Betöltés

Mit kínál neked az új állampapír? Bónusz vagy Prémium?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-19

Másfél hete lehet megvásárolni a Bónusz Magyar Államkötvényt, mely számottevően új befektetési konstrukciót kínál a megtakarítóknak, mint a több éve piacon lévő Prémium Magyar Államkötvény. Sok múlhat azon, hogy melyiket választjuk. Részletes összehasonlítás a régi és az új magyar állampapírról.

Bemelegítés: miért is vegyünk hosszú lejáratú állampapírt?

Folyamatos MNB kamatcsökkentés eredményeként az elmúlt egy évben nemzeti sporttá vált a „hol találhatok egy kis kamatot a pénzemnek” elnevezésű játék. Ma mindössze 3,5% körüli kamatok érhetők el bankbetétben. A hosszú lejáratú állampapírok ennél magasabb 4,8-5,6%-os hozamot is biztosítani tudnak. Ez akár 2%ponttal is több mint a bankbetét.

Változó kamatozás: jó vagy rossz nekünk?

A hosszú távú állampapír befektetések, a Prémium Magyar Államkötvény és a Bónusz Magyar államkötvény is változó kamatozással bír. Ez jó, vagy rossz? A pénzügyekben erre vonatkozóan nincs fekete, vagy fehér válasz. A változó kamatozás előnye, hogy a 3-5 éves befektetési időtávon az általunk megkapott hozam igazodik a külső környezet változásaihoz: ha az infláció megugrik, vagy az elérhető kamatok mondjuk másfél évvel a befektetésünk után már magasabbak, akkor az állampapír által kifizetett kamat is nő. Ez egyébként egyet jelent azzal, hogy a hosszú távú befektetések egyik legjelentősebb kockázata, a kamatkockázat lényegesen kisebb mértékben van jelen, mint egy fix kamatozású befektetés esetén.

Prémium, vagy Bónusz: melyiket válasszam?

Forintban ma a két legnépszerűbb hosszú futamidejű lakossági állampapír az évek óta elérhető Prémium Magyar Államkötvény és a frissen bevezetett Bónusz Magyar Államkötvény. Nézzük, meg hogy mi a különbség a közöttük.

1. Az öt éves lejáratú Prémium (2019/I) kamatfizetése az inflációhoz kötött. Ez az államkötvény 2015. február elején a 2013-as éves átlagos infláció + 3%pont kamatot fizet. Még konkrétabban: 2013-ban az árak átlagosan 1,7%-kal emelkedtek, ehhez hozzáadva 3%pontot 4,7%-os kamatot kapunk. Ezt a 4,7%-ot fizeti ki a kötvény 2015 február 3-án. A 2016 február3-án esedékes kamatfizetés pedig a 2014-es éves infláció + 3%pont lesz.

2. A négy éves lejáratú Bónusz (2018/N) kamatfizetése az egy éves állampapírok hozama + 1,75%pont kamatot fizet. Még konkrétabban: 2015 áprilisában az elmúlt hetek egy éves átlagos állampapírhozama 3,14% + 1,75%-ot, azaz 4,89%-os kamatot fizet ki. 2016 áprilisában a 2015 márciusában jellemző egy éves állampapír hozam + 1,75%-ot fizet majd ki.

Olvasóink többsége az előző számháborút követően joggal „nem érti”… Hasonlítsuk hát össze a két konstrukció közötti gyakorlati különbséget

 • míg a Prémium papír mindig a két évvel korábbi infláció +3%-ot fizet
 • a Bónusz az adott időszakra elérhető egy éves állampapírhozam +1,75%-ot fizet
 • a 3% több, mint az 1,75%, DE ez alapján nem lehet dönteni, mivel
 • az egy éves állampapírhozam mindig tartalmazza a következő időszakra várt infláció mértékét és jellemzően valamekkora felárat is (a mai napon kb. 1,5% kamattöbbletet) -> ergo a Bónusz kötvény is pillanatnyilag megadja a 3% körüli felárat az inflációhoz viszonyítva
 • a fő különbség tehát, hogy a Prémium a kamatfizetést megelőző második év inflációjához viszonyítva fizet kamatot, a Bónusz pedig a kamatfizetést megelőző év inflációjához (+az állampapírba foglalt kamatfelárhoz) viszonyítva fizet kamatot
 • AZAZ az elsődleges eltérés a kamatfizetéshez figyelembe vett infláció időpontja
 • pénzügyileg lényegesen racionálisabb, ha egy olyan befektetésünk van, melynek kamatfizetése a kamatozás időszakának inflációjához igazodik, és nem szakad el tőle

Mikor jobb a Prémium?

 • Akkor, ha az infláció csökkenésére számítunk. Tekintettel arra, hogy az infláció 0,1%-on áll, az éves átlagos infláció idén várhatóan 1,5% körül lehet, így ez most nem igazán adott.
 • Akkor, ha az éves állampapírhozam alig haladja meg az inflációt.

Mikor jobb a Bónusz?

 • Stagnáló, vagy emelkedő infláció mellett.
 • Akkor, ha az éves állampapírhozam érdemben (legalább 0,5-1%-kal) meghaladja az inflációt.

A jelenlegi környezetben tehát a mi szakértői voksunk a Bónusz felé hajlik. 

Tekintsd át az elérhető hozamokat az Állampapír oldalunkon

Hosszú távú befektetés, de mégis szükség van a pénzre lejárat előtt

Az állampapírok napi árfolyamon eladhatók a Kincstárnál, azaz ha lejárat előtt szükségem van mégis a befektetett pénzre, akkor hozzá tudok jutni. 3-5 éves befektetéseknél ez azért nem egy elképzelhetetlen szituáció.

Hogyan alakul ki a napi árfolyam? Mennyi pénzt kapok idő előtti eladásnál?

Az állampapír árfolyama minden nap növekszik az időarányos (egy napra eső) kamattal. Eladásnál azonban nem a Kincstár szankcionálja, hogy a befektető lejárat előtt megválik a befektetéstől. A szankció mértéke pedig napjainkban 2% a befektetés összegére vetítve. Ezt ismét a gyakorlat nyelvére lefordítva:
ha egy év plusz három hónapig meg tudjuk tartani az eredetileg 3-5 évre tervezett befektetésünket, akkor már jobban járunk a „2%-os szankció” levonásával együtt is, mintha egy 3,5%-os éves kamatozású bankbetétben lenne a pénzünk. 

Bankbetét versus állampapír – néhány gyakorlati vonatkozás:

 • az állampapírból 1 Ft-os, vagy 10.000 Ft-os egységekben vásárolhatunk. Ha pénzre van szükségünk elegendő annyit eladnunk, amennyi az aktuális kiadási szükségletünket fedezi. Így csak az eladott mennyiségen érvényesül a 2%-os szankció. Bankbetét esetében 1 Ft kivonása is teljes kamatveszteséget eredményez az esetek 95%-ában.
 • adózási eltérés: a 16%-os kamatadó mindkét esetben fizetendő (ha nem élünk a tartós befektetési számla előnyeivel), DE a 6%-os EHO csak a bankbetétek kamatát terheli, az állampapírokét nem

Tekintsd át az elérhető hozamokat az Állampapír oldalunkon!

Vagy kérdezz egyenesen tőlünk, visszahívunk!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő
Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

1 Hozzászólás

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.