Életbiztosítás kalkulátor

Biztonság a legváratlanabb helyzetekben is,
védelem neked és a családodnak.
 • Azonnali anyagi segítség a legnehezebb élethelyezetekben: 500 ezer Ft-tól 200 millió Ft-ig
 • Baleset, kritikus betegségek, műtét, kórházi ellátás, diagnosztikai igények egészségügyi kiadások finanszírozása
 • Halálesetet követően anyagi támogatás a családnak
 • Egyösszegben kifizeti a bank számára a család hiteltartozását
 • Rugalmasan választható, egyéni igényekre szabható szolgáltatások
 • Havi pár ezer forinttól kézzel fogható biztonság!
 • Kalkulálj a személyre szabott ajánlatért!
Kockázati biztosítás
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Az igényelt biztonság díja
éves szerződés esetén
havi díjtól
Beállításaid alapján ilyen kondiciókkal
érhető el a biztosítási védelem
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
 • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Miben téved a legtöbb ember? Mit érdemes alaposabban átgondolni?

A pénzügyi tudatosság nagymértékben nőtt az elmúlt tíz évben, de valami még hiányzik:

 • Ha hitelt veszünk fel, akkor már a lakosság több, mint 50%-a megfontoltan, a kockázatok mérlegelésével, több ajánlat áttekintése után dönt
 • Az autónkat és lakásunkat több, mint 50%-ban védjük a nem várt eseményekkel szemben, azaz biztosítást kötünk
 • A legnagyobb kincsünkhöz, az életünkhöz kapcsolódó nem várt eseményekre (kritikus betegség, esetleges korai halál) kevesebb, mint 20%-unk köt biztosítást… mert „velünk ez nem történhet meg”…
Bankmonitor

Kockázati életbiztosítás megkötésének feltételei

Mi az a kockázati életbiztosítás?

A kockázati életbiztosítás az egyik legegyszerűbb klasszikus életbiztosítást, amely a biztosított személy életére kötnek. A szerződéskötéskor kell kiválasztanod, hogy hány évig tartson a biztosítás, mekkora legyen a biztosítási összeg. Ha te vagy a biztosított, az életkorod, foglalkozásod és egészségi állapotod határozza meg, hogy mennyit kell fizetned a biztosítási védelemért. Nem feltétlenül neked kell a biztosítottnak lenni, a szerződő és a biztosított személye eltérhet. Meghatározhatod, hogy ki legyen a kedvezményezett vagy kedvezményezettek, akik a biztosítási összeget megkapják a biztosított halála esetén. Fontos tisztába lenni azzal, hogy a biztosítási tartam végén nincs lejárati összeg vagy visszatérítés. A kockázati életbiztosítás arra jó, hogy a tartam alatt anyagi fedezetet nyújtson, ha a biztosított meghal.

Szerződéskötés

A szerződéskötés az ajánlat felvételével kezdődik. A személyes adatok megadás, elérhetőségek a szerződő és a biztosított vonatkozásában is szükségesek, de a biztosítók a szerződővel tartják a kapcsolatot a szerződés tartama alatt.

El kell dönteni a biztosítási tartam hosszát. Ez általában 5 és 25 év között választható, de akár hosszabb tartamra is köthetők kockázati biztosítások. Meg kell határozni a díjfizetés gyakoriságát és módját. A gyakoriság azt jelenti, hogy a díjat havonta, negyedévente, fél évente vagy évente szeretnénk -e fizetni a díjfizetés módja azt, hogy csekken, banki átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy más módon (pl. bankkártya) és a díjfizetés gyakoriságát.

A biztosított adatai

A biztosított életkora, egészségi állapota, foglalkozása, sporttevékenysége határozza meg a biztosítás díját. A biztosított életkora alapvetően fontos a díj kialakításakor. A kockázati életbiztosításoknak van olyan típusa, ahol a díj állandó, vagyis a szerződéskötéskor meghatározott díj a tartam minden évében azonos. A másik csoportba azok a biztosítások tartoznak, ahol a díj minden évben növekszik az életkor előrehaladtával. Ezek a biztosítások általában a szerződéskötéskor olcsóbbak, de a későbbiekben drágábbak lesznek, mit ott, ahol a díj azonos.

Kockázatelbírálás

Az egészségi állapot és annak felmérése függ a biztosításiösszeg nagyságától, vagyis a biztosító kockázatvállalásától. Alacsonyabb biztosítási összegek esetén a elegendő a biztosítottól egy egészségi nyilatkozat néhány kérdéssel, de ha a biztosítási összeg magasabb, akkor egy nagyon részletes orvosi vizsgálat is előfordulhat. A biztosítók ritka kivételtől eltekintve nem kérnek pénzt az orvosi vizsgálat elvégzéséért még akkor sem, ha a vizsgálat költséges. Felfoghatjuk ezt úgy is, mint egy ingyenes szűrővizsgálatot a biztosító részéről. Az egészségi állapotfelmérés azért fontos, mert a biztosítók csak azokat a kockázatokat vállalják, amely a biztosítás tartama alatt következhet be a biztosított-tal. Ezek a jövőbeni kockázatok függnek attól, hogy a biztosított milyen egészségi állapotban van a szerződéskötéskor. Nincs értelme a betegségeket, múltbéli egészségi beavatkozásokat eltitkolni, mivel a biztosítási szerződések mindegyike kizárja az előzménybetegségekből eredő károk térítését.

Ha az egészségi állapotfelmérés eredményét a biztosító úgy ítéli meg, hogy a biztosított többletkockázatot jelent (pl. túlsúly), akkor pótdíjat alkalmaz, vagyis megemeli az életkornak megfelelő díjat. Súlyosabb esetben, például életet veszélyeztető megbetegedés fennállása, akkor elutasítja az ajánlatot.

A biztosított személy foglalkozása szintén fontos paraméter. A foglalkozások három csoport szerint képeznek kategóriákat. Az első csoport a legnagyobb, amely nem jelent többletkockázatot a biztosító számára. Ilyen pl. egy irodai alkalmazott, vagy szellemi foglalkozást folytató személy. A második csoport az, ahol a foglalkozás veszélyesebb (pl. cirkuszi akrobata), de még vállalható. Ilyen esetben az egészségi állapot felméréséhez hasonlóan a biztosító pótdíjazást alkalmaz, vagyis megemeli az életkornak megfelelő díjat. A harmadik csoport a veszélyes foglalkozások kategóriája. Ebben az esetben (pl. alagútfúró) a biztosító eláll a szerződéskötéstől.

Szerződéskötés szempontjából a harmadik fontos paraméter a szabadidős vagy sporttevékenység. Ez hasonlóan a foglalkozás elbírálásához vagy díjemelkedéssel járhat, vagy elutasítást is vonhat maga után. Az ejtőernyőzés, a vitorlázó repülő vagy az extrém sportok a legtöbb biztosítónál kizárást jelentenek.

A biztosítók kockázatelbírálási gyakorlata nem egységes. A kockázatvállalási hajlandóságától függ, hogy egy biztosító mit vállal be és mennyiért és mi az, amit elutasít.

Kiegészítő biztosítások

A magyar biztosítási piacon megtalálhatókockázati életbiztosítások mellé igen széles választékban lehet kötni baleset- és egészségbiztosítási kiegészítőket. Ezek általában olyan biztosítások, amelyek önállóan nem köthetők, vagy csak jóval magasabb díj fejében. Így érdemes kockázat biztosításunkat kiegészítőkkel „felturbózni”.

Főleg a fiatalok körében népszerű kiegészítők a balesetbiztosítások, mivel a fiatalok sokkal aktívabban, mint az idősek. A balesetbiztosítások nem drágák, mivel a hiedelemmel ellentétben, sokkal kisebb a bekövetkezési valószínűségük.

Az szintén az olcsóbb kategóriába tartoznak az egészségkárosodásra vonatkozó (köznapi nyelven a rokkantsági) kiegészítők, amelyek majdnem minden kockázati életbiztosítás mellett megtalálhatók. A biztosítási összeg kifizetése a rokkantság százalékos arányától függően változhat. van olyan egészségkárosodási kiegészítő, amely már 1%-tól térítést nyújt, de van olyan, amely csak 60% felett. Nyilvánvalóan a biztosítás díja ennek függvényében változik: minél magasabbról indul a térítés, annál olcsóbb a kiegészítő.

Furcsa tény, hogy a szerződéskötéskor az ügyfelek általában alacsonyabb biztosítási összeget határoznak meg egy rokkantsági kiegészítő esetében, mint a haláleset bekövetkezésére, holott az árfekvés ezt nem indokolja. Ha jobban végiggondoljuk, hogy vajon a haláleset következménye járhat -e nagyobb kiadással vagy egy többéves, akár több évtizedes rokkantsági állapot finanszírozása, akkor lehet, hogy fordítani kellene a rokkantsági és haláleseti összeg arányán.

Komolyabb árkategóriába tartoznak az olyan egészségbiztosítási kiegészítők, mint a rettegett betegségre vonatkozó, a műtéti térítést vagy kórházi napi térítést nyújtó kiegészítők. Ezeknél a kiegészítőknél az egészségi állapotfelmérés kiemelten fontos, magasabb biztosítási összegek esetében az alap kockázati életbiztosításnál is szigorúbb elbírálást alkalmaznak a biztosítók.

A kritikus betegségekre vonatkozó kiegészítő, a nevéből eredően a legkomolyabb, az életet veszélyeztető betegségek bekövetkezésekor nyújt térítést. A piacon megtalálható 20, 30 de akár 40 súlyos betegségre térítő kiegészítő is. Ezek között vannak nagyon ritka betegségek, de általában mindegyik térít daganatos megbetegedésekre is.

A műtéti térítésre szóló kiegészítő a műtéteket sorolja kategóriákba (kis, közepes, nagy) és ennek alapján határozza meg a térítés mértékét.

A kórházi napi térítés esetében a kórházban töltött napok száma a fontos. Van amelyik az első naptól, vagy amelyik csak valahány nap eltelte után kezdi meg a térítést. Ebből fakadóan lehetnek árbeli differenciák. Ami közös bennük, hogy mindenhol van egy plafon, amely után megáll a szolgáltatás.

Kedvezményezett

A kedvezményezettről igen kevés szó szokott esni a szerződéskötéskor, pedig valójában a biztosítási szerződést a magunk és az ő anyagi biztonsága miatt kötjük.

A kedvezményezett lehet egy vagy több személy. Számunk nincs meghatározva, de nyilván a józan belátás szerint érdemes végig gondolni, hogy kik legyenek ők. Ha szerződéskötéskor nem tudjuk eldönteni a kedvezményezett kérdését, az nem baj. A tartam során bármikor lehet kedvezményezettet jelölni, vagyis megadni, és módosítani egyaránt. Ami fontos, hogy a haláleset bekövetkezésekor érvényben lévő kedvezményezett jelölésen viszont utólag semmilyen körülmények között változtatni nem lehet. Még akkor sem, ha a biztosított meggondolta magát, csak éppen már nem volt ideje bejelenteni a biztosítónak. Fontos, hogy ha a szerződő és a biztosított személye különböző, akkor csak együttesen módosíthatják a kedvezményezettet. A biztosítás, nem örökség tárgya, a kedvezményezetté a biztosítási összeg. Ha nincs kedvezményezett megjelölve a haláleset bekövetkezésének pillanatáig, akkor a jog úgy tekinti, hogy a kedvezményezettek az örökösök, így az örökösödés arányában kerül felosztásra a biztosítási összeg.

Örökösödési illetéket és kamatadót nem kell fizetni a haláleseti biztosítási összeg után.

Hitelfedezeti életbiztosítás

A hitelfedezeti életbiztosítás a kockázati életbiztosítás egy speciális fajtája. A lényege, hogy a biztosítási összeg azonos a kezdeti hitelösszeg nagyságával, és a hitel futamideje alatt folyamatosan csökken, ahogy a hiteltőke elfogy. Ennek következtében a biztosítás díja is alacsonyabb - vagy változik (csökken) annak függvényében, hogy a milyen maga a konstrukció -, azért, mert a biztosító egyre kisebb kockázati kitettségben van.

A hitelfedezeti biztosításokból jóval kisebb a választék a piacon, mint a klasszikus kockázati életbiztosításokból, feltehetően azért, mert nehezebb a sokféle banki hiteltermékekkel szinkronizálni a biztosítási konstrukciót.

Ennek ellenére a hitelfedezeti életbiztosítás nagyon fontos, mivel a hitelfelvétellel egy komoly kockázatot futunk, ahol a családunk, szeretteink védelme érdekében nem mindegy, hogy a hitel visszafizetését mi magunk tudjuk -e befejezni, vagy ezt a terhet továbbadjuk -e valakinek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés