Betöltés

10%-os hozam mérsékelt kockázattal: álom vagy valóság?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-05

Olvasói kérdésként kaptuk: “Milyen lehetőségeim vannak évesített 10% hozamra mérsékelt kockázat mellett? Milyen vásárlási feltételei vannak az XY befektetési alapnak?” A lekötött betéti kamatok miniatürizálódásával párhuzamosan egyre több kérdést kapunk befektetésekkel kapcsolatosan. Olvasóink az éveken át megszokott két számjegyű hozamokat keresik. A kicsit tájékozottabb ügyfelek már sejtik, hogy ilyen magas hozamot kockázatmentesen nem lehet elérni. De elérhető-e a kérdésben említett hozam mérsékelt kockázat mellett?

A lekötött betétekből töretlenül áramlik a pénz a befektetési alapokba. Az ok egyszerű: a 2-3%-os lekötött betéti kamatok már sokaknak nem elegendőek. Hiába alacsony az infláció és ezért kisebb kamattal is elérhető reálhozam, ezek a kamatok a többségnek egyszerűen már túl alacsonyak. 

Mit lehet ilyenkor tenni a magasabb hozam reményében? 

Már többször megírtuk, hogy két választásunk van:

 1. maradunk kockázatmentes befektetéseknél, de időtávot növelünk vagy
 2. kockázatot növelünk.

Időtáv növelése

Az időtáv növeléssel sajnos nem érjük el a címben is említett 10%-os hozamot. Hiába nélkülözzük a pénzünket évekre, kockázatmentesen jelenleg 4,7% a maximális kamat. Ám mindezt legalább államilag tőke és hozamvédett
állampapírokkal érjük el. Ha 10%-ot szeretnénk, a második lehetőséget kell választanunk.

Kockázatnövelés

Amikor kimerészkedünk a kockázatmentes befektetések világából, akkor már elkezdenek növekedni a hozamok. Egyedi befektetések egyedi kockázatát kiszűrve koncentráljuk a
befektetési alapokra. Ráadásul az elmúlt egy évi teljesítmény is megtévesztő lehet a befektetési alapoknál, hiszen ezen időszak alatt jelentősen csökkentek a kamatok (ami jót tett a
kötvény, a
vegyes és az
abszolút hozamú alapok hozamának), és újabb és újabb csúcsot döntöttek a részvényárfolyamok. A jövőben viszont a kamatok ennél alacsonyabbak már aligha lehetnek, míg a részvényárfolyamoknál az új csúcsok is kérdésesek. Tehát a múltbeli hozamok helyett nézzük a valószínűleg várható jövőbeni hozamokat.

Mérsékelt kockázat esetén (például
kötvénylap) a várható hozamon körülbelül 5-6% körül alakul.
Ezzel a kérdező válasza eldőlt: mérsékelt kockázattal jelenlegi piaci környezetben nem érhető el 10%-os áltagos hozam. Ahhoz bizony magasabb kockázatot kell vállalni. Még közepes kockázattal (pl.:
abszolút hozamú alapok jelentős része) is „csak” 7-8% a várható jövőbeni hozam. Ahhoz, hogy 10%-os legyen az éves átlagos hozamom egészen a magas kockázatú alapokig (például
részvényalapok) kell merészkedni. Itt éves átlagban elérhető a kitűzött két számjegyű hozamcél. Viszont a magas kockázatú befektetésekre fokozottan igaz, hogy az ajánlott időtáv alatt éves átlagban kell érteni a 10-15%-ot. Tehát lehet olyan időszak, amikor akár -20%-os visszaesést kell elkönyvelnünk. De a részvényalapokon kívül például az
átalakuló abszolút hozamú Citadella Alap megcélzott hozama is két számjegyű. De ehhez az átlagos abszolút hozamú alapoknál magasabb kockázatot fog felvállalni: akár 20-30% is lehet a potenciális visszaesés. 

Összefoglalva, ha 10%-os hozamot szeretnénk elérni a jelenlegi piaci környezetben, ahhoz mindenképpen magas kockázatot kell vállalnunk. 

Tudni szeretnéd, hogyan teljesítettek az alapok az elmúlt időszakban? Használd befektetési alap keresőnket! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.