Betöltés
loading

22,5%-kal emelkedtek a budapesti lakásárak egy év alatt. Valóban rosszul járt, aki kivárt a vásárlással?

Az MNB elemzése alapján egy év alatt – 2018 és 2019 júniusa között – a budapesti lakásárak 22,5%-kal emelkedtek. Ha készpénzünk van, ennyivel többet kellett fizetnünk a kiválasztott ingatlanért. Ha viszont hitelből vásárolnánk lakást, akkor már bonyolultabb a helyet. Utánajártunk, hogy ténylegesen mennyivel jártunk jobban egy 2018-as lakásvásárlással. Meg fogsz lepődni, de nem a lakáshitel a legfontosabb szempont.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Azt eddig is tudtuk, hogy a lakásárak – különöse a fővárosban – jelentősen emelkedtek az utóbbi időben, ezt megerősítette az MNB tanulmánya, mely szerint a budapesti lakások több mint 22 százalékkal drágultak az elmúlt évben.

Ez egy készpénzes vevőnél kézzelfogható változás, de egy lakáshitel-igénylőnél már nehezebben megfogható dolog, hiszen rá a vételár mellett más egyéb tényezők is jelentősen hatnak. Ilyen lehet a hitelkamat, vagy éppen a jövedelem alakulása.

Ténylegesen mennyivel járt rosszabbul egy lakáshitel-igénylő 2019 júniusában?

Mivel számos különböző tényező hat a vásárlása, ezért meghatároztunk néhány szempontot, ami alapján eldönthető ez a kérdés:

  • A szükséges hitelösszeget jóváhagyja-e a bank? A vételár növekedése miatt több hitelre lenne szükségünk, alapvető kérdés, hogy ezt megkaphatjuk-e. (Nem vizsgálnánk jelen esetben mást, csak azt, hogy a 2019-es hitel terhe belefér-e a jövedelmünkbe.)
  • Van-e valamilyen hatása a megváltozott körülményeknek a vásárlóerőnkre? Azt néznénk meg, hogy a 2019-es hitel törlesztőrészletének levonását követően mennyi maradna meg a fizetésünkből, és abból mennyi árut tudnánk vásárolni.
  • Több saját megtakarításra lenne-e a szükségünk? A vételár növekedését nem biztos, hogy teljes egészében hitelből tudjuk pótolni. Jelen esetben azt nézzük meg, hogy mennyivel több önerőre lenne szükség a lakásvásárláshoz.
Példaként vegyünk egy fiatal párt, akik egy 65 négyzetméteres, használt budapesti lakást vásárolnának. Fizetésük fejenként a mindenkori nettó átlagbérnek felelne meg – 2018 júniusában nettó 215 700 Ft/fő, 2019 nyarán pedig 239 000 Ft/fő. A lakást 2018-ban 35 millió forintért, míg 2019-ben ennél 7,8 millió forinttal többért lehetne megvenni. Az éves inflációt az adott időszakra 3,1%-nak tekintettük. A családnak jelenleg nincs hitele.

A helyzet a vételár emelkedése miatt nem is olyan egyszerű: a nettó bérek jelentősen nőttek, míg a kamatok a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján csökkentek. A vásárláshoz szüksége hitelösszegre – 30%-os minimális önerő elvárást feltételezve – jogosult lehet a fiatal pár 40%-os JTM korlátot feltételezve.

Sőt semmiről se kell lemondania a családnak a vásárlás miatt. A kettejük fizetéséből megmaradó összegből ugyanis meg lehetne vásárolni ugyanazt az árucikket – 3,1%-os éves inflációt feltételezve – havonta, mint egy évvel korábban.

A 30%-os elvárt önerő miatt viszont jelentősen növekedne az az összeg, amelyet saját megtakarításaikból kellene a fiataloknak biztosítaniuk. Ezt a plusz 2,37 millió forintot csak úgy lehetne előteremteni, ha egy év alatt havonta 197 500 forintot takarítana meg a család. Ez fizetésüknek több mint 40%-a, ennyit igen kevés család képes spórolni.

Mit várunk a jövőben?

A hitelkamatok jelenleg alacsonyabbak, mint 2019 júniusában. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján már 3,42%-os kamattal elérhető 10 éves kamatperiódusú lakáshitel. Komolyabb kamatemelkedésre pedig nem számítanak az elemzők a közeljövőben.

A fizetések további dinamikus növekedése várható, viszont a lakásárak megtorpanását jósolják az elemzők. A GKI korábbi tanulmánya is ezt erősíti meg: ez alapján az elkövetkező egy évben a fővárosban már nem várják az ingatlanpiac szereplői az árak további emelkedését. A tranzakciók száma is csökkenőben az ingatlanpiacon, így egyre kisebb eséllyel veszik meg előttünk a kinézett lakást vagy házat.

Azt javasoljuk, hogy mindenképpen átgondoltan dönts- időd lehet rá -, és keresd meg a legkedvezőbb finanszírozási konstrukciót. A saját megtakarításod, a CSOK, a Babaváró hitel és a piaci lakáshitel megfelelő kombinálásával ugyanis sokat spórolhatsz. Ebben segítségedre lehet a Bankmonitor szakértői csapata is.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló
  • alapblog Újra múzeumban

    A mai nyugati értelmiség civilizációkritikája és jövőpesszimizmusa is ősrégi, ezt bizonyítja Max Peintner képe 1970-ből – nincs új a nap alatt. Azért a világ döcögve,... The post Újra múzeumban appeared first on alapblog.