1,5-3 millió Ft között keresnek használt autókat a magyarok. De mennyi ennek a havi törlesztője?

1,5-3 millió Ft között keresnek használt autókat a magyarok. De mennyi ennek a havi törlesztője?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-26
 

Felpörgött júniusban a használtautók piaca, legalábbis a hasznaltauto.hu portálon ebben a hónapban már 10 százalékkal többen kerestek autót, mint egy évvel korábban. A többség továbbra is 1,5-3 millió forint között vásárolna, de mind többen próbálnak 500 ezer forint alatt autóhoz jutni. A Bankmonitor.hu azt vizsgálta meg, hogy milyen feltételekkel lehet ekkora hitelt kapni most Magyarországon.

Ha magánszemélytől vásárolnánk használt autót, akkor ezt természetesen kizárólag készpénzzel tehetjük meg, de a külföldről behozott járművek esetében is ugyanez a helyzet. Ezért, ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges forrás, nekünk magunknak kell vásárlás előtt a hitelről gondoskodnunk, ami általában személyi kölcsön.

A személyi kölcsönökről tudni kell, hogy ezek igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, a bankok kizárólag az adós jövedelme alapján döntenek arról, hogy adnak-e hitelt, és ha igen, mennyit. A bevállalható havi hiteltörlesztő maximumát nagyjából te magad is kiszámolhatod, hiszen ez a nettó jövedelem legfeljebb 50%-a lehet. (500 ezer Ft nettó alatt, mert ezt elérő jövedelemnél már 60% a plafon.) A helyzet azonban most nem annyira egyszerű, ugyanis a bankok most szigorúbban hiteleznek, mint akár pár hónappal ezelőtt.

Általános elvárás jelenleg a minimum 150 ezer Ft-os nettó jövedelem, ráadásul, ha adóstársat vonnánk be a hitelbe – például azért, mert a saját jövedelmünk nem bírja el a szükséges havi törlesztőt –, akkor neki is legalább minimálbért, de sokszor inkább 150 ezer Ft-ot kell igazolnia. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha van már hitelük, akkor annak a havi törlesztője is beleszámít az 50%-ba, de ha kezesek vagy adóstársak, akkor is figyelembe veszik a hitel törlesztőjének felét. Egy meglévő hitelkártya vagy hitelkeret is csökkenti a mozgásteret, a hitelkeret 5%-a ugyanis szintén törlesztőnek minősül.

Autóhitelek havi törlesztője és teljes visszafizetése 500 ezer Ft, 1,5 millió Ft, 2 millió Ft és 3 millió Ft hitelösszeg esetén

Jó hír ugyanakkor, hogy ha valaki megfelelő nagyságú jövedelemmel rendelkezik, és nem szerepel rossz adósként a KHR adatbázisban, akkor jelenleg kedvező kamatozással juthat akár autóvásárlásra is fordítható személyi kölcsönhöz. Ha a hitel szabad felhasználású, akkor pedig az autóvásárlás tényét sem kell igazolni.

Amennyiben 1 millió forintra van szükségünk, akkor a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint – 5 éves futamidő és 200 ezer forint nettó jövedelem beállítása esetén – a három legjobb ajánlat havi törlesztője valamivel 20 ezer Ft alatt lesz idén, míg 2021. januártól 22 ezer forintot kell majd fizetni. Érdemes ügyesen választani, mert akad bank, ahol a jövő évtől érvényes törlesztő 26 ezer forint, ami elsőre ne nem nagy különbség, ám az 5 év alatt már 240 ezer forintot jelent.

Egy 3 millió forintos hitel havi törlesztője ebben az évben – ugyancsak a hitelkalkulátor 3 legjobb ajánlata alapján – 58 ezer Ft, azt követően pedig 65-66 ezer Ft lesz nagyjából a kiadás. A nagyobb hitelösszeg miatt a legdrágább és a lekedvezőbb ajánlat között itt akár 10 ezer Ft is lehet a különbség, ami 60 hónap alatt 600 ezer Ft pénzügyi előny, vagy veszteség, attól függően, hogy honnan nézzük.

Egy hitelből történő autóvásárlás lépése:

1. Először is ellenőrizni kell, hogy megkaphatjuk-e egyáltalán a vásárláshoz szükséges hitelösszeget. Ezt a Bankmonitor autóhitel kalkulátorával pillanatok alatt megteheted.

2. Amennyiben a kalkulátor szerint reális lehet a hitelösszeg, akkor indítsd el a hitelügyintézést, amit megtehetsz te magad is a kiválasztott banknál, vagy kérheted hitelszakértő segítségét, aki elintéz mindent helyetted. A hitelszakértő abban is segíthet, hogy pontosan felméri a lehetőségeidet, hiszen egy kalkulátor nem képes az összes tényezőt kezelni.

3. Amennyiben minden szükséges dokumentumot begyűjtöttél, akkor 5-7 napon belül általában megtörténik a hitelbírálat, ezt követően pedig gyorsan megérkezhet a pénz.

Bankmonitor tipp: Fontos, hogy ne foglalózd le az autót addig, amíg nincs pozitív bírálat, ugyanis számos olyan tényező akadályozhatja a hitelfelvételt, amivel esetleg nem számoltál előre. Elkerülendő az is, hogy családtól vagy barátoktól kérj „gyorskölcsönt” addig, amíg a banki hitelt elintézed, ugyanis ez problémákat okozhat akkor, ha nem kapsz végül kölcsönt, vagy éppen nem annyit, mint amennyit szerettél volna.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés