Betöltés
loading

Mire érdemes figyelned a THM mellett hiteligényléskor?

A THM (teljes hiteldíj mutató) egy hitel teljes éves költségét fejezi ki százalékos formában. A mutató segítségével össze tudod hasonlítani az eltérő hitelkonstrukciók költségeit, ez komoly segítséget nyújthat a döntéshozatal során. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a THM sem tud mindent megmutatni számodra, ezért összeszedtük, hogy mire érdemes még figyelned a megfelelő hitelajánlat kiválasztásakor.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Jelenleg Magyarországon számos különböző díjat kell fizetned egy hiteligényléssel kapcsolatban. Ezek egy része lehet meghatározott időközönként felmerülő, rendszeres költség – ilyen például a havi kamat -, egy része pedig egyszer díj, mely általában igényléskor merül fel – ilyen lehet a hitelbírálat díja például. Éppen ezért érdemes a THM mutató értéke alapján választani hitelt, hiszen az évesítve, százalékos formában megmutatja egy hitel valamennyi költségét. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján – egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön, 400 ezer forint havi jövedelem mellett – a THM mutató értéke 2,91-7,33% között lehet egy lakáshitelnél. Vagyis egy jó választással 20 év alatt 5,4 millió forintot spórolhatsz.

Nem mindegyik költséget tartalmazza a teljes hiteldíj  mutató (THM)

Az egyes hitelek összehasonlítására tökéletes a THM, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem minden díjtételt tartalmaz ez az mutató. Mik lennének a kimaradó költségek:

1. A késedelmi kamat

A THM nem tartalmazza az esetleges fizetési késedelmekhez kapcsolódó költségeket. Ez érthető, hiszen egy hitel igénylésekor nem lehet azzal kalkulálni, hogy az adós hányszor fogja késve rendezni havi kötelezettségeit. Az ehhez kapcsolódó késedelmi kamat, egyéb díj azonban jelentős lehet.

2. Közjegyzői okirat díja

A jelzáloghiteleket általában tartozáselismerő okiratba foglalják, melyet közjegyző készít. Ennek költségére a bankoknak nincs hatása, általában a hasonló összegű és típusú hiteleknek a közjegyzői díja is közel azonos. Emiatt ez az összehasonlítást nem befolyásolja jelentősen.

3. Tulajdonjog bejegyzés díja

A földhivatal ügyintézés díjak mindegyike része a THM mutató értékének, kivéve a tulajdonjog bejegyzés díját. Ez nem kapcsolódik közvetlenül egy hitel igényléséhez – szabad felhasználású jelzáloghitel esetében nincs is -, hiszen lakásvásárlásnál akkor is felmerül ez a költség, ha nincs szükség hitelre az adás-vételhez.

4. Szerződés módosítás díjai

Egy hitelszerződés módosításával, egy fedezetcserével vagy egy előtörlesztéssel nem kalkulálhatnak a hitelfelvétel során. A hiteligénylésed során azonban Te már tudhatod, hogy tervezed-e előtörleszteni a hiteledet. Ha igen, akkor ennek költsége jelentősen befolyásolhatja, hogy melyik ajánlat a legjobb számodra, ugyanis egy előtörlesztés díjmentes is lehet, de elkérheti érte egy pénzintézet az előtörlesztett összegnek akár az 1-2%-át is. Emiatt 10 millió forint előtörlesztése esetén akár 100-200 ezer forintot is spórolhatsz.

5. Számlahasználat költségei

Az egyes bankszámlához kapcsolódó tranzakciók – átutalás, készpénzfelvétel – költségei természetesen nem kapcsolódnak egy hitelfelvételhez, emiatt nem is része a THM értékének. Ugyanakkor a számlavezetés alap díja része a teljes hiteldíj mutató nagyságának, amennyiben a hitelnyújtás feltétele a számlavezetés az adott banknál.

Egy bankszámla alapdíja azonban jelentősen befolyásolhatja a tényleges megbízások költségét. A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora szerint rendszeres tranzaktálás esetén elképzelhető, hogy jobban jársz egy drágább alapdíjú számlával. Vagyis jobban megérheti ebben az esetben egy magasabb THM értékű hitel, mint egy alacsonyabb.

A kiegészítő szolgáltatások is befolyásolhatják a THM nagyságát

Vannak olyan költségek, amelyek teljesen jogosan a THM részét képezik, ilyen például a fedezetül felajánlott ingatlanra kötött vagyonbiztosítás havi díja. Ezt a biztosítást a bank várja el tőled, emiatt a költsége a hiteldíjak közé besorolható. Ugyanakkor a bank egy minimum csomagot ír elő – mekkora összegre, milyen károkra terjedjen ki a lakásbiztosításod -, melynél bővebb szolgáltatást is választhatsz. Ha így teszel, akkor a THM értéke emelkedni fog, hiszen a havi díj is magasabb lesz, de ez a növekedés nem tükrözi a kérdéses hitel költségemelkedését.

A hitelfedezeti biztosítás is része lehet a THM értékének, amennyiben ennek megkötését a bank a hiteligényléshez kapcsolódóan elvárja. Azonban itt is választhatsz bővebb szolgáltatási csomagot a kötelezően elvártnál – kiterjedhet a biztosítás az adóstársra is például – melynek extra költségei szintén a teljes hiteldíj mutató értékét növelik.

Nem mindegy milyen kamatperiódusú hitelt igényelsz

A THM mutatóból nem derül ki mennyire kockázatos hitelt választottál. A rövid kamatperiódusú hitelek – az az időszak amelyen belül a bank a kamatot egyoldalúan nem módosíthatja – kamata elég gyorsan megváltozhat, ezért ennek induló költségei kedvezőbbek, mint egy hosszú kamatperiódusú hitel induló THM értéke. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján egy 12 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású lakáshitel – a kamat évente megváltozhat – már 3% alatti THM értéken is elérhető, míg a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönt 3,25% százalékos teljes hiteldíj mutató mellett lehet igényelni.

A THM azonban egyáltalán nem mutatja meg az induló költségek megváltozásának a kockázatát, amely egy változó kamatozású hitel esetében sokkal jelentősebb, mint egy hosszú kamatperiódusú – vagy teljes futamidőre fix kamatozású – kölcsönnél. Éppen ezért THM értékeket összehasonlítani csak azonos, hasonló paraméterekkel rendelkező kölcsönöknél érdemes. Vagyis hasonló hitelösszeg, futamidő, kamatperiódus mellett érdemes az egyes banki ajánlatok teljes költségét megnézni.

A különböző feltételek mellett kapott ajánlatokat pedig korlátozottan – az eltérések tudatában – érdemes csupán összehasonlítani.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
 • alapblog Élet a Pozsonyi úton

  Megy az ember a Pozsonyi úton, szedi a lábát, mielőtt 8-at üt az óra a 2021 januári pusztulat Budapesten, és nem hisz a szemének. Miközben...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →