Még egy gyermeket terveztek, és Babavárót vennétek fel lakásvásárlásra? Akár 900 ezer Ft-tal jobban is járhattok ennél!

Még egy gyermeket terveztek, és Babavárót vennétek fel lakásvásárlásra? Akár 900 ezer Ft-tal jobban is járhattok ennél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-06
 

Egy gyermeket vállalnátok még, és hitel felhasználásával lakást vagy házat vennétek? Akkor biztosan úgy gondolod, hogy az egy gyermek születése esetén a futamidő végéig kamatmentes Babavárónál nincs előnyösebb megoldás. Pedig van! A kérdés az, hogy hányadikként születik-e meg a baba?

Mindenhol azt hallani és olvasni, hogy a Babaváró támogatásnál nincs jobb lehetőség akkor, ha valaki legalább egy gyermeket vállalna. Érthető, hiszen a Babaváró egy szabad felhasználású hitel, ami a futamidő végéig kamatmentes marad, ha az igénylést követő 5 évben gyermek születik, ráadásul 3 évre még a törlesztést is felfüggesztik. A második gyermeknél újabb 3 évvel meghosszabbodik a fizetési moratórium, plusz elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozás lenullázódik. 

Igen ám, de ha egy pár azért venné fel a Babaváró hitelt, hogy abból lakást vásároljon, akkor van olyan együttállás, amikor egy „normál” lakáshitel kifizetődőbb lehet. De hogyan lehet kedvezőbb egy lakáshitel az „ingyenes” Babavárónál. Ehhez az kell, hogy az igénylő család „mindössze” egy gyermeket vállaljon a jövőben. (Azért, mert ők egykét szeretnének, vagy azért, mert már van gyermekük, így plusz egy fő éppen ideális családméretet jelent számukra.) Persze nagyon nem mindegy, hogy az a plusz gyermek hányadikként születik, ugyanis a lakáshitel kizárólag a gyermekek után igénybe vehető jelzáloghitel-csökkentéssel tudja beelőzni a Babavárót.

De miről is van szó? A Babaváró szabad felhasználású hitel, vagyis nincs mögötte jelzálogfedezet, emiatt a gyermekek után járó jelzáloghitel-csökkentés erre nem érvényesíthető. A lakáshitelekkel más a helyzet, hiszen itt a második gyermek után 1 millió Ft-tal, míg a harmadik után 4 millió Ft-tal csökkenthető a fennálló jelzáloghitelek tőketartozása. Ahogy a táblázatunkból kiderül, van olyan csillagállás, amikor a lakáshitel végül olcsóbb a Babavárónál.

Ehhez az kell, hogy a családban a plusz egy gyermek harmadikként szülessen meg, ugyanis egy 10 millió Ft-os lakáshitel teljes visszafizetése a 20 éves futamidő alatt ebben az esetben 918 ezer Ft-tal kevesebb lesz, mintha ugyanekkora Babavárót igényelt volna a család. (Amennyiben a hitelt 2020. január 1-jén veszik fel, a gyermek pedig 2020. június 1-jén lesz 12 hetes korú magzat.)

Bár a teljes visszafizetés a lakáshitelnél alacsonyabb, az induló törlesztő összege mégis magasabb (66 327 Ft, szemben a Babaváró 45 833 Ft-jával), ám a gyermek 12 hetes magzati korától – a 4 millió Ft-os hitelelengedésnek köszönhetően – ez 39 469 Ft-ra csökken. Ha a plusz egy gyermek elsőként vagy másodikként jön a családba, akkor egyértelműen a Babaváró a nyerő választás, hiszen első gyermekre nincs tartozáscsökkentés, a másodikra pedig 1 millió Ft jár.

A fenti számítás természetesen kizárólag egy plusz gyermek érkezésekor igaz, hiszen több gyermeknél a Babavárónak aligha lehet jelenleg versenytársa.

Ellenőriznéd, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró támogatásra? –> Babaváró kalkulátor
Keresd meg a számodra legkedvezőbb lakáshitelt! —> Lakáshitel kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés