10 dolog, amin múlhat, hogy kapsz-e lakáshitelt, és ha igen, mennyit!

10 dolog, amin múlhat, hogy kapsz-e lakáshitelt, és ha igen, mennyit!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-07
 

Lakáshitel igénylés előtt minden esetben az a legfontosabb kérdés, hogy egyáltalán hitelképesek vagyunk-e, és ha igen, mekkora összegre számíthatunk. Ez utóbbi a magas ingatlanárak miatt különösen fontos, hiszen, ha kevesebb hitelt ad a bank, akkor nagyobb önerőre lesz szükség, ezt előteremteni, pedig talán a legnagyobb kihívás. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték a hitelképességet befolyásoló legfontosabb szempontokat, és igyekeztek az esetleges problémákra, megoldási javaslatokkal is szolgálni.

1. Legyen elegendő jövedelmed

A megfelelő összegű, igazolt jövedelem megléte a sikeres hitelfelvétel legfontosabb feltétele, legyen szó lakáshitelről, személyi kölcsönről, autóhitelről, áruhitelről, támogatott CSOK-hitelről vagy éppen Babaváró támogatásról szó. Enélkül akkor sem jutunk hozzá a támogatott hitelhez, ha egyébként a személyi feltételeket teljesítjük. Vagyis hiába házasodik össze két fiatal, attól még nem feltétlenül igényelhetnek sikeresen Babavárót, illetve hiába van két gyereke egy párnak, és jogosultak a CSOK-támogatásra, elegendő bevétel nélkül nem igényelhetnek mellé CSOK-hitelt.

A jövedelmet illetően először is teljesíteni kell a minimálisan meghatározott összeget, ami általában az aktuális minimálbér, de az egyes bankoknál ennél valamivel kevesebb, illetve több is lehet. Ez azonban csak ahhoz elég, hogy egyáltalán hitelképesek legyünk, az, hogy végül mekkora összeget ad a bank, az még csak ezt követően derül ki.

Az úgynevezett JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) korlát szerint ugyanis egy nettó 500 ezer forint alatti jövedelem legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg félmillió forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék. Eszerint például 300 ezer forint nettóval elméletileg akár 150 ezer forint törlesztő is bevállalható lehet.

A bankok egy része azonban a nettót csökkenti még valamekkora becsült megélhetési költséggel, majd ez alapján számol JTM-et, de az sem ritka, hogy a törlesztőt még ezek után is csak 50-70 százalékig engedik elmenni. Érthető, hiszen a kifeszített családi költségvetés kockázatot jelent, a jelenlegi inflációs környezetben pedig a szabadon elkölthető összeg vásárlóereje hónapról hónapra csökken.

A bevállalható törlesztő összegét csökkenthetik természetesen a már meglévő hitelek, de egy meglévő hitelkeret összegének 5 százaléka is törlesztőnek számít, mégpedig akkor is, ha abból egyetlen forintot sem használtunk fel.

Ötlet
Amennyiben a meglévő jövedelem a kíván hitel igényléséhez kevésnek bizonyul adóstárs bevonása segíthet, hiszen ebben az esetben a bankok az adóstársak együttes jövedelme alapján határozzák meg a vállalható törlesztő maximális összegét. Illetve fontos, hogy megtaláljuk a számunkra elérhető legkedvezőbb lakáshitelt, hiszen minél olcsóbb egy hitel, annál alacsonyabb a havi törlesztője, ennél fogva pedig kevesebb jövedelem szükséges az igényléséhez.

Hirdetés

Hirdetés

2. Próba- vagy felmondási idő alatt állsz

Nem csak az elvárás hiteligénylésnél, hogy legyen ellásod, az is fontos, hogy az igénylés beadásának idejére véglegesítsenek, vagyis leteljen a próbaidőd. Természetesen felmondás alatt sem állhatsz, hiszen ez aligha nyugtatja majd meg a bankot azzal kapcsolatban, hogy a hitelt biztosan tudod majd fizetni.

Jó tudni
Ilyen esetben nincs mit tenni, mint megvárni, hogy leteljen a próbaidőd.

3. Legalább 2-3 teljes hónapja dolgozz a jelenlegi munkahelyeden

Sokan hallottak már arról, hogy legalább 2 vagy 3 hónap folyamatos munkaviszony szükséges a hiteligényléshez, ám azt már kevesebben tudják, hogy ez teljes hónapokat jelent. Vagyis az, aki például 2022. október 15-én kezdett az új munkahelyén, az legkorábban 2023. január 1-jén igényelhet hitelt, de valószínűbb a február 1-es időpont. (Attól függően, hogy 2 vagy 3 hónap munkaviszonyt vár el az adott bank.)

Jó tudni
Ilyenkor nincs más lehetőség, mint kivárni az időt, amikor már hitelt igényelhetsz.

4. A kiválasztott ingatlant nem hitelezi meg a bank

A bankok nem minden ingatlan vásárlását hitelezik meg. A tulajdoni lapon lakásként vagy lakóházként nyilvántartott ingatlanokkal nem lehet mellé nyúlni, ám a nyaralókat, üdülőket, hétvégi házakat és építési telkeket már nem mindegyik pénzintézet hitelezi meg.

Fontos
A foglaló kifizetése előtt mindenképpen célszerű ellenőrizni, hogy a kiválasztott bank nyújt-e hitelt a tranzakcióhoz. De meg is fordíthatjuk a dolgot: próbáld megkeresni azt a bankot, amelyik ad pénzt a célod elérésre. Ebben segíthetnek a Bankmonitor hitelszakértői, akik jól ismerik a bankok aktuális hitelezési gyakorlatát.

5. Olyan jövedelmed legyen, amit elfogadnak a bankok

Nem minden típusú jövedelmet fogadnak el a bankok hitelfelvételkor, például a külföldi és a készpénzes jövedelem jelent sok esetben problémát, de az ingatlankiadásból származó bevétel elfogadása is változó. És akkor még nem beszéltünk a gyerektartásról, a GYES-ről és a GYED-ről, vagy éppen arról, ha valaki nyugdíjasként igényelne hitelt. (A jövedelmek elfogadhatóságáról itt olvashatsz részletesen.)

Ötlet
Vannak bevételek, amelyeket egyik bank sem hitelez meg, ilyen például jelenleg a gyerektartás. Más esetekben azonban az egyes bankok gyakorlata nagyon eltérő, így rendkívül fontos, hogy a megfelelő pénzintézethez fordulj. Ebben segíthetnek a Bankmonitor hitelszakértői, akik jól ismerik a bankok aktuális hitelezési gyakorlatát.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

6. Számít az is, hogy határozatlan vagy határozott idejű a munkaszerződés

A bankok jobban szeretik a határozatlan idejű munkaviszonyt, hiszen ott jó esély van arra, hogy hosszabb távon foglalkoztatják a hiteligénylőt. A határozott idejű munkaviszony sem jelent azonban automatikus elutasítást, ám itt a bankoknak számos kikötésük lehet.

Vannak bankok, amelyeknél ebben az esetben minimális elvárás a legalább 1 éve fennálló, ugyanazon munkáltatónál meglévő határozott idejű munkaviszony, de olyannal is találkoztak a Bankmonitor szakértői, ahol a hitelintézet megelégszik 3 hónapnyi múlttal, vagy az 1 év akár két munkahelyről is összejöhetett, ha ezek között nem volt 15 napnál hosszabb szünet. Az sem mindegy azonban, hogy mekkora jövedelemről van szó, ugyanis akad olyan bank, ahol eltekintenek a legalább 1 éve fennálló szerződéstől, amennyiben a nettó jövedelem meghaladja a 300 ezer forintot.

Ötlet
Megpróbálhatsz beszélni a munkaadóddal, hogy számodra fontos volna a határozott idejű munkaszerződés, ám ez nem minden esetben járható út. Az egyes bankok gyakorlata pedig nagyon eltérő, így rendkívül fontos, hogy a megfelelő pénzintézethez fordulj. Ebben segíthetnek a Bankmonitor hitelszakértői, akik jól ismerik a bankok aktuális hitelezési gyakorlatát.

7. Az is számít, hogy milyen ágazatban dolgozol

Bár a bankok már kivezették a Covid-járványnak leginkább kitett ágazatok letiltását, ennek ellenére most is árgus szemekkel nézik, hogy az igénylő munkahelye nincs-e esetleg veszélyben. Például, ha egy pár mindkét tagja színházban vagy moziban dolgozik, akkor most jellemzően nehezebben juthat hitelhez, hiszen ezek akár be is zárhatnak a magas energiaárak, valamint a megnövekedett kiadások miatt megfogyatkozó közönség miatt.

Ötlet
Mivel az ember nem úgy választ foglalkozást, hogy az hitelfelvételi szempontból előnyös-e vagy sem, nehéz megoldással előrukkolni ebben az esetben. Ám mivel a bankok ezt illetően sem egységesek, mindenképpen célszerű olyan szakemberhez fordulni, aki ismeri az egye bankok hitelbírálati szempontjait.

8. Legyen elegendő önerőd a lakáshitelhez!

Önerő nélkül nem juthatsz lakáshitelhez, a minimális önerő összege pedig a gyakorlatban a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének, ideális esetben a vételárnak az 50-70 százaléka. Bár elméletileg a forgalmi érték 80 százalékáig hitelezhetnek a bankok, ám ez csak az elméleti maximum, sok esetben ennél óvatosabbak a pénzintézetek.

Jó tudnod, hogy a meglévő gyerekre igényelt CSOK-támogatást önerőként elfogadják a bankok, illetve egy a lakáshitel előtt vagy azzal együtt igényelt Babaváró hitel is részben önerőnek számít. A Babaváró önerőként történő felhasználásáról itt írunk részletesen.

Ötlet
Célszerű először megkeresni a számodra legmegfelelőbb bankot, és megtudni, hogy a jövedelmed alapján mekkora összegű hitelre számíthatsz, valamint tájékozódni arról, hogy a kiszemelt ingatlantípus esetében mekkora önerő lehet szükséges. Fontos, hogy ezt megelőzően ne fizesd ki a foglalót, mert ha a hitelfelvétel valamilyen oknál fogva végül dugába dől, akkor ezt a legrosszabb esetben akár el is veszítheted.

9. Az is számít, hogy mennyi idős vagy

Alapesetben 18 éves kortól igényelhet valaki hitelt, ám vannak bankok, amelyek 21 vagy 23 éves kor alatt nem hiteleznek. Az idősek esetében sem egyértelmű a dolog: általánosságban elmondható, hogy az egyes bankok 65 és 85 év között határozzák meg azt a kort, amit az adós a futamidő alatt nem tölthet be. Ez azt jelenti, hogy egy 20 éves futamidejű lakáshitel általában legfeljebb 50-65 éves korig igényelhető.

Ötlet
Kifejezetten fiatal vagy idős igénylő esetében fontos célirányosan megkeresni a megfelelő bankot, hogy kiderüljön, kinél mehet át sikeresen az igénylés.

10. Ne legyél KHR-es!

A végére hagytuk az egyik legfontosabb KO-kritériumot, mégpedig azt, hogy ne szerepelj nem fizető adósként az úgynevezett KHR adatbázisban, régebbi közkeletű nevén a BAR-listán. Az úgynevezett aktív KHR-esek, akik még nem rendezték az elmaradásukat egyetlen banktól sem kaphatnak hitelt, míg a passzív státuszúak, akik önerőből már rendezték tartozásukat, ám azóta nem telt el még legalább 6 hónap, rendkívül szigorú feltételekkel pár pénzintézetnél esetleg próbálkozhatnak.

Fontos
Ez a probléma elkerülhető azzal, ha szerződés szerint törleszted a hiteleidet, ha pedig már megtörtént a baj, akkor minél hamarabb rendezed az elmaradásodat. Fontos, hogy a bankkal mindenképpen kommunikálj, a legrosszabb az, ha homokba dugod a fejed.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés