Betöltés

5 + 1 dolog, amivel felkészülhet egy adós a gazdasági visszaesésre!

szerző: Argyelán József
2019-08-21

Az biztos, hogy az elmúlt pár év a töretlen gazdasági növekedés időszaka volt, részben emiatt is számos elemző várja már a fordulatot. Több gazdasági mutató is a lassulást jelzi előre, de mit tehetünk, hogy a lehetséges visszaesés minél kevésbé érintse hiteleink törlesztőrészletét?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az elmúlt években komoly gazdasági növekedés volt, azonban egyre gyakrabban hallani a visszaesés, recesszió megérkezéséről. Egyes gazdasági mutatók, illetve az állampapír hozamok alakulása alapján több elemző a fellendülés végét várja már. Sokan azonban megkérdőjelezik a fent említett mutatók használhatóságát a jelenlegi gazdasági környezetben.

Mi nem szeretnénk megjósolni, hogy ténylegesen merre halad tovább a gazdaság. Inkább ahhoz szeretnénk tippeket adni, ha tényleg bekövetkezne egy recesszió, akkor hogyan minimalizálhatjuk annak hatásait.

1, Kiszámítható, biztonságos hitelt igényeljünk

A hitelkamatok igen alacsony szinten vannak, sőt a jegybankok gazdaságélénkítő lépései miatt még tovább csökkentek a hosszabb kamatperiódusú – 5, 10 évig változatlan törlesztőrészletet biztosító – hitelek kamatai. Vagyis ezen konstrukciókat relatív olcsón tudjuk felvenni a bankoktól. Ha egy 10 éves kamatperiódusú kölcsönt – az MNB rendelete alapján ennél terhelheti meg legnagyobb mértékben a bank az igénylő jövedelmét – hasonlítanánk összeg egy 12 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású hitellel, akkor láthatjuk, hogy az elmúlt 2 évben a két konstrukció induló kamata között a különbség megfeleződött.

Egy 10 éves kamatperiódusú kölcsön ráadásul lényegesen nagyobb biztonságot nyújt egy esetleges kamatemelkedések hatásával szemben, mint egy változó kamatozású hitel.

De miért gondoljuk azt, hogy gazdasági visszaeséskor növekedhetnek a hitelfelvétel költségei? Recesszió idején több ember, vállalkozás helyzete lesz rosszabb, ami miatt növekedhet azoknak a száma is, akik nem tudják fizetni hitelük törlesztőrészletét. Ez növeli a bakok kockázatát, ami hosszú távon kamatemelkedéshez vezethet.

2, Gondoljuk át mekkora törlesztőrészletet tudunk vállalni

Érdemes alaposan megtervezni a család költségvetését, átgondolva, hogy mennyi pénzt tudnánk biztonságosan törlesztőrészletre fordítani. Az csupán egy szempont, hogy a bank szerint mekkora hitele lennénk jogosultak, ennek nekünk is utána kell számolnunk. Ha úgy érezzük nem fér bele a havi kiadás, akkor javasolt kisebb hitelösszeget igényelni.

Az emelkedő ingatlanárak mellett ez nagyon nehéz feladat, hiszen egyre több hitelt szükséges ahhoz, hogy ugyanazt az ingatlant megvegyük, mint néhány évvel ezelőtt. Ugyanakkor nem javasoljuk azt, hogy magasabb hitelösszeget igényeljünk, mint amennyi feltétlenül szükséges, a nagyobb kölcsön miatt egy kamatemelkedés hatása is jelentősebb anyagi terhet jelentene.

3, Váltsuk ki meglévő hiteleink kedvezőbb kamatozású, vagy kiszámíthatóbb konstrukcióra

Az új hitelek igénylésénél a hosszú, 10 éves kamatperiódusú hitelek népszerűsége egye növekszik. Ugyanakkor nagyon sokaknak van meglévő, változó kamatozású hitele. Ennek jelentős része még a forintosítás miatt létrejött 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású jelzáloghitel, melynek kamata 3 havonta változhat.

Érdemes lehet elgondolkodni ezeknek a hiteleknek a kiváltásán. A kedvező piaci környezet ugyanis a hitelkiváltási célú kölcsönök kamataira is jó hatással volt. Jelenleg 10 éves kamatperiódusú kölcsön már 3,97%-os kamattal elérhető. A visszafizetendő teljes összege – 10 millió fennálló tartozás és 15 év hátralévő futamidő mellett – egy forintosított hitel és egy 10 éves kamatperiódusú hitelkiváltási célú kölcsön esetén akkor lenne azonos, ha a jelenlegi hitel kamata 4,03% lenne.

Ha ennél kedvezőbbek a jelenlegi hitelünk kondíciói még akkor is megérheti a kiváltás, felfoghatjuk a magasabb törlesztőrészletet egyfajta biztosításként, ami a kamatemelkedéstől véd minket.

4, Havi kiadásaink visszafogásával is felkészülhetünk egy kamatemelkedésre

Ha azt gondoljuk a jövőben rosszabb helyzetbe kerülünk, akkor érdemes lehet átgondolni jelenlegi költségvetésünket, kiadásainkat. Nem kell természetesen lemondanunk semmi nélkülözhetetlenről, egy feltételezett probléma miatt, ugyanakkor lehetnek olyan „luxus” vásárlásaink, melyek csökkentésével hónapról hónapra pénzt takaríthatunk meg. Ez az összeg pedig jól jöhet, ha hitelünk törlesztőrészlete megemelkedne, vagy jövedelmünk lecsökkenne.

5, Hitelfedezeti biztosítás köthető a munkahely elvesztésére

Bizony, egy gazdasági visszaesésnél nem csak a hitel terhe emelkedhet meg, sajnos munkahelyünk is elveszíthetjük. Egy hitelfedezeti biztosítás megkötésével azonban tudunk tenni ez ellen is. Egy meghatározott havi díj ellenében – ez általában a törlesztőrészlet meghatározott százaléka lenne – munkahelyünk elvesztésekor a biztosító kifizetné helyettünk havi kötelezettségeink. Természetesen ez általában nem a teljes futamidőre szól és csak bizonyos feltételek teljesülése esetén történne meg, ezért jól meg kell nézi szerződéskötés előtt a feltételeket. Mindezek mellett nagy segítség lehet ez a konstrukció akkor, amikor az alapvető költségekre is nehezen tudjuk előteremteni a pénzt.

+1, Mindig válasszuk a legjobb ajánlatot.

Egy hitelfelvétel előtt mindig nézzünk szét a bankok „piacán”. Az egyes konstrukciók törlesztőrészlete között ugyanis több 10 ezer forint lehet az eltérés. A Bankmonitor Lakáshitel kalkulátora néhány adat megadásával megmutatja a számunkra legkedvezőbb ajánlatokat.

Egy nem várt pénzügyi nehézég esetén pedig egyáltalán nem mindegy, hogy havonta 10-20 ezer forinttal kisebb összeg előteremtése is elég lehet.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
A lakáshitelek felénél emelkedhet a havi törlesztő!
2020. 02. 17.

2019 közepén a lakáshitelek fele olyan változó kamatozású konstrukció volt, amelyek havi törlesztőit a bankok éven belül módosíthatják. Az ilyen hitelek kamata egy referenciamutatóhoz, jellemzően a 3 havi BUBOR hitelkamatlábhoz...

Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.