1 százalékponttal emelt az MNB az alapkamaton. Mi lesz a hitelekkel?

1 százalékponttal emelt az MNB az alapkamaton. Mi lesz a hitelekkel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-26 Frissítve: 2022-04-27
 

4,4 százalékról 5,4 százalékra emelte az MNB a jegybanki alapkamatot. Ez a száz bázispontos emelés jelentős, de a Bankmonitor szakértői szerint az új kölcsönök kamata még ennél is nagyobb mértékben emelkedhet.

A Magyar Nemzeti Bank mai döntésével 2022.04.27-től 5,4 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot. Vagyis egy százalékponttal magasabb értéken lesz a holnapi naptól az alapkamat. A Bankmonitor szakértőinek véleménye alapján azonban az új hitelek kamata az elkövetkező hónapokban ennél még nagyobb mértékben fog emelkedni.

A Bankmonitor szakértői szerint a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek 7,5 százalékos kamattól lesznek elérhetőek néhány hónapon belül. (Jelenleg a legolcsóbb, egy évtizeden át fix kamatozású lakáskölcsön 5,74 %-os kamat mellett érhető el.) Emiatt a változás miatt egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete 21 ezer forinttal, azaz 15 százalékkal emelkedne. Jelenleg 140 ezer forintot kell fizetni havonta 20 éven át, ha egy ilyen összegű lakáscélú jelzáloghitelt igényelnénk. A jövőben egy hasonló kölcsön felvételekor 161 ezer forint is lehet a havi fizetnivaló.

Fontos, hogy ez a változás nem egyik napról a másikra fog végbemenni. Ettől függetlenül érdemes a kölcsönfelvétel előtt állóknak sietniük az igényléssel.

Hirdetés

Hirdetés

Miért drágulhatnak ilyen mértékben az új lakáshitelek?

A jegybank tavaly nyáron hirdette meg a kamatemelési ciklust, ennek keretében az irányadó kamatszint 0,75 százalékpontról 6,15 százalékpontra emelkedett. Ezzel szemben a legnépszerűbb lakáshitelek kamata az elmúlt egy évben „csupán” 3 százalékponttal emelkedett.

Az irányadó kamatnak jelenleg az MNB egyhetes betéti kamatát tekinthetjük, ennek mértéke 6,15%. Vagyis meghaladja a jegybanki alapkamatot. Ez az irányadó kamat, ugyanis rövid futamidőre a bankok ennél kedvezőbb feltételek mellett nem fognak kölcsönt adni egymásnak sem. 

De miért gondolják azt a Bankmonitor szakértői, hogy az új lakáshitelek kamata jelentősen, a mai kamatemelést meghaladó mértékben fog emelkedni?

  • Az elmúlt egy évben az irányadó kamat mértéke nagyobb mértékben emelkedett, mint az új hitelek kamata. Vagyis a bankok még nem követték le teljes egészében az MNB által végrehajtott változásokat.
  • A jelenlegi 6,15 százalékos irányadó kamatszint magasabb, mint a legolcsóbb, 10 évig fix kamatozású kölcsön 5,74 százalékos kamata. A bankok pedig a piacról szerzik be a hitelkihelyezéshez szükséges forrást, ami jó eséllyel drágább, mint az irányadó kamatszint.
  • Virág Barnabás tájékoztatása alapján az infláció áprilisban meghaladhatja a 9 százalékot. Ez alapján a kamatemelési ciklus még nem ért véget, sőt…
  • Az MNB tájékoztatása alapján a kamatemelés tényleg folytatódik, várhatóan csütörtökön az MNB egyhetes betét kamata is módosulni fog. (A Bankmonitor szakértői 0,3-0,5 százalékpontos emelést várnak, mellyel 6,45-6,65 százalékra emelkedhet az irányadó kamatszint.)

Már a jelenlegi kamatkörnyezet is indokolná az új hitelek további drágulását. Ebben a környezetben egy újabb jegybanki kamatemelés csak olaj a tűzre. Vagyis az új lakáskölcsönök drágulása folytatódni fog.

Mennyire fájhat a további kamatemelkedés?

A Bankmonitor szakértői egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű 10 éves kamatperiódusú lakáshitelen mutatják be a kölcsönök kamatemelkedésének hatását.

A kérdéses hitelt egy évvel ezelőtt 110 ezer forintos törlesztőrészlettel lehetett megigényelni. A hitelre visszafizetendő összeg pedig 26,5 millió Ft volt. Ez volt a hitelfelvétel ideális időpontja, ezt követően ugyanis megkezdődött a kölcsönök fokozatos drágulása.

Hogyan alakult és fog alakulni a jövőben egy 20 millió Ft összegű lakáshitelre visszafizetendő teljs összeg?

Jelenleg a kamatok már jóval magasabbak, a legolcsóbb kölcsön induló kamata is 5,74 százalék. Emiatt egy most igényelt kölcsön havi törlesztőrészlete már 140 ezer Ft lenne, a teljes visszafizetendő összeg pedig 33,6 millió Ft. Eddig 27 százalékkal emelkedett meg azok számára a teljes visszafizetendő összeg, akik egy évet vártak a hiteligényléssel.

Ha tovább várunk, a kamatok még tovább emelkedhetnek: a Bankmonitor szakértői által várt 7,5 százalékos kamat mellett a törlesztőrészlet akár 161 ezer forintra is emelkedhet, emiatt a 20 év alatt visszafizetendő összeg már 38,6 millió forintra hízhat. Ez újabb 5 millió forintos növekedés, 2021 tavaszához képest pedig már 12,2 millió forint összegű változást jelentene. Ha kölcsönre lenne szükségünk, akkor érdemes még most, a jelenlegi feltételek mellett hitelt igényelnünk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mi a helyzet a meglévő hitelekkel?

A meglévő kölcsönök kamata csak kamatfordulókor változhat. Vagyis a hosszú kamatperiódusú, vagy végig fix kamatozású kölcsönnel rendelkező adósok többsége biztonságban van. Ha például egy éve vettünk fel 10 éves kamatperiódusú hitelt, akkor a kamatunk csak 9 év múlva változhat meg, az akkori piaci feltételeknek megfelelően.

470 ezer család azonban változó kamatozású hitellel rendelkezik, az ő kölcsönükbe igen gyorsan begyűrűzhet az irányadó kamatok változása. Ezen adósokat jelenleg a kamatstop védi. Ettől függetlenül mindenképpen érdemes ezen adósoknak elgondolkodniuk hitelük biztonságosabbra cserélésén. Ugyanis a kamatstop lejártával – jelen ismereteink szerint erre a nyár közepén kerülne sor – ezen hitelek kamata jelentősen megemelkedne.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés