A búza és a kukorica, mint befektetés? Jól hozhat, de nem nyúlszívűeknek való egyik sem!

A búza és a kukorica, mint befektetés? Jól hozhat, de nem nyúlszívűeknek való egyik sem!
Hirdetés
Hirdetés

OTP Alapkezelő cikksorozat2020-12-02
 

Az árupiaci befektetések jó lehetőséget jelentenek egy befektetési portfólió diverzifikálására, mert a nyersanyagok ára jellemzően nem mozog együtt a kötvények és részvények áraival. Az árupiaci befektetések mellett szól az is, hogy az árupiacokon sokszor kiemelkedő hozamok érhetőek el, az OTP Föld Kincsei Alap például az év első tíz hónapjában 56 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, miközben az irányadó árupiaci indexek estek. Bár az árupiac többnyire az olajról és az aranyról szól, érdemes már termékeknek is figyelmet szentelni, mint például a búza és a kukorica. Persze ez nem feltétlenül egyéni befektetőknek való „vidék”, hogy miért, azt mindjárt meg is mutatjuk.

A búza árfolyama az év eddig eltelt több mint tíz hónapjában igen változatosan alakult, ami nem meglepő egy árupiaci termék esetében, hiszen az erős hullámzás ezek sajátossága. Az év elejei brutális csökkenés két egymást erősítő dolognak volt köszönhető: miközben szakértők magas terméshozamokra számítottak, a koronavírus járvány erősen visszavetette a keresletet. Igen ám, de ezt követően 30%-os emelkedés következett októberig, amiben a globális búzapiaci trendek és a gyengülő dollár egyaránt szerepet játszottak.

Hogy egyéni befektetőként mennyire nehéz terep az árupiac, azt a búza tökéletesen bizonyítja. A búza termésmennyisége ugyanis nagyrészt attól függ, hogy a termelők mekkora plusz profitot remélnek ahhoz képest, mintha kukoricát vagy szóját vetnének. Minél magasabb ár várható a kukoricával vagy a szójával összehasonlítva, értelemszerűen annál nagyobb területen vetnek búzát. A kínálatot befolyásolják még a termésátlagok is, amit a főbb éghajlati és időjárási tényezők (hőmérséklet, napsugárzás, csapadék) szintje és eloszlása szab meg.

Emellett a búzaárnak főleg a kukorica, illetve a szójabab árával vett hányadosát érdemes figyelni. Amellett, hogy ezek a hányadosok alapvetően befolyásolják a termelők vetési döntéseit, jellemző rájuk az átlaghoz való visszahúzás tulajdonsága, így szélsőséges árazás esetén jó eséllyel korrekció várható.

Az OTP Alapkezelő árupiaci befektetési alapja, az OTP Föld Kincsei Alap ki tudta használni a búza árában idén tapasztalt elmozdulásokat. Az alap jelentős árfolyam emelkedéséhez a január és február között felvett short határidős búza pozíciókkal elért nyereség is hozzájárult.

Hirdetés

Hirdetés

Érdemes volt kukoricázni?

A CBOT amerikai árutőzsdén jegyzett kukorica árfolyama is komoly hullámvasutazáson van túl eddig idén: a koronavírus okozta válság következtében áprilisban tíz és fél éves mélypontra zuhant, majd a hónapokig tartó bizonytalan oldalazást követően augusztus elejétől kezdve mintegy 20%-ot emelkedett. Aki jókor szállt be tehát, az szép hasznot tehetett zsebre.

A jövőt megjósolni azonban itt sem egyszerű: a kínálat a vetésterület és a terményhozam függvénye, előbbit a farmerek profitvárakozása és a vetésforgón belül más gabonafélékkel való helyettesíthetősége befolyásolja, utóbbit pedig főként a hőmérséklet, a napsugárzás és a csapadék éves mennyisége és eloszlása határozza meg. Ráadásul, mivel a kukoricát nem csak élelmezési és takarmányozási célra használják, hanem jelentős mennyiségű bioüzemanyagot is előállítanak belőle, az etanol iránti keresleten keresztül megjelenik a kőolaj világpiaci árának befolyásoló hatása is. Magas kőolajárak mellett az etanol árának növekedése miatt nő a kukorica iránti kereslet és így az ár is, de ez persze fordítva is igaz.

Az OTP Föld Kincsei Alap nem sokkal a nyári rali kezdete előtt építette ki vételi pozícióit, majd miután hamar beigazolódtak az alapkezelő áremelkedésre vonatkozó várakozásai, szeptember közepén jelentős profitot elérve le is zárta azokat.

 

Hirdetés
Hirdetés