Már 2,5 millió forint ajándék pénz jár az elektromos autókra

Már 2,5 millió forint ajándék pénz jár az elektromos autókra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-26
 

Maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást lehet igényelni új, elektromos autók vásárlására. Ezzel a lépésével a kormány szeretné tovább támogatni a közlekedés „zöldebbé” alakítását. A támogatás összege már sok esetben kompenzálni tudja a benzines és elektromos autók közötti árkülönbséget. Ha pedig nincs meg a szükséges saját erőnk, akkor a vásárláshoz akár egy személyi kölcsönt, autóhitelt is igényelhetünk.

2020. június 15-től 2022. június 1-ig lehet pályázni egy új, maximum 2,5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásra, melyből új, elektromos autó vásárolható. Ezzel a támogatással – különösen az olcsóbb árkategóriájú személygépjárműveknél – az árelőnye jelentősen lecsökken a benzines autóknak. Annak aki új autó vásárlásában gondolkodik valós alternatíva lehet az elektromos kocsi. Így óvhatjuk környezetünk és még a pénztárcánk sem terheli meg túlságosan – a benzines kocsi vásárlásánál nagyobb mértékben – az autóvásárlás.

A pályázattal összesen 5 milliárd forint támogatást osztanak szét – ebből maximum 2 milliárd forintot kaphatnak személytaxi-szolgáltatás céljára vásárolt gépjárművek finanszírozására -, a tervek szerint összesen 1 200 kérelmező részesülhet az összegből

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ a támogatás összege?

A támogatás tényleges összege magánszemélyek esetén függ a jármű típusától és vételárától:

  1. 1 000 000 – 11 000 000 forint vételárú elektromos autó vásárlása esetén a támogatás összege 2,5 millió forint, de maximum a vételár 50%-a.
  2. 11 000 000 -15 000 000 forint vételárú elektromos kocsi vásárlása esetén a támogatás összege 500 ezer Ft, de maximum a vételár 5%-a.
  3. 100 000  1 000 000 forint vételárú elektromos robogók vásárlása esetén a vételár maximum 55%-a.

Milyen feltételekkel kaphat magánszemély támogatást?

A támogatás kizárólag új elektromos gépjármű vásárlására fordítható, a vásárlást csak meghatározott kereskedőktől lehet vásárolni. Ezen kereskedők listája ITT megtalálható. Az alábbi feltételek teljesülése esetén lehetünk jogosultak pályázni, a részletes előírások a pályázati kiírásban találhatóak.

  • Szükséges hozzá magyarországi állandó, vagy ideiglenes lakcím.
  • A pályázónak magyar adóazonosító jellel kell rendelkeznie
  • Még nem vásárolhatta meg a gépjárművet a pályázó, a forgalomba helyezés még nem történhetett meg
  • Nincsen a pályázónak 60 napot meghaladó köztartozása
  • Nem lehet a pályázó a támogatással kapcsolatban döntéshozó, döntés előkészítő, vagy ezek közeli hozzátartozója
  • Nem lehet a pályázó a pályázattal érintett tranzakcióban az eladó, kereskedő vezető tisztségviselője, többségi tulajdonosa
  • Nem lehet a pályázó a Kormány tagja, államtitkár, közigazgatási államtitkár, államtitkár helyettes, főpolgármester, polgármester, megyei közgyűlés elnöke, regionális fejlesztési ügynökség vezető tisztségviselője, vagy ezek közeli hozzátartozója
  • A pályázó ellen nem lehet az Európai Bizottság támogatás visszafizetésére kötelező határozata érvényben

Hogyan lehet pályázni a támogatásra?

A támogatásra kizárólag elektronikus úton nyújthatjuk be pályázatunk. Ehhez szükséges ügyfélkapu is, melyet az okmányirodában, kormányhivatal ügyfélszolgálati irodáiban lehet kérni. Ideiglenes ügyfélkapu azonban nem elégséges a támogatás igényléséhez.

Az igényléshez szükséges a pályázati adatlap, az adókártya másolata, valamint a személyi igazolvány és lakcímkártya teljes másolata. A személyi igazolvány helyettesíthető az útlevél, régi típusú személyi igazolvány, vagy a jogosítvány megfelelő részeinek másolatával. Amennyiben meghatalmazott jár el a pályázó nevében, akkor még szükség van a meghatalmazásra is. A dokumentációt szkennelést követően csatolni szükséges a pályázati felületen.

 Utólag felmerülő feltételek

A megvásárolt gépjárművet nem lehet értékesíteni vagy megterhelni. Emellett legalább 3 éven keresztül a tulajdonosnak üzemben kell tartania, vagyis ezen időszak alatt még ideiglenesen sem vonható ki a forgalomból – kivéve eltulajdonítás, totálkár esetén. Ezen 3 éves időszak alatt kötelező a gépjárműre cascót kötni.

Jó megoldás lehet személyi kölcsönt igényelni az önerő előteremtésére?

Pályázni még 2 évig lehet, ugyanakkor a keretösszeg addig el is fogyhat. Aki szeretne élni a lehetőséggel, annak érdemes átgondolnia miből is tudná előteremteni a vásárláshoz szükséges saját erőt. Ehhez érdemes lehet autóhitelt igényelni? Ezt mindenki maga döntse el a saját pénzügyi helyzete alapján. Mi bemutatunk 3 élethelyzetet, finanszírozási módot, ami talán segíthet a választani.

Példánkban egy család 11 millió forintért vásárolna egy elektromos autót, ehhez megkapják a 2,5 millió forint támogatást. Első esetben a család rendelkezik még 1 millió forint, a második esetben 2,5 millió forint, míg a harmadik esetben 6 millió forint saját megtakarítással. A maradék összeget pedig autóhitelből finanszíroznák meg.

Nézzük meg a Bankmonitor kalkulátorával, hogy milyen lehetősége lenne a családnak és milyen fizetési kötelezettség kapcsolódna a hitelekhez.

A legjobb ajánlatok kiválasztásánál az induló törlesztőrészlet mellett a 2021. januártól érvényes havi kötelezettségeket is figyelembe kell venni. Hiszen a jelenlegi 5,9%-os THM maximum csak idén év végéig érvényes, utána a bankok kamatot emelhetnek. A hitel teljes futamidejére jutó költségeit jól tükrözi azonban a THM, vagy a teljes visszafizetendő összeg.

5 év alatt a három esetben a 3 legjobb ajánlatra fizetendő teljes összegek között is 50-250 ezer forint a különbség. Emiatt már érdemes átgondoltan, körültekintően választani.

A Bankmonitor szakértői mindenkinek azt javasolják, hogy a jelenlegi vészhelyzet alatt kétszer is gondolja meg a hitelfelvételt. Aki pedig kölcsönt szeretne igényelni keresse meg a számára legkedvezőbb ajánlatot, ehhez segítséget nyújthat a Bankmonitor Autóhitel Kalkulátora.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés