Betöltés

10% feletti garantált hozam… De mi történik, ha…? A lakástakarék rejtelmei

szerző: Bankmonitor
2016-06-13

„Mi történik, ha nem tudom ideiglenesen fizetni a havi díjat? Ha a szerződés lejáratánál még nem találtam meg a megfelelő lakást? Ha többet szeretnék fizetni?” – néhány kritikus kérdés a több, mint 10%-os hozamot fizető lakástakarék pénztári megtakarításról. Ti kérdeztétek, a Bankmonitor.hu válaszol.

 1. „Mi történik, ha megkötöm a 4 éves szerződést és ideiglenesen, pár hónapig nem tudom fizetni a havi díjat?”

Röviden: semmi. Nem szünteti meg a szolgáltató a lakástakarék szerződést. Az elmaradt díjak később – az anyagi helyzet rendeződésével – pótolhatók. A szabályozói előírások következtében azonban a rendszertelen díjfizetésnek negatív hatása van az állami támogatásra (arra az időszakra vonatkozóan, ahol a befizetések elmaradoztak).

 1. „Mi történik, ha lejárt a szerződés, de hónapokig nem találom még meg az ideális lakást?”

Nem jelent problémát. A havi befizetések is folytathatók egészen a szerződés kötést követő 10 évig. Részleges negatív következménye a szerződés módosítás nélküli továbbfizetésnek abban az esetben lehet, ha az LTP szerződéshez közvetlenül kapcsolódva szeretnénk hitelt felvenni, azaz a lakáshitel felvétel nem függetlenül történik meg.

 1. „Mi történik, ha bármilyen oknál fogva nem tudom elkölteni lakásra az LTP-ben összegyűjtött pénzt?”

A befizetett összeghez kamatokkal együtt hozzájuthatunk, de elesünk az állami támogatástól. Ebben az esetben közel azonos lesz a rendelkezésre álló összeg, mintha egy megtakarítási számlán gyűjtöttük volna a pénzünket. De csak közel azonos, mivel a megtakarítási számlának jellemzően nincs havi 150 Ft-os számlavezetési díja és egyes akciós időszakokban a kamatozása is magasabb tud lenni.

 1. „Növelhetem a havi befizetést?”

Minden további nélkül. Arra azonban érdemes figyelni, hogy állami támogatás csak havi 20 ezer Ft-os befizetésig jár. Ha ennél több pénzünk van havi befizetésre, akkor közeli hozzátartozó nevére érdemes egy újabb szerződést kötni. Természetesen nem bünteti senki, hogy 20 ezer Ft-nál mégis többet fizessünk be egy szerződésre, de a tényleges hozamunk ebben az esetben alacsonyabb lesz a maximált állami támogatás miatt.

 1. „Hogyan igazolhatom a lakáscélú felhasználást?”

Számlával. A felhasználási kör rendkívül széles a felújítási munkálatoktól az építésen át, a beépített műszaki berendezésekig.

 1. Kombinálható a lakástakarék CSOK-kal, 10+10 millió Ft-os támogatással/támogatott hitellel?

Igen, minden további nélkül.

 

Számolj Te is lakástakarék-pénztár kalkulátorunkkal! Ne hagyd ki a 30%-os állami támogatást, mely több, mint 10%-os éves hozamot eredményezhet 4 éves megtakarítással:

lakastakarek_cta

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Viktor

  hogyan zajlik egy lakas adas-vetel ha az LTP-t kizarolag lakas vetelere forditom? Megveszem zsebbol a lakast es utolag szamlaval (adasveteli szerzodes eleg?) igazolom, majd visszakapom az LTP-bol a vetelarat? Vagy pedig kinezem es lefoglalozom a lakast, majd varatom az eladot 4 honapig amig a kiutalas tortenik? Kerhetem ilyenkor a kiutalast a sajat szamlamra es onnan tovabb utalom? A tranzakcios koltsegeket figyelembe veve lehet jobb lenne egybol az eladohoz kerni, de mi van ha lele’p?

  1. bankmonitor.hu

   Mindkét út járható. Amennyiben lakásvásárlásra használja fel az LTP-megtakarítását, ezt az adásvételi szerződésben is rögzíteni kell. Az LTP összegét az adásvételiben megjelölt (eladó által) számlára fogják folyósítani. Ha fél, hogy “lelép” az eladó, lehetőség van ügyvédi letéti számlát is megadni az adásvételi szerződésben. Ennek azonban az ügyvéd felé költsége van. Saját számlára csak az egyéb lakáscélú felhasználás (felújítás, korszerűsítés,stb.) esetén van lehetősége számlák bemutatása ellenében.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.