Magyarország ismét az EU lista végén, de ezért most nem sírunk

Magyarország ismét az EU lista végén, de ezért most nem sírunk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-16
 

Október eleje óta nagyot emelkedtek a magyar kamatszintek. A hónap elejei 10 éves bankközi kamatok – amelyek jó referenciát képesek adni, hogy a bankok milyen forrásköltséggel adják a lakáshiteleket – több mint fél százalékpontos emelkedésen vannak túl.

A bankközi kamatok az október elejei 5,78%-ról október 15-re 6,35%-ra emelkedtek. Ez 0,57 százalékpontos növekedés. Megvizsgáltuk, hogy mi történne akkor, ha beáraznák ezt a bankok, és hogy egyáltalán milyen a magyar bankok helyzete európai viszonylatban.

Mi történt a kötvénypiacokon?

Az elmúlt két hétben jelentősen emelkedtek a kamatok, nem csak Magyarországon, hanem világszerte is. Ennek egyik fő oka a közel-keleti konfliktus okozta kockázatkerülés, melynek következménye, hogy a befektetők a kockázatosabb befektetéseiket csökkentik (ide tartozik Magyarország is annak ellenére, hogy nincsen a konfliktusban) és kevésbé kockázatos befektetéseket választanak helyettük.

Ennek következtében adták el magyar államkötvényeiket, melyek árcsökkenése egyben a hozamok emelkedését okozza. Ez egyébként nem csupán Magyarország-specifikus jelenség: Európa számos országára kiterjedt, de a régió országaira nagyobb hatással volt, mint a nyugat-európai centrumországokra.

Hirdetés

Hirdetés

Mi lesz, ha ezt beárazzák a bankok?

A 10 éves forint bankközi kamatláb október elsején 5,78% volt, október 15-én már 6,35%. Ez 0,57 százalékpontos emelkedés. Ha egy ilyen kamatemelkedés lecsapódna a hitelekben, az 4,7%-kal dobná meg a havi törlesztőrészletet. Ez alapvetően nem tűnik soknak, de egy 30 milliós lakáshitel esetén ez havi 9890 forint, és 2 374 000 forint a hitel teljes futamideje alatt!

Ha marad ez a helyzet, akkor a bankok szinte biztosan beárazzák ezt a változást a hiteleikbe, mivel eddig is nagyon alacsony volt a „kamatmarzsuk”, vagyis az ügyfél által fizetendő kamat és a bankközi piacon beszerzett forrás kamatának különbsége. (A bankok ebből a különbségből képeznek tartalékokat a nem fizető hitelekre, és nem utolsósorban tartalmaz némi profitot is.)

Mi van veled, kamatmarzs?

2024 augusztusában az új 10 éves vagy azon túli kamatfixálással rendelkező lakáscélú hitelek átlagos kamata (nem THM!) 7,01% volt. Eközben a hitelhez szükséges forrás bekerülési költsége a hitelezést megelőző második hónapban, vagyis 2024 júniusában 6,8% volt. Ezek alapján az augusztusi hiteleken a marzs 0,21 százalékpont.

Mi a helyzet máshol Európában?

A jelenlegi rendkívül alacsonynak tartott magyar kamatmarzs európai kitekintésben egyáltalán nem kiugró. Az eurózóna számos országát és Romániát vizsgálva a 10 éves vagy annál hosszabb fix kamatozású lakáshitelek esetében szokványosnak mondható az 1 százalékpontnál alacsonyabb kamatmarzs.

Lakáshiteleken elérhető banki nyereség Európa országaiban

Ez a konstrukció nem mindenhol olyan elterjedt, mint Magyarországon. Például a balti államokban a 10 éves fix kamatozású lakáshitelek nem jellemzőek, mivel ott inkább egy éven belüli bankközi kamatokhoz igazítják a lakáshitelek kamatait. Ennek ellenére ez a hosszabb fixálási konstrukció is elérhető, amelyet magasabb marzsokkal kínálnak.

A vizsgált országok nagy része az 1 és 0 százalékpont közötti tartományban mozog, Magyarország is ebbe a sávba esik. Az ábra jobb oldalán szereplő Spanyolország és Olaszország esetében a kamatmarzs értéke negatív, vagyis ezekben az országokban látszólag veszteség mellett zajlik a lakáshitelezés. De mivel itt csak kamatokról van szó, és nem THM-ről, ezért lehetséges, hogy a lakáshitel egyéb költségein beszedik a hitelintézetek, amit a kamatok számukra előnytelen különbségén elvesztenek.

Összefoglalva, Magyarország helyzete átlagosnak tekinthető Európában, bár ez nem jelenti azt, hogy ez a bankok számára ideális, hiszen a 2020 előtti időszakban 2-3 százalékpontos marzsokhoz voltak hozzászokva.

Tényleg jöhet az 5%-os lakáshitel?!

Ahhoz, hogy az 5%-os lakáshitelek valóban elérhetőek legyenek, a jelenlegi helyzethez képest érdemben kell a kamatoknak csökkennie. Ellenkező esetben a hitelintézetek csak veszteségekkel tudnak ilyen hiteleket nyújtani, amit nyilvánvalóan nem fognak önszántukból meglépni.

Nem feltétlenül éri meg kivárni az 5%-os lakáshiteleket

Az év végéig várható ingatlanár-emelkedés könnyen felemésztheti az olcsóbb hitelek előnyeit. Éppen ezért érdemes már most tájékozódni a jelenleg elérhető lehetőségekről. Ha később valóban olcsóbbak lesznek a hitelek, még mindig ott van az újrafinanszírozod lehetősége.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés