40% feletti plusz az első befizetésre: ezt ajánlja a Pannónia Nyugdíjpénztár! (X)

40% feletti plusz az első befizetésre: ezt ajánlja a Pannónia Nyugdíjpénztár! (X)
Hirdetés

Cikk2022-10-04 Frissítve: 2022-10-10
 

A Pannónia Nyugdíjpénztár jelenleg egyedülálló belépési akciójának apropóján körüljártuk, kiknek szól ez az ajánlat, és milyen élethelyzetben érdemes megfontolni egy nyugdíjcélú megtakarítás elindítását.

Nem mindennapi belépési ajánlatot hirdetett meg a Pannónia Nyugdíjpénztár: az első befizetésre 20 százalékos, az akcióban résztvevők számára garantált ajándékot fizet. A nyugdíjcélú megtakarításokra igénybe vehető 20 százalékos állami támogatással (SZJA-jóváírással) együtt ez összesen akár 40 százalék feletti plusz jóváírást eredményezhet! A belépési akció 2022. október 31-ig tart, a garantált ajándék akár 100 ezer forint is lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk, kinek érdemes megfontolnia ezt a lehetőséget, és reálisan milyen eredményeket érhet el egy nyugdíjpénztári megtakarítással.

Hirdetés

Miért fontos az előtakarékosság idős korunkra?

A fejlett világban évtizedek óta probléma a társadalom elöregedése: a várható élettartam egyre hosszabbodik, miközben a születésszám mostanra drasztikusan lecsökkent. Ennek következtében egyre kevesebb adófizetőnek kell eltartania egyre több nyugdíjast, ez pedig hosszú távon nyilvánvalóan nem fenntartható. Elkerülhetetlenül közeledik az az állapot, amikor a gazdaságilag aktív réteg már képtelen lesz tisztes megélhetést biztosítani a nagy létszámú nyugdíjas generáció számára.

Aki szeretné elkerülni az időskori elszegényedést, annak a leginkább kézenfekvő megoldás az, ha elindít egy saját nyugdíjcélú megtakarítást, amelyből majd plusz jövedelemre tehet szert az állami nyugdíján felül. Jelenleg hazánkban három államilag támogatott nyugdíj-előtakarékossági forma is elérhető: ezek az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás, illetve a NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla).

Kinek jó választás egy önkéntes nyugdíjpénztár?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak Magyarországon kiemelkedő népszerűségnek örvendenek, jelenleg, több mint 1 millió megtakarítási számla van ebben a megtakarítási formában. A nyugdíjpénztári megtakarítás fő előnyeinek tekinthető, hogy 20 százalékos állami támogatás (SZJA-jóváírás) jár a befizetésekre, alacsony havi befizetéssel is el lehet indítani, szinte egyáltalán nem igényel időráfordítást, és befektetési szaktudás nélkül is változatos portfóliókba lehet befektetni, kedvező költségek mellett. Az önkéntes nyugdíjpénztár tehát azoknak lehet jó választás, akik egyszerű és hatékony megtakarításra vágynak, melynek segítségével időskorukban kiegészíthetik az állami nyugdíjukat.

Mennyi pénzt lehet összegyűjteni egy nyugdíjmegtakarítással?

Egy nyugdíj-előtakarékosság eredményességét leginkább a kezdő életkor, a befizetések mértéke, valamint az elérhető hozam nagysága határozza meg. Vegyünk egy példát, amelyben a megtakarító viszonylag fiatalon, 35 évesen kezdi az öngondoskodást, és havi 20 ezer forintot tud félretenni. Az infláció felülteljesítése érdekében minden évben 5 százalékkal emeli a befizetéseit. Kihasználja az elérhető 20 százalékos adóvisszatérítést (maximum évi 150 ezer forintot), és a Pannónia Nyugdíjpénztár belépési akcióját is. Az éves infláció mindvégig 3,5 százalék.

A megtakarítás első húsz évében, azaz 35 és 55 éves kora között részvénytúlsúlyos portfólióba fektet (ezzel évente átlagosan 6,5 százalékos nettó hozamot ér el), az ezt követő öt évben (55-60 év között) kiegyensúlyozott portfóliót választ (évi 5,0 százalékos nettó hozammal), végül az utolsó öt évben kötvénytúlsúlyos portfólióba fektet, melynek évesített nettó hozama 3,7 százalék. Ilyen módon 65 éves korára jövőértéken 39,5 millió forintja gyűlik össze. Ebből az összegből pedig nyugdíjba vonulás után akár 20 éven keresztül mai értéken havi 164 ezer forint nyugdíjkiegészítése származhat. (Magyarországon 2022 januárban átlagosan 164 ezer forint nyugdíjat kaptak az idősek.)

Miért éppen a Pannónia Nyugdíjpénztár?

A Pannónia a 2021. év végi adatok alapján a hetedik legnagyobb taglétszámú pénztár (több, mint 43 ezer taggal), 160 milliárd forintnyi kezelt vagyonával az ötödik legnagyobb volumenű szereplő. Ez azt is jelenti, hogy az egy főre jutó megtakarítás a tagjai körében 3,6 millió forint, amellyel toronymagasan kiemelkedik a nagy pénztárak közül – a szektorban tapasztalható átlagos számlaegyenlegnek ez több mint kétszerese. Az egy tagra jutó havi befizetés összege pedig 20 ezer Ft körüli, ez szintén kimagasló adat a pénztárak között. Költségek szempontjából a Pannónia kedvezőnek mondható: a 30 éves teljes költség-mutató (TKM) a portfóliói esetén 0,69% és 1,16% között mozog. (A vagyon alapján legnagyobb 5 pénztár portfólióinak átlagos TKM értéke 0,99%).

Ezek a minőségi mutatók már önmagukban is megfelelő választ adnak a „Miért éppen a Pannónia Nyugdíjpénztár?” kérdésre. A mostani belépési akció azonban még ehhez is hozzátesz egy érvet, a megszerezhető garantált ajándékot. Ezáltal az újonnan belépő pénztártagok első befizetése akár több, mint 40 százalékkal is növekedhet: a maximális ajándék megszerzéséhez 500 ezer forintot kell egyösszegben legkésőbb 2022. december 1-jéig befizetni, melyhez a pénztár hozzátesz még 100 ezer forintot. Mivel a garantált ajándék is adókedvezményt generáló befizetés, így a jövő évben 120 ezer forint állami támogatás (adóvisszatérítés) is érkezik a számlára, amennyiben a megtakarító arra jogosult (van visszatéríthető befizetett személyi jövedelem adója), és rendelkezik arról.

Ezen felül a Pannónia a piacon csaknem egyedülálló módon biztosít lehetőséget a befektetés megosztására az egyes választható portfóliók között. A tagok tehát nem csak az alap (Klasszikus, Kiegyensúlyozott, Növekedési) portfóliók közül választhatnak egyet, hanem a megtakarításuk egy részét a Növekedési Plusz kiegészítő portfólióban is elhelyezhetik a magasabb várható hozam reményében, megosztva ezzel a kockázatot. A Pannónia ezen felül egy digitális pénztár, ahol akár az új belépők, akár meglévő tagjaik otthonuk kényelméből, papír és személyes megjelenés nélkül is intézhetik ügyeiket, legyen szó akár az akció keretein belüli belépésről, egy portfólió váltásról vagy az aktuális egyenleg és a Pénztár által kiállított dokumentumok megtekintéséről.

Összefoglalás

A Pannónia Nyugdíjpénztár belépési akciójának keretein belül az újonnan csatlakozó pénztártagok az első befizetésük 20 százalékának megfelelő, akár 100 ezer forint összegű garantált ajándékra tehetnek szert, miközben a 20 százalékos állami támogatást is kihasználhatják. Ilyen módon az első befizetésük akár több, mint 40 százalékos többletet tud termelni, nem számítva a befektetés eredményét.

Ez egy megfontolandó lehetőség nemcsak azok számára, akik már korábban is tervezték a nyugdíjcélú megtakarításuk elindítását, de eddig még nem tették meg az első lépést, hanem azok számára is, akik szeretnének jelen gazdasági helyzet ellenére nagyobb várható hozamot elérni, megbízható partner támogatásával.

Hirdetés