loading

Hétfőtől tényleg 5 másodpercen belül megérkezik az utalásom? Valóban utalhatok éjjel is? 12 kérdés-válasz az azonnali utalásról

Március 2-án teljesül sokak régi álma: ezt követően az elutalt összeg 5 másodpercen belül megérkezik a fogadó fél számlájára. Történhet ez hajnalban, az éjszaka közepén, vagy akár hétvégén. Van azonban néhány gyakorlati kérdés, amellyel jó tisztában lenned.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

1. A nap bármely szakában – akár éjjel is – működik az azonnali utalás?

Igen. Március 2-től a nap bármely szakában, éjjel vagy akár hétvégén is utalhatsz pénzt egy tetszőleges másik magyar bankszámlára, az összegnek pedig elvileg 5 másodpercen belül meg kell érkeznie.

2. Jól hangzik, de most (vagyis március 2. előtt) mennyi idő alatt érkezik meg az utalásom?

Jelenleg a belföldi forintutalások jellemzően 1-2 órán belül érkeznek meg. Ennél is fontosabb azonban, hogy ez csak a munkanapokon igaz, ráadásul a 17 óra utáni utalások esetében az 1-2 órás határidő a következő munkanapra vonatkozik. Így előfordulhat, hogy az általad péntek este elutalt összeg csak hétfőn reggel érkezik meg a másik számlára.

3. Bármekkora összeget elutalhatok 5 másodpercen belül?

Első körben 10 millió forint lesz az így elutalható pénz összeghatára, hogy ez később hogyan változik, arra nézve nincs információnk.

4. Március 2-től akár külföldre is utalhatok pénzt pillanapok alatt?

Első körben az azonnali utalás lehetősége Magyarországon belül lesz csak elérhető, de az MNB szerint a rendszert úgy fejlesztették, hogy később az EU-n belül is működjön a dolog.

Ha azonnali utalás nem is érhető el jelenleg külföldi utalások esetén a tranzakció díja jelentősen csökkenthető, amennyiben a Transferwise szolgáltatásán keresztül adják meg a megbízást.

5. Minden utalás megérkezik 5 másodperc alatt?

Keveset hallani erről, de nem! Ugyanis az azonnali átutalást két lépcsőben vezetik be. Első körben, vagyis március 2-től az egyszeri forint átutalások „gyorsulnak fel”, míg a csoportos beszedési megbízások, valamint a vállalatok kötegelt és értéknapos utalásai csak szeptemberben kerülnek be a körbe. A családi pótlék és a nyugdíj azonban továbbra is az úgynevezett éjszakai elszámolásban marad. Az MNB szerint 2-3 év telhet el addig, amíg az összes utalásra kiterjesztik az 5 másodperces limitet.

6. Akár bankfiókból is utalhatok?

Kizárólag a netbankon vagy mobilbankon keresztüli utalásokra vonatkozik mindez, ha bankfiókból kezdeményez valaki pénzküldést, akkor az továbbra is 1-2 órán belül ér célba.

7. Mi történik akkor, ha akadozik a kommunikációs rendszer? Hiszen most is előfordul, hogy a mobil POS terminálok gyenge internetkapcsolata miatt nehézkes a kártyás fizetés.

Mivel az azonnali utalások online felületen történnek, netes vagy mobilbankon keresztül, itt is számít a hálózat aktuális leterheltsége, valamint az internetkapcsolat minősége. Törvényi előírás azonban, hogy ha a tranzakció nem teljesül 20 másodpercen belül, akkor sikertelen tranzakcióként elutasításra kerül.

8. Az én bankomra is érvényes lesz az 5 másodperces előírás?

Magyarországon – szemben az európai gyakorlattal – nem önkéntes, hanem kötelező jelleggel vezetik be az azonnali utalási lehetőséget, emiatt minden hazai banknál elérhető lesz a szolgáltatás.

9. Hallottam, hogy már nem kell tudni a címzett bankszámlaszámát sem ahhoz, hogy utalni tudjak neki? De akkor hogyan lehet valaki biztos benne, hogy jó „címre” megy a pénz?

Valóban fontos újdonság, hogy a számlatulajdonosok a számlaszámuk mellett megadhatnak úgynevezett másodlagos azonosítókat is, például mobilszámot vagy e-mail címet. Erről minden esetben a számlavezető bank felé kell nyilatkozni, ahol a másodlagos azonosítókat rögzítik, és ezt követően lehet csak pénzt utalni ezekkel. A bankok a másodlagos azonosítókat évente kötelesek ellenőrizni, és ha az ügyfél nem nyilatkozik arról, hogy még „élnek”, törlik azokat a rendszerből.

10. Mi történik akkor, ha beállítottam magamnak egy telefonszámot, amit azután megszüntetek? Vagy ha nem használok tovább, esetleg törlök egy ilyen email postafiókot?

Az, hogy valaki ismeri a banknál berögzített, másodlagos azonosítóként használt telefonszámunkat vagy email címünket, még nem jelenti azt, hogy hozzáfér bármilyen pénzügyi adatunkhoz, például a számlaegyenlegünkhöz, legfeljebb utalni tud az azonosító megadásával a részünkre. Az ilyen változásokat azonban a bank felé azonnal jelezni kell!

11. Az azonnali utalással megjelennek majd a csalók is? Mire számíthatok ezt illetően?

Biztosan lesznek majd ügyeskedők, akik megpróbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan emberektől. Ennek ellenére egy kis elővigyázatossággal ezek megelőzhetők. Fontos, hogy csak olyan személynek vagy szervezetnek utaljunk pénzt, akinek vagy aminek a valódiságáról meggyőződtünk. Amennyiben telefonszám vagy email cím megadásával utalunk, ennek valódiságát is ellenőrizzük. Ha pedig mégis tévesen utalunk el egy összeget, akkor ennek visszakövetelésére már most is van bejáratott gyakorlat, ha pedig a másik fél nem együttműködő, akkor marad a pereskedés.

12. Többet kell majd fizetnem az azonnali utalásért?

Nem, a bankok ezért nem számíthatnak fel plusz díjat. Már csak azért sem, mert a dolog automatikusan működik, vagyis, ha egy utalás megfelel az azonnali utalás feltételeinek (lásd az 5-ös pontot), akkor a pénz 5 másodpercen belül megérkezik a célszámlára.

Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Mit tehetünk azért, hogy a pénzünk biztonságban tudjuk?

Újra egyre többet hallani a bankszámlával, bankkártyával kapcsolatos visszaélési kísérletekről. Sokan megpróbálják megszerezni személyes és pénzügyi adataink: természetesen a végső cél az, hogy a pénzünkhöz hozzáférjenek. Mi magunk is tudunk...

Blogajánló
  • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

    Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

    Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...