ideális partner. A szakértők átlátják a teljes piacot, könnyedén összehasonlítják a banki konstrukciókat, és menedzselik a szükséges dokumentációk összekészítését. Vedd fel a kapcsolatot szakértőnkkel, és tudd meg, hogyan spórolhatsz jelentős összegeket a megfelelő banki megoldások kiválasztásával!

Hirdetés
Hirdetés