29%-ot hozott ez a kockázatos befektetés – Még mindig beszállhatsz!

 • 2016.01.28.
 • szerző: bankmonitor

A nyersanyagok piacát bő egy éve már a folyamatos áresés jellemzi. A kockázatot kedvelő megtakarítók azonban még ilyen környezetben is akár 29%-os hozamot érhettek el árupiaci befektetésekkel. De mit is kellett venni ehhez? Mi a legkényelmesebb módja annak, hogy Te is részesülhess a nyersanyagpiac esetleges fordulásából?

Az elmúlt bő egy év a nyersanyagok árfolyamának zuhanásáról szólt. Ebben a helyzetben sem volt azonban szükségszerű, hogy mindenképpen veszíts árupiaci befektetéseiden. A zuhanó árak mellett akár 29%-os nyereségre tehettél szert az elmúlt év folyamán a nyersanyagok piacán.

Azoknak a megtakarítóknak, akik hajlandóak jelentős kockázatot vállalni, a jelenlegi helyzetben is ajánlott lehet a nyersanyagpiac által nyújtott lehetőségek között keresgélni. A nyersanyagok mindig is a nagy veszélyeket rejtő befektetések közé tartoztak, és ez mostanában hatványozottan igaz.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a befektetések egyik legfontosabb alapszabályáról: „vedd meg olcsón és add el drágán”. És mikor is lehet valamit olcsón megvenni, ha nem több mint egy évnyi mélyrepülés után? Márpedig a nyersanyagok piacán azóta tart a lejtmenet.

Abba nem megyünk bele, hogy mi is indokolhatja az árak esetleges emelkedését (vagy tovább esését), azt viszont megtudhatod, hogyan tudsz részesülni a legkényelmesebben a nyersanyagok piacának mozgásából.

Nyersanyag alapok között válogass!

Mint sok más esetben, most is a befektetési alapok kínálják a legkézenfekvőbb lehetőségeket. A nyersanyag (más néven árupiaci) alapok megvásárlásával komplett portfóliókhoz jutsz, amelyek minden mögöttes eleme a nyersanyagokhoz kapcsolódik.

Ezek lehetnek például aranybányák részvényei, de leggyakrabban az alapok maguk is befektetési alapokat vagy ún. ETF-eket (ezek nagyon hasonlók a befektetési alapokhoz) tartanak. Emellett ezeknek az alapoknak egyik nagyon fontos jellemzője, hogy a nyersanyagok árfolyameséséből is profitálni tudnak.

Nézzük, melyek a legnagyobb forintban elérhető nyersanyag alapok!

nyersanyag alapok

Hazánkban összesen hat ilyen alapot találunk, amelyek sorából némileg kilóg a Budapest Arany Alapok Alapja, mivel ez kizárólag az aranyra koncentrál. A fenti táblázatból azonban kezelt vagyona és visszatekintő hozamai alapján egy másik alap emelkedik ki: az OTP Föld Kincsei Árupiaci Alapok Alapja.

Épp befektetési alapot keresel? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a legjobbakat.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy ez utóbbi értékek semmiféle garanciát nem jelentenek a jövőre nézve. Mégis jelzésértékű lehet, hogy egy olyan évben, amikor a nyersanyagok árfolyama mélyrepülésben volt, ez az alap 29%-os hozamot tudott elérni. Az alap befektetéseinek utánajárva hamar kiderült, hogy a kiváló teljesítmény mögött a fent említett, árfolyamesésre játszó ún. short pozíciók álltak.

Ne feledkezz meg a költségekről!

Mint minden befektetési alap esetén, mielőtt vásárolnál, mindenképpen vess egy pillantást az alapot terhelő költségekre is! A nyersanyag alapok folyó költségei viszonylag magasak, de ezt indokolja is a kezelésükhöz szükséges különleges szakértelem, illetve az ezen keresztül megteremtett magas hozzáadott érték.

Ha viszont a költségek magasak, az alapnak befektetései sikerével kell ezt ellensúlyoznia. Hiszen egy 2-3%-os kezelési költség azt jelenti, hogy ekkora hozam éppen csak arra elég, hogy a befektetők ne veszítsenek pénzt. (Ez a költség tehát a realizált hozamot csökkenti, nem kell külön megfizetni.)

A legnagyobb nyersanyag alapok folyó költségeit az alábbi ábrán gyűjtöttük össze.

nyersanyag alapok költségei hozamai

Jól látszik, hogy a költségek tekintetében sem mindegy, melyik alapot választod. A legdrágább (Budapest Nyersanyag Alapok Alapja: 3,35%) és a legolcsóbb (MKB Nyersanyag Alapok Alapja: 2,34%) alapok költségei között több, mint 1 százalékpont a különbség. (Mellékesen megjegyezzük, hogy a legmagasabb hozamot produkáló OTP alap az egyik legalacsonyabb folyó költséget számolja fel.)

Mint láthatod, szép eredményeket lehetett elérni nyersanyag alapokkal eddig is. A befektetés kockázatosságát viszont jól mutatja, hogy a fenti hat alapból négy 20%-nál is nagyobb veszteséget szenvedett el az elmúlt egy év során.

Azok tehát, akik azt várják, hogy lassan véget érnek a nagy zuhanások, próbát tehetnek az árupiaci alapokkal. Mindenképpen érdemes hosszútávra berendezkedni és semmiképpen nem ajánlott a megtakarított pénz túl nagy hányadát ennyire kockázatos eszközökbe fektetni. Főleg nem ilyen veszélyes időkben.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.