2015-től maximum ennyi lehet a törlesztőrészleted!

2015-től maximum ennyi lehet a törlesztőrészleted!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-08-27 Frissítve: 2021-10-13
 

A Magyar Nemzeti Bank által előirányzott korlátozás értelmében 2015. január elsejétől hatályba lép az adósságfék-szabályozás. Ez a túlzott lakossági eladósodást és a devizahitelezés újbóli felfutását hivatott megakadályozni. De konkrétan mit jelent ez egy háztartás számára, mennyi hitelt vehetnek fel és a jövedelmen kívül milyen egyéb tényező korlátozza a felvehető kölcsön összegét? Nézzük a számokat!

A 2015. január elsejétől életbe lépő szabályozást minden új hitel esetében kötelező alkalmazni. A szabályozás két részből tevődik össze:

  • a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) az ügyfelek igazolható jövedelmének arányában határozza meg a vállalható összes törlesztőrészletet,
  • a hitelfedezeti mutató (HFM) pedig a hitelhez nyújtott fedezet (pl. jelzáloghitelnél ingatlanfedezet) értékének arányában határozza meg a maximális hitelösszeget.

PTI_20140827A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót minden új, 200 000 Ft-ot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell. Alkalmazandó mind az ingatlannal fedezett lakás-, és szabadfelhasználású hitelek esetén is, de ugyanúgy érvényes a fogyasztási-, vagy gépjárműhitelekre is. A fenti táblázatban jelzett százalékos mértékbe bele kell férnie mind az új hitel törlesztőrészletének, mind pedig minden egyéb fennálló hitel havi terheinek. Az egyes devizanemű hitelekre vonatkozóan eltérő korlátok kerültek meghatározásra. Ez valószínűsíthetően azt is jelenti, hogy ha egy családnak többféle devizanemben van vagy lesz hitele, akkor a szigorúbb szabályoknak kell megfelelni. Azaz például ha van egy meglévő személyi kölcsönünk, amely svájci frank alapú, és most egy forint lakáshitelt szeretnénk felvenni, a jövedelmünk csak 10-15%-áig terhelhető. Ebbe a korlátba a meglévő és a felvenni kívánt hitelek törlesztőrészletei is beszámítandók.

Ha több adós van egy ügyletben, akkor a mutató számításánál mind a jövedelmük, mind pedig az adósságaik összeadódnak. A forint hitelekre vonatkozóan jelentősen enyhébbek a korlátok, így a szabályozó valószínűsíti, hogy nem eredményez túlzott hitelvisszafogást. Azonban amennyiben a jövőben túlzottan megugrana a hitelezés, a korlátok bármikor szigoríthatók.

A mutatók alapján, ha egy jelenleg hitellel nem rendelkező család forint hitelt szeretne felvenni 20 éves futamidővel, akkor

  • 300 000 Ft havi összes jövedelem esetén maximum 150 000 Ft havi törlesztőrészletet vállalhat, ezáltal kb. 21 millió Ft lakáshitelt vehet fel,
  • 400 000 Ft havi összes jövedelem esetén maximum 240 000 Ft havi törlesztőrészletet vállalhat, ezáltal kb. 36 millió Ft lakáshitelt vehet fel.

Ha hitelfelvétel előtt állsz és személyre szabottan szeretnéd megtudni, mennyi hitelt kaphatsz és milyen banki ajánlatokra számíthatsz, add meg adataidat és visszahívunk!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés