loading

Megjelent a kormányrendelet a hitelek fizetési moratóriumáról!

Megjelent a kormányrendelet a vállalati és lakossági hitelek törlesztésének felfüggesztéséről, azaz a fizetési moratóriumról. Sok kérdésre választ kaptunk, de a jogszabály eléggé szűken fogalmaz, emiatt sajnos maradt még néhány nyitott kérdés. Pontokba szedtük a részleteket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

1. Fizetési moratórium minden hitelre

A kormányrendelet alapján minden a pénzintézet és adós között kötött hitelügyletre, kölcsönszerződésre, valamint a pénzügyi lízing szerződésekre is érvényes a fizetési moratórium. Többek között a vállalati hitelek, a lakáshitelek, a személyi kölcsönök és a Diákhitelek törlesztőrészleteit sem kell átmenetileg megfizetni.

2. A hiteltörlesztések halasztása 2020.12.31-ig fog tartani

A hitelek törlesztésének szüneteltetése 2020. december végéig fog tartani, ugyanakkor a kormány szükség esetén meghosszabbíthatja a moratórium időszakát. Fontos kitétel továbbá, hogy a 2020.03.18-ig folyósított hitelekre érvényes a törlesztés szüneteltetése. Ha egy hitelt március 19-én folyósítanak a bankok az adós számára, akkor annál mindenképpen meg kell fizetni a havi törlesztőrészleteket.

3. A havonta fizetendő díjak megfizetése alól is mentesít a moratórium

A jogszabály alapján a tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettség alól is mentesülünk a moratórium idejére. Ezek alapján valóban semmit se kell fizetni a törlesztés szüneteltetése alatt. Például azoknál a hiteleknél, melyeknél a havi törlesztőrészleten felül kezelési költséget is fizetni kell, ezen díj megfizetése is szünetelni fog.

4. Az adós kérheti az eredeti szerződés szerinti teljesítést

Az adósok kérhetik azt, hogy az eredeti feltételek szerint – vagyis fizetési haladék nélkül, normál havi törlesztőrészletekkel – fizessék kölcsönüket. Arról azonban nem ír a rendelet, hogy ezen jogával milyen formában élhet egy hitellel rendelkező. Hogyan jelezheti ezt bankja felé – személyesen, írásban, netbankon keresztül, rögzített telefonos vonalon -, illetve az sem egyértelmű, hogy erről szükség lesz-e valamilyen írásos szerződésmódosításra, vagy sem?

5. Mi fog történni a hitelek futamidejével?

A hitelek futamideje a moratóriumi időszakkal – azaz a jelenlegi helyzet alapján 9 hónappal – megnövekedik. Van azonban a rendeletben egy érdekes kitétel, a vészhelyzet alatt lejáró kölcsönök meghosszabbodnak 2020.12.31-ig, ez számunkra kicsit ellentmondásos azzal, hogy a futamidő a moratórium idejével megnövekedik. Ráadásul ez azt is jelentené, hogy ezen kölcsönöket december 31-én egy összegben vissza kell fizetni, ami jelentősen megnövelné az adósok terhét.  Elképzelhető, hogy a jogalkotó ebben az esetben a tényleges törlesztőrészlettel nem rendelkező hitelekre – például folyószámlahitel, hitelkártya – gondolt, mi várjuk ezen ponttal kapcsolatos jogértelmezéseket, kiegészítő magyarázatokat.

6. Kamatozni fog a moratórium ideje alatt is a hitel?

Újfent ki kell hangsúlyozni, hogy nincs szó tartozáselengedésről, kamatmentességről. A rendelet szövege sem említ semmit arról, hogy a moratórium idejére bárki kamatmentességben részesülne.

Ez alapján továbbra is azt kell feltételezni, hogy a moratórium idejére felszámított kamatot a bankok utólag fogják kérni. Vélhetően erre nem egy összegben kerül majd sor, várhatóan a 9 hónap kamatát a fennálló tartozáshoz fogják hozzáadni a pénzintézetek, ami miatt minimálisan növekedhet a havi törlesztőrészlet. Ezzel kapcsolatban azonban szintén várunk még értelmező rendelkezést, ami pontos iránymutatást ad a bankoknak, illetve ebből informálódhatnak az adósok is a kamatok sorsáról.

7. Mi a helyzet a hitelkártyával, folyószámlahitellel, vállalati hitelkeretekkel?

A hitelkereteknek speciális konstrukciók, mivel a visszatöltött keretösszeg újra felhasználható. Nincsen a konstrukciónak se klasszikus értelemben vett futamideje, se törlesztőrészlete, emiatt a fizetési moratórium nem működhet ezeknél a konstrukcióknál úgy, mint egy sima lakáshitelnél. Ugyanakkor havi kamatfizetés van, melynek elhalasztása akár lehetséges is lenne.

A moratórium utáni futamidő kitolás sem igazán értelmezhető egy hitelkeretnél, így a fizetési haladék ideje alatt felhalmozott kamatot valamilyen más módon kell majd beszedni – például hozzáadódhat a kihasznált kerethez – , ez azonban megnöveli a későbbi kamatrészletek nagyságát. Ahhoz még rengeteg részletet kell tisztázni, hogy a moratórium a hitelkereteknél is működőképes legyen.

8. Felmondott, késedelmes hitelekre is érvényes a moratórium?

A rendelet szövegéből az olvasható ki, hogy a szerződésből eredő törlesztőrészletek, díjak megfizetése alól kapnak az adósok haladékot. Ugyanakkor egy felmondott, követeléskezelőnek átadott hitel esetében az eredeti szerződés már megszűnt. A Bankmonitor véleménye alapján emiatt a felmondott hitelekre a moratórium nem lesz érvényes jelen formájában.

Ha csak egy-két havi törlesztőrészlettel vannak elmaradva az adósok, akkor hitelük még nem került felmondásra, így rájuk érvénye lesz a fizetési haladék. Ugyanakkor kérdéses, hogy a korábbi elmaradásukkal mi lesz. Vajon azt sem fogják követelni a bankok, vagy mivel az korábbi fizetési kötelezettségből származik, ezért az elmaradást a moratórium alatt is kérhetik a pénzintézetek?

Ez az ügyfélkör – felmodnott hitellel rendelkező, elmaradásban lévő – lehet legkiszolgáltatottabb jelen helyzetben, ezért várható még számos kiegészítő rendelkezés, amely az ő helyzetüket minden részletre kiterjedően rendezni fogja.

 8+1. A fogyasztási hitelek THM plafonja a jegybanki alapkamat +5% lesz, ez jelenleg 5,9%

A rendelet kitért a másik nagy horderejű változásra, a fogyasztási hitelek THM maximumának csökkentésére is. A rendelet hatálybalépését követő naptól, azaz 2020.03.19-től a fogyasztási – zálogjoggal nem biztosított – hitelek maximális THM értéke nem haladhatja meg több mint 5 százalékkal a mindenkori jegybanki alapkamatot. Ez azt jelenti, hogy jelenleg maximum 5,9%-os teljes hiteldíj mutató (THM) mellett lehetne igényelni fogyasztási hitelt.

Fontos kiemelni, hogy valamennyi fogyasztási hitel érintett, nem csak a személyi kölcsön. Vagyis a hitelkártya, folyószámlahitel THM értéke sem haladhatja meg az 5,9%-os határt.

Cikkünket 2020.03.21-én frissítettük.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

  Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...