loading

17,5 millió forint önerőt biztosíthatnak a támogatások egy lakásvásárlásnál

A jelenlegi ingatlanárak mellett sok család számára a lakásvásárláshoz minimálisan szükséges saját megtakarítás – önerő – előteremtése az egyik legnehezebb feladat. Erre is ideális megoldás lehet a jelenleg igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a Babaváró hitel. Ezek felhasználásával egy három gyermekes családnak 17,5 millió forinttal kevesebb saját megtakarítást kell előteremtenie, ha új építésű lakást vásárolna.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az elmúlt évek lakásáremelkedése miatt jelenleg sok család csak lakáshitel felvételével tudja finanszírozni álmai otthonának megvásárlását. A teljes vételárat azonban nem lehet hitelből megfinanszírozni, a vásárláshoz elvárják a bankok, hogy egy minimális saját megtakarítást – önerőt – a vételárba befizessen a vevő. A jogszabály alapján ez a minimális önerő a vételár 80%-a, jelenleg azonban a bankok ennél szigorúbb gyakorlatot követnek: jellemzően a vételár legfeljebb a 65-70%-át folyósítják lakáshitelként.

Sok családnak ezt a minimális saját megtakarítást is nehezére esik biztosítani, így számukra jó hír, hogy a különböző az otthonteremtési támogatások önerőnek minősülhetnek egy ingatlanvásárlás során.

Milyen mértékben számít önerőnek a csok és a Babaváró hitel? 

Két gyermekek után járó támogatási forma van, amely lakásvásárlás során részben vagy egészben önerőnek minősülhet.

1. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) nem más, mint egy a vállalt és meglévő gyermekekre járó lakáscélú támogatás. A támogatást nem szükséges visszafizetni – kivéve, ha nem teljesülnek a jogszabályi feltételek -, ugyanakkor a kapott összeg nagysága függ a lakáscéltól és a gyermekek számától is.

2. A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott kölcsön. Kétféle támogatás kapcsolódhat a konstrukcióhoz: kamattámogatás és a tartozáselengedés, melyek a kölcsön futamideje alatt születendő gyermekek számától függően változhatnak. (Egy gyermek születése esetén a konstrukció a futamidő végéig kamatmentes, a második baba érkezésekor a tartozás 30 százalékát, míg három gyermek születésekor a teljes fennálló tartozást elengedi az állam.)

Mekkora összeg minősülhet önerőnek a lakáscélú támogatásokból?

Azt az egyes bankok – bizonyos korlátozások mellett – egyedileg eldönthetik, hogy az egyes támogatásokból mekkora összeget fogadnak el a hitel mellé önerőként. A családi otthonteremtési kedvezmény akár teljes egészében önerőnek minősülhet, van azonban néhány pénzintézet, amely ingatlanteherként számol vele – ez az eljárás akkor gyakoribb, ha vállalt gyermekek után kérte a család a támogatást -, ami miatt kevesebb lakáshitelt adnának a vevőknek.

A Babaváró hitelhez nem szükséges ingatlanfedezet, ettől függetlenül a jogszabály elvárja azt, hogy – lakásvásárlási felhasználás esetén – a kapott összegnek legalább a 25 százalékára a bank úgy tekintsen, mint jelzáloghitelre. Emiatt a Babaváró kölcsön is befolyásolja az lakáshitelből igényelhető összeg nagyságát. (Ettől a szabálytól a bankok szigorúbb irányban eltérhetnek.)

Ettől függetlenül ezek a támogatások kiválóan helyettesíthetik egy lakásvásárlásnál a saját megtakarítást: egy háromgyermekes – legyen az vállalt, vagy meglévő – család 20 millió forint támogatást kaphat összesen új építésű lakás vásárlására, melyből 17,5 millió forint minősülhet önerőnek. De egy gyermek esetén is már 10,6 millió forint támogatás érhető el, melyből 8,1 millió forint helyettesítheti a család saját megtakarítását a vásárlás során.

Az, hogy kapott támogatás összege nem minősül teljes egészében önerőnek egy lakásvásárlás esetén nem jelenti azt, hogy a teljes összeg nem fordítható az ingatlan megvételére. Csupán lakáshitel igénykésekor van jelentősége annak, hogy mennyi önerővel – legyen az saját megtakarítás, vagy valamilyen támogatás – rendelkezünk. 

Milyen pénzügyi előnnyel járnak a támogatások?

Mégis milyen pénzügyi előnye lehet a Babavárónak és a csok-nak? Ezt nézzük meg egy család lakásvásárlásán keresztül. Az igénylőknek van már két gyermekük és egy baba születését még vállalnák. Vásárolnának egy 70 négyzetméter alapterületű, új építésű budapesti lakást, melynek értéke 66 millió forint lenne. A bank a vételárnak maximum a 70%-át finanszírozná meg lakáshitelből. A vásárláshoz  minimális saját megtakarítást szeretne a család felhasználni, a többit a támogatásokból és hitelből fizetnék ki.

Egy 66 millió forint értékű, új építésű lakás vásárlásának finanszírozása támogatásokkal és anélkül

Ha valamennyi támogatást igénybe veszi a család, akkor már megfinanszírozható a vásárlás 2,3 millió forint saját megtakarítás felhasználásával, míg támogatások nélkül 19,8 millió forint tényleges önerőre lenne szükség. Ez a jelentős különbség, számos többgyermekes családnak teremti meg a lakásvásárlás lehetőségét.

Ugyanakkor a támogatások egy részét vissza kell fizetni, éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogyan is alakulna a család havi kiadása akkor, ha minden támogatást igénybe venne. (Eddig nem esett szó a csok hitelről – akkor igényelhető, ha legalább két gyermek után csok támogatást kért a család -, amely egy futamidő végéig fix, 3 százalékos kamatozású kölcsön, emiatt kiválóan helyettesítheti a drágább piaci kamatozású lakáshitelt.)

Ha támogatások nélkül oldaná meg a vásárlást a család, akkor 46,2 millió forint piaci kölcsönre lenne szükség, melynek havi törlesztőrészlete – 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus esetén – a legolcsóbb hitel kiválasztásával is 261 ezer forint lenne. A támogatások igénylésével a havi fizetnivaló megemelkedne 291 ezer forintra, mondhatni a 17,5 millió forint plusz összegért a családnak csupán 30 ezer forintot kellene fizetnie.

A jogszabályi előírások alapján a legalább a törlesztőrészlet dupláját kellene igazoltan keresnie a családnak ahhoz, hogy az igénylést a bank pozitívan elbírálja. (Ettől azonban a bankok szigorúbb irányba eltérhetnek.) Ez azt jelenti, hogy támogatások nélkül legalább 523 ezer forint jövedelemre lenne szükség, míg támogatásokkal a minimálisan elvárt fizetés 583 ezer forint lenne.

A támogatások mellett a megfelelő hitel kiválasztása is nagyon fontos, a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint – 28,7 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 600 ezer forint jövedelem beállítása esetén – a legolcsóbb és legdrágább banki ajánlat törlesztőrészlete között 48 ezer  forint a különbség. Vagyis 20 év alatt 11,5 millió forinttal is megemelkedhet a visszafizetendő összeg egy rossz döntés miatt.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...