Zöld hitel 2023 – energiahatékony lakáscélok kamatkedvezménnyel

Zöld hitel 2023 – energiahatékony lakáscélok kamatkedvezménnyel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-25 Frissítve: 2023-08-31
 

A Zöld Otthon Program 2022. októberével lezárult, ugyanakkor azok számára, akik energiahatékony új vagy használt otthont vásárolnának, építenének, esetleg korszerűsítésben gondolkodnak továbbra is elérhetőek kedvezményes zöld finanszírozási lehetőségek. Mutatjuk, mit jelent napjainkban a zöld hitel kifejezés és milyen kedvezményt érhetünk el egy ilyen konstrukcióval.

Tiszta vizet a pohárba: mit nevezünk zöld lakáshitelnek?

2023-ban számos tévhit és félinformáció kering a köztudatban a zöld hitelekről, sokan még ma is a 2022-ben megszűnt Zöld Otthon Programra hivatkoznak így. A Bankmonitor lakáshitel szakértőihez is gyakorta érkeznek ügyfélmegkeresések, akik arra hivatkoznak, hogy a kedvezményes, 2,5 százalékos kamatozású lakáshitel újra elindul és ismét lesz támogatott keret az energiahatékony zöld otthont építők számára. 

Ez ugyanakkor téves információ, hiszen semmi jel nem mutat arra, hogy ez a program újraindulna. Ami zavart okozhat, az egyrészt az, hogy a kormány idén nyáron a különböző család- és otthonteremtési támogatások kapcsán számos, 2024. január elsejétől érvényes változtatást (sok esetben szigorítást) jelentett be, és felröppent egy olyan hír is, hogy egy teljesen új lakástámogatási lehetőség is elérhetővé válik a közeljövőben. Erre viszont a szakértők szerint kicsi az esély, hiszen a kormány támogatásokat érintő átalakítása részben a költségvetés terheit célozza valamelyest felszabadítani.

Másrészt a program lezárultát követően több bank kínálatában is megjelentek a piaci (nem támogatott) lakáshitelek között olyan termékek, amelyekre a pénzintézetek zöld lakáshitelként hivatkoznak, ám ezek teljesen más konstrukciókat takarnak.

Zöld lakáshitel minősítést olyan jelzáloghitelek kaphatnak, amelyek megfelelnek a A Magyar Nemzeti Bank lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program aktuális feltételeinek.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen célokra vehetők igénybe zöld lakáskölcsönök 2023-ban?

Zöld lakáshitelt alapesetben használt vagy új ingatlan vásárlásakor, építkezéskor, illetve a meglévő ingatlan korszerűsítésére, felújítására vehetünk igénybe. 

Fontos, hogy ha zöld lakáshitellel szeretnénk valamely lakáscélt megvalósítani, akkor az ingatlannak bizonyos energiahatékonysági feltételnek is meg kell felelnie. Általános értelemben csak olyan használt vagy új otthont vásárolhatunk vagy építhetünk, amelynek energetikai tanúsítvány szerinti minősítése legalább BB kategóriájú és az épület éves átlagos primer energiafelhasználása nem haladja meg a 80 kWh/m2/év értéket. Felújítás és korszerűsítés esetén az ingatlannak értelemszerűen a munkálatok befejezése után kell elérnie a kívánt szintet.

jó tudni
2022. júliusától az új ingatlanok használatbavételi engedélyéhez az épületeknek egyébként is teljesíteniük kell a BB energiaigény szerinti követelményeket. A BB minősítéshez legalább 25 százalékban megújuló energiát kell használni, amitől csak akkor lehet eltekinteni, ha az új ingatlan energiafogyasztása nem haladja meg a 76 kWh/m2-t éves szinten.

Ingatlanok energetikai minősítési besorolása 2023.

Nem véletlen, hogy számos család szeretne energiahatékony, zöld otthonban élni, hiszen:

  • egy ilyen ingatlan vásárlásakor jó esetben évekig nem kell korszerűsítéssel bíbelődni,
  • kedvező a rezsi, amit mindenki ellenőriz már mielőtt felkeresné a meghirdetett ingatlant,
  • és nem utolsó sorban környezetvédelmi, környezettudatossági szempontból is fontos.

Más kérdés, hogy jelen állás szerint a legtöbb vásárlónál az ár és a fenntartási költség mellett az esztétikum az elsődleges, az energiahatékonyság sajnos csak másodlagos vagy sokadlagos szempont. Pedig energetikai korszerűsítéssel hosszú távon jelentősen faraghatunk a rezsiköltségen is. 

Mely bankok kínálnak zöld lakáshitelt és milyen feltételekkel?

Jelenleg 6 hazai bank kínál kimondottan zöld lakáscélokhoz igénybe vehető, az MNB Zöld Tőkekövetelmény-Kedvezmény Programjában ismertetett feltételeket is teljesítő jelzáloghitelt, ezek a K&H Bank, az OTP Bank, a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, az MBH Bank és az Erste Bank

A pénzintézetek nagyon hasonló alapfeltételekkel kínálják termékeiket, jellemzően 0,5 és 1 százalék közötti kamatkedvezményt ígérve a zöld lakáscélokat megvalósítóknak. Ugyanakkor a hitelbírálati feltételekben jelentős eltérések lehetnek a bankok között, már emiatt is érdemes egy független lakáshitel szakértővel egyeztetni az ideális finanszírozó megtalálása kapcsán.

Emellett fontos tudni, hogy a szakértők véleménye szerint érdemes úgy összehasonlítást készíteni az elérhető termékekből, hogy a nem kifejezetten zöld lakáshitelek se essenek ki a látómezőből, hiszen a hitelközvetítőkön keresztül számos ingatlanhitel esetében van lehetőség egyedi kamatkedvezményekre, ami jelentősen jobb ajánlat lehet a zöld termékeknél, illetve a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában elérhető ajánlatoknál is. A választott lakáshiteltől függetlenül attól még megvalósítható a kívánt energiahatékonyságú ingatlancél. 

Szintén érdemes a Bankmonitor hitelszakértőinek segítségét kérni abban az esetben is, ha a lakáshitel mellé valamilyen család-, vagy lakástámogatást, támogatott hitelt is igénybe szeretnénk venni. A CSOK-kal, falusi CSOK-kal, CSOK-hitellel, vagy Babaváróval együtt, kombinált esetben fokozottan érvényes, hogy a bankoknál eltérő eljárásra számíthatunk, így egyáltalán nem mindegy, hol indítunk igénylést. 

Rengeteg pénzt, időt és bosszúságot takaríthatsz meg, ha igénybe veszed a Bankmonitor lakáshitel szakértőinek díjmentes segítségét! Kalkulálj, add le érdeklődésed a számodra szimpatikus ajánlatra és szakértőink készséggel segítenek az ideális finanszírozó megtalálásában, valamint a teljes folyamat gördülékeny lebonyolításában.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés