1 milliót hagyunk ott a bankoknál fejenként!

1 milliót hagyunk ott a bankoknál fejenként!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-15 Frissítve: 2021-07-01
 

Lassan 10 éve, hogy kitört a válság, viszont a hitelfelvételi kedv csak az utóbbi években kapott újfent magára. Továbbra is sereghajtók vagyunk a régióban, ha a lakosság eladósodottságát nézzük. Számításaink szerint csak a régiós átlagot elérve, minden dolgozónak 1 millióval több hitele lehetne.

Bármennyire is úgy tűnik, hogy beindult a nagyüzemi hitelfelvétel az utóbbi hónapokban, találhatunk olyan statisztikát, ami alapján még van tér bőven a hitelkihelyezések növelésére. Tudni kell, hogy a válságot követően teljesen logikus lépés volt az emberek részéről, hogy meghúzták a gyeplőt és inkább a hiteleik visszafizetésére vagy éppenséggel a megtakarításokra fókuszáltak.

A válság kitörése viszont lassan egy évtizede történt, a hitelezésben bekövetkező fordulat ellenér még most is alacsony az eladósodottsága a lakosságnak. A számításaink szerint a hitelek likvid megtakarításokhoz mért aránya hazánkban 27% körül található, ami nem kevesebb, mint 14 éves mélypontnak felel meg.

Az OECD adatai alapján ezt össze tudjuk vetni a környező országok számaival. Mint látható, ha a környező országok átlagát vesszük alapul, akkor 43%-on is állhatna az eladósodottság. Ehhez képest:

  • 16%-ponttal vagyunk elmaradva,
  • így a hitelek összértéke 4700 milliárd forinttal lehetne magasabban,
  • vagyis más szóval minden foglalkoztatottra kicsivel több mint 1 millió forinttal több hitel juthatna.

Ne feledjük azonban, hogy az utóbbi években több egyedi tényező is hozzájárult, hogy ilyen szinten állunk a régióban:

  • a 2011 végi-2012 eleji végtörlesztés 1354 milliárd forinttal csökkentette a lakosság hiteleit, amivel a jelzáloghitel állomány közel negyedével csökkent,
  • a 2015-ös devizahitelesekkel való elszámolás körülbelül 1000 milliárd forinttal csökkentette a háztartások adósságát.

Ezzel együtt azt várhatjuk, hogy fokozatosan nő a lakosság hitelfelvételi hajlandósága, ami egy idő után meg fog mutatkozni az eladósodottságban is. Ehhez viszont az kell, hogy a megtakarítások csak kisebb mértékben bővüljenek, mint ahogy a hitelek.

Ámbár attól még, hogy akkor sem lenne tragédia, ha minden dolgozó 1 millió forinttal nagyobb adósságon ülne, most is él az a tétel, miszerint nagyon fontoljuk meg, ha friss hitelfelvételre kerül sor. Jelenleg magas a kockázata a kamatok megemelkedésének, ezért lehetőség szerint olyan hitelt válasszunk, ami minél tovább (akár évekre vagy évtizedekre) rögzíti a hitelkamatot.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyek a legjobb ajánlatok számodra!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés