Tőkevédett alapok
Hirdetés
Hirdetés

2013-01-18 Frissítve: 2018-04-05
 

A tőkevédett alap biztosítja, hogy a befektetett tőkémet nem veszthetem el. A tőkevédelmét az alap befektetései biztosítják, és egy időszakra vonatkozik. Jellemzően zártvégű alapok, ahol a tőkevédelem a lejárat napjára érvényes. Tehát, ha korábban értékesítem az alapot, a tőkevédelem nem véd.

Maga a tőkevédelem fogalma azt jelenti számomra, hogy az alap eladási ára (vagy lejárati értéke) nem lesz alacsonyabb a vásárlási áránál. (Az esetleges vételi költségeket természetesen nem fizeti vissza: azaz, ha 1 millió Ft-ot befektetünk egy tőkevédett alapba, de pl. 2% vételi költséget meg kell fizetnünk, akkor az effektív befektetésünk 1.020.000 Ft lesz költséggel együtt, míg a lejáratkori érték legrosszabb esetben 1.000.000 Ft lesz.)

Van olyan verziója is, amikor egy bizonyos mértékig tőkevédett. Ezt részlegesen tőkevédettnek nevezik, és azt jelenti, hogy nem veszíthet többet 10 százaléknál a befektető. Ha például egy nyílt végű alapnál január elsejétől január elsejéig tartó időszakra vonatkozik a tőkevédelem, akkor a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha január elsején veszem meg az alapot, és következő év januárjában adom el, akkor védett a tőkém. Ha viszont év közben vásárolok belőle, és év közben adom el akkor már nem minősül tőkevédettnek.

A tőkevédelemnek is ára van: egy tőkevédelmet kínáló alapnak a hozama pozitív piacon szerényebb egy nem tőkevédett alapénál. Általában az értékesítése a tőzsdén keresztül történik, jellemzően az aktuális értékhez viszonyítva 10-15%-kal csökkentve.

1
Hirdetés
Hirdetés