0,1% a márciusi infláció: bizonyos állampapíroknál csökken a hozam!

  • 2014.04.11.
  • szerző: bankmonitor

Márciusban 0,1% lett az infláció, ami megegyezik az elmúlt havi adattal. Ez nem csak azt jelenti, hogy ilyen mértékben drágult az élet az elmúlt év hasonló időszakához képest, hanem azt is, hogy az eddigi piacvezető állampapír, a Prémium Magyar Államkötvény egyik sorozatának kamatai is jelentősen csökkennek! Megmutatjuk, mekkora kamatra számíthatunk a következő évben, és mi lehet kedvezőbb ajánlat!

Rekord alacsony inflációs környezetet élhetünk, amiben egyértelműen szerepet játszik a rezsicsökkentés is. Ám a Magyar Nemzeti Bank inflációs célkitűzése mit sem változott az elmúlt időszakban: 3%. Tehát valószínűsíthetően az inflációnk a következő időszakban lassan emelkedni kezd.

inflacio20140411

Hogyan hat ez az állampapíromra?

Ha fix kamatozású állampapírunk van (pl.
Féléves Kincstárjegy, Kamatozó Kincstárjegy), akkor ez közvetlenül nem befolyásolja a kamatunkat. A változó kamatozású papírok közül is különösen egy érintett a változásban, mégpedig a
Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) egyik sorozata. 

A PMÁK-ról áltanosságban elmondható, hogy egy meghatározott inflációs adathoz képest ad 3%pont prémiumot. Amiért kitüntetett szerepe van a mai inflációs adatnak az az, hogy a rövidebbik
2016/J névre hallgató PMÁK a frissen publikált inflációs adathoz képest biztosítja a többlet kamatot. Ez azt jelenti, hogy a következő időszakra (egy évre) a kamata a jelenlegi 5,2%-ról 3,1%-ra zuhan. 

Mit tehetünk?

Ha már meglévő PMÁK-unk van lehetséges kimenetel a papír eladása. Azonban ne feledkezzünk meg, hogy a napi árfolyamjegyzésből következően körülbelül 2%pontot veszítünk ezzel a lépéssel (ugyanis ez az ára a lejárat előtti értékesítésnek). Tehát valószínűbb forgatókönyv, hogy tovább tartjuk, annak a reményében, hogy az utolsó kamatperiódusra magasabb lesz az infláció, és ezáltal magasabb kamatot fogunk kapni.

És ha most választunk?

Az Államkincstárnál már számítottak erre a kamatcsökkenésre, hiszen nem olyan régen látott napvilágot a
Bónusz Magyar Államkötvény 4 vagy
6 éves időtávra . Mindkét kötvény a rövid állampapír hozamokhoz képest ad a futamidő függvényében 1,75 vagy 2,5%pont bónuszt. Azaz az első kamatperiódusra 4,89% és 5,64%-ra számíthatunk. Ha részletesebben meg szeretnéd ismerni ezeket a papírokat, akkor ajánljuk figyelmedbe a
Mit kínál neked az új állampapír? Bónusz vagy Prémium? című cikkünket!

Ha pedig szeretnéd, hogy segítsünk a választásban, add meg adataidat, és szakértő kollégánk megkeres:

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.