Miért fizetnél annyit, ha személyi kölcsönnel kiválthatod a hiteled?

Miért fizetnél annyit, ha személyi kölcsönnel kiválthatod a hiteled?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-12 Frissítve: 2021-07-01
 

Hitelt vettél fel a közelmúltban? Érdemes elgondolkodni azon, hogy lecseréld azt egy kedvezőbb kamatozású új lehetőséggel. Azt is megteheted, hogy több hitelt egy igénylés keretében rendezel, így kevesebb hitel törlesztésére kell havonta odafigyelned, lehet, hogy összességében kisebb terhek mellett. A szabadon felhasználható személyi kölcsön megoldás lehet egy ilyen helyzetben, hiszen a kamata manapság sokkal kedvezőbb lett, mint az elmúlt években.

Ahogy a bankszámlánk esetében, úgy a hiteleinknél is érdemes bizonyos időközönként megnézni az aktuális banki ajánlatokat, hátha találunk valamilyen kedvezőbb lehetőséget. Most bíztató a kínálat.

Például amennyiben 2-3 évvel ezelőtt vettél fel személyi kölcsönt, 20% körüli vagy afeletti THM-mekkel találkozhattál. Ma már az átlagos ügyfél számára is elérhetőek 10-15 százalék körüli THM-mel a személyi kölcsönök, ami jó alapot szolgáltathat a cserére (ne feledjük, a lakáscélú hiteleket is érdemes lehet szintén lakáscélúval kiváltani).

mkb-szemelyi-kolcson

De tovább gondolva, elképzelhető például az is, hogy egy új hitelcél merült fel az életedben, amihez a korábban felvett hiteled mellé további személyi kölcsönre is szükséged lenne. Nos, ilyenkor jó megoldás lehet a hitelkiváltás, úgy, hogy  egy nagyobb hitelösszeget igényelsz, ami fedezi a fennálló hitel összegét és az új hitelcélra is elegendő. A gyakorlatból vett példa: ha a korábban, kedvezőtlenebb kamatkörnyezetben 500 ezer forintot vettél fel, de most lakásfelújításra további 1 millió forintra van szükség, akkor – most – megérheti 1,5 millió forintot felvenni, mellyel egyben váltod ki a korábbi hiteledet és váltod valóra jelenlegi célodat.

Ez azért lehet előnyös, mert egyrészről kedvezőbb lehet az új hiteled kamata, másrészt egyszerűbb egy hitel törlesztésére odafigyelni.

A lényeg, ha fennáll a lehetőség, hogy összességében kevesebbet fizess vissza a banknak, érdemes élni az új hitel felvételének lehetőségével és abból kifizetni a régit. Természetesen továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy körültekintően, óvatosan nyújtózkodjuk a pénzügyeinkben, így minden egyes, hitelfelvétellel kapcsolatos döntésünk során is. Ebben a pénzügyi felügyelet is segít, a szabályozás finomhangolásával több olyan intézkedés is született, ami a túlzott eladósodástól védi meg a fogyasztókat.

A hitelkiváltásnak ugyan költségei is lehetnek a jelenlegi hitelezőnél, ugyanakkor ezek alulmaradhatnak ahhoz képest, amekkora előnyt el lehet vele érni, illetve – akár – ennek összegével növelt új hitelt érdemes felvenni, így azt is részletekben fizetjük meg. Az előtörlesztési díj egy személyi kölcsön esetén a törvényi szabályozásnak megfelelően maximum 1 százalék lehet, ugyanakkor, ha egy évnél kevesebb van hátra a visszafizetésből, akkor maximum 0,5 százalék. Ha például 1 millió forintot váltunk ki, az előtörlesztés legfeljebb 10 ezer forintba fog kerülni, aminél kamat oldalon többet is meg lehet nyerni.

Végső soron azonban felhívnánk a figyelmet arra, hogy – ahogy minden hitelfelvétel, úgy – a hitelkiváltás  is csak abban az esetben jöhet szóba, ha nem szerepelsz valamilyen hiteltartozás miatt a KHR nyilvántartásban, valamint megfelelsz az „adósságfék” szabályainak is. Ezen felül természetesen olyan nagyságú jövedelmet is szükséges igazolni, amivel biztosítod a bankot, hogy vissza tudod fizetni a kölcsönt.

Tekintse meg kiemelt partnerünk, az MKB személyi kölcsön ajánlatait!Hirdetés
Hirdetés