Betöltés

1-2,5 millió Ft támogatás az államtól: kinek, mikor, hogyan jár a „szocpol”?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-20

800 ezer Ft-tól 2,5 millió Ft-ig terjed annak az állami támogatásnak az összege, mely szocpol elnevezésre hallgat. Az új lakás vásárlására, vagy építésére felvehető összeg jelentős mértékben megkönnyítheti első ingatlanunk megszerzését, a szükséges önerőt akár meg is felezheti. A részleteket illetően azonban elég nagy a kavalkád, ami az igénybevételi feltételeit illeti, kezdve a lakás alapterületétől, az energetikai besoroláson át az eltartott gyermekek számáig, hogy csak egy párat említsünk. Segítünk kihámozni, hogy mit adhat számodra a szocpol.

Kinek? Milyen célra? Mennyi? 

Szocpol jelenleg „csak” új lakás vásárlásához és építéshez igényelhető. (Használt lakás vásárlásra, vagy egyéb lakáscélra egyelőre sajnos nem. Egy ideje már tervbe van véve, de várható bevezetéséről időpontot, számokat, feltételeket nem tudni…) Továbbá igényelhető utóbb született gyermek után a fennálló lakáscélú kölcsön csökkentésére.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az igénylők legalább két eltartott gyermek után vehetik igénybe a támogatást. Ha nincs két gyerkőc a családban, 40 év alatti házaspárok bevállalhatják további gyermek születését (megelőlegező szocpol). Megelőlegező esetén meglévő gyermekek számától függetlenül maximum két gyermek születését vállalhatják. Egy vállalt gyermeknek 4 év, két vállalt gyermeknek 8 év alatt kell megszületnie.

A támogatás összege függ a lakás alapterületétől, az eltartott gyermekek számától, valamint az ingatlan energetikai besorolásától.

igényelhető lakásépítési támogatás

Fenti összegek nem gyermekenként járnak, hanem összesen. Csak hogy ne legyen egyszerű, a törvényhozó csavart még egyet rajta és a lakás energetikai besorolását is bevette a képletbe az alábbiak szerint:

 • „A” energiaosztályú lakás esetén: 1,1-gyel,
 • „A+” energiaosztályú esetén: 1,2-vel
 • alacsony energiafogyasztású lakás esetén: 1,3-mal kell felszorozni a fenti táblázatban szereplő támogatás összegét.

Utóbb született gyermek esetén a lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől függetlenül gyermekenként 400 000 forint a támogatás.

Szocpol = Önerő?

Nos, ez a kérdés sokszor felmerül és a válasz nem magától értetődő, ráadásul kétféleképpen is meg lehet közelíteni:

 • A szocpol összegét megkapom-e a vásárláshoz/építéshez egy összegben?

A támogatás összegét vásárlásnál a vételár legutolsó részleteként egy összegben utalják az eladónak. Építésnél bonyolódik a helyzet, ugyanis készültségi fokkal arányosan (szakaszosan) és utólagosan történik a folyósítás, a szocpol legutolsó részletét pedig a használatbavételi engedély kiadását követően kapjuk meg. Azaz rendelkeznünk kell pluszban annyi önerővel, hogy legalább az első szakaszhoz járó szocpol összegét be tudjuk építeni.

 • Hogyan befolyásolja az adható hitel összegét?

A bankok jelenleg maximum az ingatlan forgalmi értékének 80%-ig nyújthatnak hitelt, azaz a maradék 20% pótolható szocpollal. Picit más a helyzet azonban a megelőlegező támogatásnál. Itt ugyanis egy fajta kölcsönről beszélünk, ugyanis, ha nem teljesül a gyermekvállalás, vissza kell fizetnünk. A bankok szabályozása eltérő módon kezeli ezt a kérdést. Alapvetően a megelőlegező kölcsönnek is bele kell férnie az ingatlanra – az adott bank által – maximálisan adható hitelösszegbe, tehát az adható hitel összegét csökkentik a megelőlegező kölcsön összegével. Van azonban olyan bank is, ahol a megelőlegező kölcsönt, mint támogatást kezelik, ezáltal ez is az önerő része, azaz a forgalmi érték 80%-ig kaphatunk hitelt, és ezen felül a megelőlegező kölcsönt, ha az egyéb feltételeknek is megfeleltünk.

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzük meg ezt egy példán keresztül:

Van két gyermekünk és szeretnénk venni egy új, 80m2-es lakást 15 millió forintért. Legyen ez egy átlagos energetikai besorolású lakás, ehhez 1 millió forint szocpol igényelhető. Egy ingatlant maximum 80%-ig lehetséges jelzáloghitellel megterhelni, ahogyan fentebb is írtuk, ezt törvény szabályozza. Ez esetben tehát a hitel összege maximum 12 millió forint lehet. Az önerőből, 3 millió forintból levonjuk a szocpol összegét, tehát minimum 2 millió forint készpénzzel kell rendelkeznünk. Azonban ha megelőlegezőről beszélünk és az adott bank a forgalmi érték 80%-os korlátra való tekintettel a maximum terhelhetőségbe beleszámítja a szocpol összegét is, akkor 3 millió forint önerőre van szükségünk, 1 millió forint a szocpol összege és 11 millió forint hitelt kaphatunk.

önerő összege

És ha nincs önerő?

Akkor lehetőségünk van pótfedezet bevonására, vagy a családi kasszát mérlegelve akár még 1-2 gyermeket is bevállalhatunk. Persze ne alapozzuk az önerőnket csak a szocpolra! Mivel elég kis esélyünk van arra, hogy egy vállalkozó foglaló/előleg nélkül is köt velünk szerződést, ezért valamennyi készpénzzel rendelkeznünk kell és az induló költségekről (ügyvédi díj, illeték, esetleges banki költségek) se feledkezzünk meg!

Mit adjak, hogy kapjak?

Logikusan, ha kapunk valami féle állami támogatást, akkor bizonyos feltételeknek meg kell felelnünk.

Személyünkkel szemben támasztott követelmények:

 • Ne legyen köztartozásunk, amit NAV (APEH) nullás igazolással kell bizonyítanunk
 • Legyen bejelentett munkaviszonyunk minimum fél éve (180 nap, maximum 15 nap megszakítással)
 • Álljunk TB jogviszonyban minimum fél éve
 • Az igénylőnek, házastársának, élettársának, gyermekének valamint a vele együtt költöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nem lehet. Illetve ez alól is van kivétel, mert kivételek ugye mindig vannak?! Ilyen kivétel pl., ha az együtt költözőknek legfeljebb 50% tulajdona van egy olyan lakásban, amit tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján szereztek; vagy a tulajdonukban lévő lakás lebontását a települési önkormányzat jegyzője elrendelte; vagy amit legalább két éve örököltek, vagy kaptak ajándékba és az haszonélvezettel terhelt, valamint a haszonélvező a lakásban lakik.

Ingatlanra vonatkozó feltételek:

 • A vásárlás/építés költsége (bekerülési költsége) általános forgalmi adó és telekár nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számítva négyzetméterenként maximum 300 ezer Ft, alacsony energiafogyasztású lakás esetében 350 ezer Ft lehet,
 • Építés esetén az építendő ingatlan 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel és „B” vagy annál jobb energetikai minősítéssel rendelkezzen.

Mi történik, ha nem a terveknek megfelelően alakul az energetikai besorolás?

Két eshetőség van. Ha jobb lesz a vártnál, akkor kérhetjük, hogy a támogatás különbözetét a fennálló lakáscélú kölcsöntartozásból írja jóvá a bank. Ha rosszabb lesz, akkor pedig sajnos a különbözetet vissza kell fizetnünk. Arra azért készüljünk fel, hogy amennyiben a „B” minősítést sem sikerül összehozni, akkor a már folyósított támogatást az igénybevétel napjától kamatokkal együtt kell visszafizetnünk.

Praktikus tanácsok

 • Fontos tudni, hogy a támogatáshoz szükséges NAV (APEH tartozásról) és OEP (TB jogviszonyról) igazolások csak 15 napig érvényesek. Vagyis célszerű, hogy ezek beszerzését hagyjuk utoljára, és amikor megvan, ne őrizgessük otthon, hanem adjuk le gyorsan a hiteligénylésünkkel együtt.
 • Házas- és élettársak esetén elegendő, ha legalább az egyik fél meg tud felelni a 180 napos folyamatos munkaviszonynak illetve társadalombiztosítási feltételeknek.
 • Ne felejtsünk el nagy örömünkben hivatalosan is bejelentkezni az új lakásba – erre egy évünk van -, különben nem várt levelet kaphatunk a banktól.

A szocpol ugyan kézzel fogható segítséget jelent a lakás vásárláshoz, építéshez, de manapság a lakás megszerzése hitel nélkül a legtöbb család számára lehetetlen. A legjobb lakáshiteleket kalkulátorunkkal böngészhetitek:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

0 Hozzászólás

 1. varró béla

  alányom egyedül neveli két gyermekét 27nm nem azö lakásamég bövitéshez felveheti aszoc.polt,alányom egyedül neveli 2kiskoru gyermekét 27nm teren bövitéshez felveheti szocpolt..még nincs lakása

 2. bankmonitor.hu

  @varró béla: jelenleg bővítésre nem igényelhető szocpol, csak új lakás vásárlására vagy építésére

 3. windrunner

  Tisztelt Bankmonitor! Új építésű családi házzal (2010.szept. építési-, 2011. május használatbavételi engedély) és 3 kisgyermekkel (5,4,2 évesek) “rendelkezünk” 🙂 A ház “A” energiaosztályú, 170nm. A táblázat szerint 160nm-ben maximalizálják az alapterületet (nonszensz, hogy mindegy 4, vagy 6 tagú a család) Van-e valamilyen lehetőségünk szocpol igénylésére? ,Tisztelt Bankmonitor! Új építésű családi házzal(2010. szept. építési, 2011. május használatbavételi engedéllyel), 3 kisgyermekkel (5,4,2 évesek) “rendelkezünk” 🙂 A házunk 170nm alapterületű. A táblázatban az alapterületnél láttam a 160nm-es felső határt. Ezek szerint nem igényelhetünk szocpolt? Tervezünk 4. gyerkőcöt, de úgy látom, hogy ez a nm-t nem befolyásolja. (furcsa, hogy egy 4, ill. 6 tagú családnál is 160nm a felső határ…) van-e esetleg valami lehetőségünk? Tisztelettel Szűcs Fatima

 4. Csutka

  Tisztelt Bankmonitor. Nekünk van egy kis lakás a tulajdonunkban. A kérdésünk, hogy ha a lakást eladjuk, úgy jogosultak leszünk szocpolra, ha a többi feltételnek megfelelünk? Meddig kell eladnunk a lakást? Pl építési engedély vagy használatba vételi engedély kiadásáig, vagy? Válaszát köszönjük!

 5. Hajni

  Tisztelet Bankimonitor!
  Nekem az lenne a kérdésem,hogy a szocpolt csak úgy kapom meg ha veszek fel hitelt?Előre is köszönöm válaszát.
  Tisztelettel:Kis Haknalka Tímea

 6. bankmonitor.hu

  @Hajni: A szocpol önmagában is igényelhető, nem kötelező hozzá hitelt felvenni.

 7. bankmonitor.hu

  @windrunner: A 160 m2 maximális korlát, de a fűthető hasznos alapterületre vonatkozik, tehát a 170 m2-es ingatlanjuk esetében pl. egy garázs területét nem kellene beleszámolni. DE! Szocpolt már nem tudnak igényelni, mivel az ingatlan elkészült és a használatbavételi engedélyt megkapták. Utóbb született gyermekre pedig csak akkor lehet igényelni, ha már korábban született gyermekére igénybe vette a támogatást, és csak vásárlási/építési célú hitel fennálló tartozásának csökkentésére fordítható.

 8. bankmonitor.hu

  @Csutka: Ha eladják az ingatlant, a vételárat fel kell használni az új lakás építési költségének, vagy vásárlás esetén vételárának kiegyenlítéséhez, azaz önerőként kell felmutatni. (Az eladott ingatlan vételára csökkenthető a Korm.rendeletben meghatározott összegekkel.) A lakástulajdont már a szocpol igénylésekor vizsgálják, így az eladásnak az igénylés előtt kell megtörténnie.

 9. Hajni

  Köszönöm válaszát!Még egy kérdésem lenne.Hol lehet meg igényelni a szocpot?Köszönöm elöre is!

 10. bankmonitor.hu

  @Hajni: A szocpol igénylését a következő pénzintézeteknél nyújthatja be: FHB, K&H, MKB, OTP, UniCredit bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél.

 11. bagika

  T.Cím! Amennyiben mindkettőnk nevén (párom, én) is van egy-egy lakás, de az egyiket el szeretnénk adni és abból illetve hitelből vásárolni egy családi házat így igénybe tudjuk venni a szocpolt? Van kettő gyermekünk és még nem éltünk a szocpol lehetőségével. köszönöm, üdv.,

 12. bankmonitor.hu

  @bagika: Azt kell megnézni, hogy amit nem adnak el ingatlant hogyan került a tulajdonukba. Csak akkor lehet szocpol igénylésekor lakóingatlan a nevükön, ha a szerzés jogcíme öröklés, vagy ajándékozás. Amennyiben vásárolták, sajnos a szocpol lehetőségével nem tudnak élni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Hol a legjobb?

  Nem reprezentatív felmérés expatok között, hol a legjobb a világon élni-dolgozni (visszavonulni) külföldiként? A legjobbnak vélt helyek közül csomó egy köpésre van és EU-polgárként szabadon...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.