Kisbefektetőként is busás hasznot zsebelhetünk be az árupiaci trendekből

Kisbefektetőként is busás hasznot zsebelhetünk be az árupiaci trendekből
Hirdetés
Hirdetés

OTP Alapkezelő cikksorozat2020-11-05
 

A gazdasági és pénzügyi sajtóban napi szinten olvashatjuk, hogy az arany csak ebben az évben 25%-ot drágult, de a kakaó, a Brent kőolaj, a ritka fémek vagy éppen a cukor árának alakulása is sok befektetőt tart lázban. De hogyan profitálhatnak ebből a kisbefektetők? Mire kell vigyázniuk az árupiaci befektetések esetében?

A kisbefektetők árupiacok iránti érdeklődése érthető, hiszen szép hozamok érhetők el vele, ráadásul az árupiac remek alternatív befektetési lehetőség azoknak, akik befektetéseiket több eszközosztályra bontanák, így csökkentve annak kockázatát, hogy egyetlen eszköz – pl. részvény, kötvény – negatív teljesítménye jelentősen lehúzza a teljes portfoliójuk eredményét. A világ pedig most egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a diverzifikáció talán soha nem volt annyira fontos, mint most.

Az árupiac az ilyen típusú kockázatcsökkentésre azért nyújt lehetőséget, mert a nyersanyagok ára jellemzően nem mozog együtt a kötvények és részvények áraival.

A kockázatcsökkentés mellett az árupiacon kiemelkedő hozamok érhetők el, ám ehhez komoly szaktudás, aktív kereskedési stratégia és nagy kockázattűrő képesség szükségeltetik, ugyanis az árupiaci mozgások hullámvasútra emlékeztetnek, vagyis ez egy kifejezetten kockázatos terep a laikusok számára.

Az OTP Föld Kincsei Alap teljesítménye az elmólt 12 hónapban

Az árupiacok sajátossága az is, hogy itt az emelkedő és a csökkenő ciklusok sokkal hosszabbak, mint például a részvénypiacok esetében, így előfordulhat, hogy akár 15-30 évig eltart egy lefelé vagy felfelé tartó trend. Ez befektetői szempontból azért kihívás, mert senki sem szeretne hosszú évekig benne „ülni” egy lejtmenetben, a trendfordulók felismerése pedig a rövid távú, komoly ármozgások miatt egy laikus számára nem egyértelmű.

Az egyéni befektetőknek ezen kívül arra is fel kell készülniük, hogy az árupiaci befektetések költsége viszonylag magas, ráadásul kizárólag aktív kereskedéssel lehet optimális eredményt elérni, ami még inkább megemeli a költségeket.

Éppen ezért van fontos szerepe az árupiaci eszközökbe fektető befektetési alapoknak, amelyeket felkészült szakemberek kezelnek, és több milliárd forintos kezelt vagyonuk lehetővé teszi a diverzifikált portfolió felépítését és a költséghatékony működést.

Ennek a területnek az egyik legsikeresebb szereplője az OTP Föld Kincsei Alap, ami már 11 éve működik, és jelenleg több mint 27 milliárd forintos kezelt vagyonnal rendelkezik. Az alap vezető forgalmazója az OTP Bank, így elérhető az OTP Bank fiókhálózatában, illetve az OTPdirekt internetes felületén és az OTPSmartBroker mobil eszközre fejlesztett alkalmazásban. A befektetési jegyek névértéke 1 forint, így gyakorlatilag bármilyen összeg befektethető az alapba.

Az OTP Föld Kincsei Alap az idén jelentősen felülteljesítette az árupiaci árfolyamok alakulását mutató indexeket: a befektetési jegyek árfolyama az év első tíz hónapjában 56 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, miközben az irányadó árupiaci indexek estek.

Az alap kockázatos, emiatt a teljesítményét is csak hosszú távon szabad értékelni. Az alap 5 éves távon mért éves átlagos hozama 2020. október 30-án 17,6% volt, míg az elmúlt 10 évben 9% volt ugyanez.

Mivel voltak kiugróan magas hozamú és veszteséges évek egyaránt, az OTP Alapkezelő ezt az alapot legalább 3-5 éves befektetési időtávra ajánlja, hogy a rövid távú árfolyam-ingadozások, visszaesések hatása mérséklődhessen.

Hirdetés
Hirdetés