A lakossági hiteleknél is jöhet a törlesztési moratórium! Könnyítések lesznek a CSOK-nál és a Babaváró hitelnéll!

A lakossági hiteleknél is jöhet a törlesztési moratórium! Könnyítések lesznek a CSOK-nál és a Babaváró hitelnéll!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-18 Frissítve: 2020-03-23
 

Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelek szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a Kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést. Pontokba szedtük, hogy miről is van szó! szerző: Fülöp Norbert

Frissítés: Orbán Viktor miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy december 31-ig hiteltörlesztési moratóriumot hirdetnek a magánszemélyek és a vállalkozások számára . Ezzel kiderült, hogy a moratóriumról nem maguk az egyes bankok döntenek, hanem az minden hitelesre automatikusan érvényes lesz.

1. Törlesztési moratórium

Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a vállalati ügyfelekhez hasonlóan rendeljenek el törlesztési moratóriumot minden lakossági hitel esetén, segítve az átmeneti fizetési nehézségek átvészelését. Fontos tudni, hogy a hitelkeretre és a hitelkártyára is vonatkozik a moratórium, hogy ez pontosan mit is jelent, arról itt olvashatsz. 

Hirdetés

Hirdetés

2. Új személyi kölcsönök THM csökkentése!

Mivel a háztartások a negatív gazdasági események hatására likviditási zavarba kerülhetnek, az MNB elvárja, hogy átmenetileg a bankok a jelenlegi veszélyhelyzet alatt könnyen elérhető, a jelenleginél kedvezőbb árazású személyi hiteleket tegyenek elérhetővé, amelyek teljes hiteldíjmutatója (THM) a jegybanki alapkamat szintjét legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg.

3. Nagyobb hitelkeret, kedvezőbb költséggel

Elvárt továbbá, hogy a bankok a háztartások likviditási helyzetének javítása érdekében vizsgálják felül az általános hitelezési gyakorlatukat, a hitelkeretek keretösszegét és azok kamatköltségét is.

4. Ne vesszen el a kamatkedvezmény, ha nem érkezik számlára a bevállalt összeg

A fentiek mellett az MNB elvárja a bankoktól, hogy az elkövetkező 6 hónapos időszakban az olyan árazási struktúrájú számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket.

5. Kedvező átváltási lehetőség Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelre 

A fennálló lakáshitelek tekintetében az MNB felszólítja a bankokat, hogy ajánlják fel a hitelfelvevőknek a kedvezőbb kamatfelár és legalább 5 évre szóló kamatfixálás mellett elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékekre való átváltás lehetőségét.

6. Kedvező díjú hitelfedezeti biztosítások

A munkaerőpiaci és így a háztartási jövedelmi helyzet romlásával járó kockázatokat biztosítások útján is csökkenthetik az adósok és a bankok. Az MNB ezért elvárja, hogy a bankok a biztosítókkal együttműködve kínáljanak ügyfeleiknek kedvező költségű, csökkentett jutalékú hiteltörlesztési kockázatokat csökkentő termékeket, kiemelten a munkanélküliség esetére szóló biztosításokat. Elvárt továbbá, hogy a bankok és biztosítók tegyék könnyen elérhetővé ezeket a termékeket úgy, hogy azok a nehéz helyzetbe került fogyasztók számára valós, megfelelő védelmet legyenek képesek nyújtani.

7. CSOK és Babaváró könnyítések

Az MNB szerint indokolt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és a Babaváró hitelek esetében a gyermekvállalásra rendelkezésre álló határidők kitolása.

Hasznos kalkulátorok:

Babaváró kalkulátor – Itt azonnal láthatod, hogy megkaphatjátok-e a Babaváró támogatást
CSOK kalkulátor – Megnézheted, hogy jogosult vagy-e a CSOK támogatásra és a CSOK hitelre

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
1
Hirdetés