Érvényes a fizetési moratórium a folyószámlahitelekre, hitelkártyákra?

Érvényes a fizetési moratórium a folyószámlahitelekre, hitelkártyákra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-21
 

A 2020 március 18-án megjelent kormányrendelet alapján valamennyi hitel- és kölcsönszerződésre fizetési haladék lesz érvényben 2020. december végéig. Ez alapján a törlesztés szüneteltetése a hitelkártyákra és folyószámlahitelekre is érvényes lesz. Ez azonban számos kérdést felvet.

A két napja kihirdetett fizetési moratórium valamennyi hitel, kölcsönszerződésre érvényes. Ezek alapján valamennyi tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségünk alól mentesülünk 2020. év végéig. A 9 hónapos törlesztési szüneteltetési időszakkal (más néven moratórium) a hitelünk futamideje is meghosszabbodik, ezzel enyhítve a halasztott fizetési esedékességek okozta esetleges törlesztőrészlet növekedést.

Felmerül azonban a kérdés hogyan is működhet a moratórium hitelkeretek esetében – ilyen például a hitelkártya, folyószámlahitel is – hiszen ezen konstrukciók eléggé speciális tulajdonságokkal bírnak.

Hirdetés

Hirdetés

A hitelkereteknek nincs klasszikus értelemben vett törlesztőrészlete, akkor mi alól kapunk felmentést? 

Egy folyószámlahitel, hitelkártya esetében rendelkezésünkre áll egy keretösszeg, melyet kihasználhatunk, majd befizetéseinkkel visszatölthetünk. Ezzel újra elérhetővé, lehívhatóvá válik számunkra a hitelkeret. Emiatt klasszikus értelemben nincs a konstrukciónak törlesztőrészlete, amit el lehetne engedni. Viszont a kihasznált összeg folyamatosan kamatozik, melyet – általában havonta – meg kell fizetnünk a bank számára. Vagyis akár kaphatunk is fizetési haladékot a kihasznált keret után fizetendő kamatokra. 

Hogyan értelmezhető egy hitelkeretnél a március 18-ig folyósított feltétel?

A moratórium a 2020.03.18-ig folyósított hitelekre érvényes, ezeknél kaphatunk fizetési haladékot. Azonban hogyan értelmezhető ez a kitétel egy folyamatosan újratöltődő konstrukciónál? Vajon a március 18-án kihasznált keret kamata lenne csak elengedve, esetleg az addig hatályba lépett keretszerződésekre lesz érvényes a moratórium? Ezekre a kérdésekre nem tudunk jelenleg válaszolni.

Mit jelenthet a futamidő kitolása egy hitelkeret esetében?

A rendelet alapján a moratórium idejével kitolódik a kölcsönök futamideje. De mit jelenthet egy hitelkeret esetében? Mivel nincs a konstrukciónak klasszikus értelemben vett törlesztőrészlete, ezért a keret rendelkezésre tartásának – az az időszak, amelyen belül felhasználhatjuk a keretösszeget – meghosszabbítása nem igazán jelentene számunkra könnyebbséget. Hiszen a kihasznált keret kamatát vagy egy összegben ki kellene fizetnünk – ez következne a szerződés eredeti feltételeiből -, vagy megnövelnék vele a kihasznált keretösszeget. Itt azonban felmerülhet a kérdés, mi történne, ha a „tőkésítéssel” átlépné tartozásunk a teljes hitelkeret összegét. Megoldás lehetne még, ha a kamatokat elengednék, ezt azonban a rendelet szövegéből nem lehet kiolvasni.

 A folyószámlahitel és hitelkártya kamata 9 hónapra jelentős lehet

Vegyünk példaként egy 500 ezer forintos folyószámlahitelt, melynek éves kamata legyen 20%. A kihasznált keretösszeg legyen 400 ezer forint. Ezen összeg havi kamata 6 667 forint lenne, amely a moratórium 9 hónapja alatt 60 ezer forintra növekedne. Ha ezzel megnöveljük a kihasznált keretet, akkor 460 ezer forint lenne a tartozásunk , a havi kamat összege pedig  ezer forinttal megemelkedne. Ez nem tűnik soknak, azonban valójában 15 százalékos növekedést jelentene.

Mindezek ismeretében mi úgy gondoljuk a hitelekeretek fizetési moratóriumához számos további részletszabályra lenne szükség. Különösen annak ismeretében, hogy a vállalati hitelek jelentős része hitelkeret jellegű konstrukció és ezek sorsa bizony jelentősen befolyásolhatja a vállalati szektor további működését.

Jelenlegi információink szerint a hitelkártyákra nem lesz érvényes a moratórium, ugyanakkor a folyószámlahitelekre valamilyen formában bevezetésre fog kerülni a fizetési haladék.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés