5 kulcsfontosságú tényező, amire figyelned kell, ha most vásárolnál ingatlant!

5 kulcsfontosságú tényező, amire figyelned kell, ha most vásárolnál ingatlant!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-14
 

A világjárvány éppen leköszönőben, az ukrán-orosz fegyveres harcok viszont szinte karnyújtásnyira. Ez a helyzet a hazai gazdaságra, az ingatlan- és hitelpiacra is rendesen rányomja bélyegét, így a bizonytalanság a lakásvásárlás kapcsán is óhatatlanul kérdéseket vet fel. Szakértőink igyekeznek hasznos tanácsokkal szolgálni a leendő lakás, vagy háztulajdonosoknak.

A jelenlegi hazai gazdasági helyzet egy kifejezetten érzékeny, változékony környezet, ahol minden attól függ, hogy meddig nyúlik el a szomszédos konfliktus. Nem tudni, hogy mi várható a jövőben, így a családoknak is nehezebb tervezni, főleg olyan monumentális pénzügyi döntésekben, mint egy ingatlanvásárlás.

Nem szárnyal tovább az ingatlanpiac

Az ingatlanpiac az elmúlt években hatalmas növekedésen ment keresztül hazánkban, a lakásárak az egekbe szöktek, amiben az alapanyag-, munkaerőhiány és a számos lakástámogatási lehetőség keze is benne volt.

Ahol az árak magasak, ott könnyen indulhat el egy csökkenő tendencia, ha a gazdasági környezet ilyen komoly hatást gyakorol, mint most. Az ingatlanpiac lendülete tehát már megtorpanni látszik, ez pedig egyet jelenthet azzal, hogy az ingatlanárak száguldásának is vége.

Az adásvételek száma már csökkenő tendenciát mutat, az eladók és a vásárlók is bizonytalanok, óvatosak. Ez teljességgel érthető, a labilis helyzetben összességében mindenkire a visszafogottabb fogyasztás és a nagy beruházások halogatása, a kivárás lett jellemző, ahol érdemes még a korábbiaknál is alaposabban mérlegelni és megfontolni (nem csak) egy olyan komoly pénzügyi kiadást, mint a lakásvásárlás.

Hirdetés

Hirdetés

Jelentős ütemben drágulnak tovább a lakáshitelek

A kialakult helyzet az ingatlan mellett a hitelpiacra is komoly hatással van. Amellett se mehetünk el szó nélkül, hogy a háború híre is már a hitelkamatok folyamatos drágulásának környezetébe érkezett, ami tovább súlyosbítja az igénylés előtt állók helyzetét.

Még a világjárvány következményeit se heverte ki igazán a magyar gazdaság, a konfliktust megelőzően, idén februárban az éves áremelkedés mértéke 8,3 % volt, a várakozásokkal ellentétben azóta sem látszik mérséklődni. Sőt, a bizonytalan helyzet csak olaj a tűzre.

A jegybank pedig nem meglepő módon az irányadó kamatok további emelésével próbál ellensúlyozni, amit az új hitelek kamata is lekövet.

Egy éve ilyenkor a legolcsóbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagos THM-e a Bankmonitor lakáshiteleket összehasonlító kalkulátora szerint 3,41% volt. Egy hasonló kölcsön kamata jelenleg 5,43% (20 millió forint, 20 évre történő igénylése, nettó 400 ezer forint jövedelem esetén).

Egy ilyen ingatlankölcsönre havonta 21 ezer forinttal, összességében pedig 5,2 millió forinttal kell többet fizetni, mintha 2021. márciusban igényeltük volna.

A legolcsóbb lakáshitelek kamata a Bankmonitor szakértői szerint nyár közepére akár a 6,5-7%-ot is elérheti, ez pedig azzal is jár, hogy ugyanolyan jövedelemmel csak alacsonyabb hitelösszeg állhat majd az igénylők rendelkezésére. 

Emellett arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a pénzintézetek is reagálni fognak a kialakult helyzetre. Szigorodhatnak a hitelbírálat szabályai, a pénzintézetek hitelezési kedve csökkenhet, és még a mostaninál is eltérőbbek lehetnek az egyes bankok feltételei és eljárásrendje.

Még nagyobb előnyre tesznek szert a lakástámogatások

Az tehát jól látszik, hogy nincsenek könnyű helyzetben azok, akiknek a lakásvásárláshoz banki kölcsönt is igénybe kell venniük. A jó hír, hogy a különböző államilag támogatott konstrukciók is kiegészíthetik a vételárhoz szükséges összeget, mégpedig jelentős előnnyel.

Az egyre fokozódó gazdasági helyzetben a kedvezményes kamatozású, vagy kamatmentes konstrukciók szerepe ugyanis jelentősen felértékelődik az egyre dráguló piaci hitelekkel szemben. Érdemes tehát körültekintően felmérni a helyzetet és utánajárni az aktuálisan elérhető kedvező lehetőségek között, főleg, hogy sok támogatási forma előreláthatólag már csak ebben az évben vehető fel.

Szerencsére napjainkban még válogathatunk is a különböző lakáscélokra vagy szabad felhasználásra fordítható támogatások és hitelek között. Ezek pedig nem csak a családosok számára, de egyedülállóknak, gyermekteleneknek is hozzáférhetők.

A jogosultak tehát komoly anyagi előnyre tehetnek szert egy-egy ügyesen kihasznált vagy kombinált támogatási formával, amivel akár a telek-, lakás-, vagy házvásárlásra, felújításra szánt összeget is kiegészíthetik.

A támogatott hitelek remekül kiegészíthetik a lakás vagy ház vételárát.

Kulcsfontosságú az időzítés

A dráguló lakáshitelek, a kifutó támogatások és a lehetséges banki szigorítások ugyan sürgetnék a leendő vásárlókat, hogy mielőbb lépjenek, ugyanakkor a jelen helyzetben mégsem javasolt sietni.

Ahhoz, hogy a gazdasági folyamatok érdemben normalizálódjanak legalább az kéne, hogy a szomszédos harcok mielőtt befejeződjenek, ráadásul úgy, hogy egyik fél sem sérül drasztikusan. Erre ugyanakkor jelenleg nem sok esély van, ezért érthető, hogy egy ilyen kaotikus helyzetben bizonytalanok vagyunk egy komoly anyagi kiadást illetően.

Érdemes tehát a szokásosnál is alaposabban mérlegelni, hogy vállalunk-e egy hosszú évekre, vagy akár évtizedekre szóló elköteleződést. Ha igen, akkor pedig próbáljuk minél inkább pénztárcánkhoz igazítani és megtervezni a havi kiadásainkat, esetleg biztosítsuk be magunkat, amennyire csak lehet. 

Védelem hiteligénylők számára

Ha a hitelfelvétel mellett döntünk, tudnunk kell, hogy létezik olyan biztosítás, amely anyagi védelmet nyújt a szomszédban zajló háború kapcsán bekövetkezendő szerencsétlen esetekben is. (Fontos, hogy közvetlenül a háborús eseményekhez köthető károkra, jellemzően nem fizetnek a biztosítók.)

Ha hitelt veszel fel, akkor most igazán érdemes megfontolni mellé a törlesztésvédelem igénylését is, hiszen a pénzügyi szankciók, az alapanyaghiány egy elhúzódó konfliktus esetén a hazai cégekre, munkáltatókra is jelentős negatív hatást gyakorolhat, amelynek következtében sokan elveszíthetik állásukat. A munkahelyet pedig a menekültek bevándorlása miatt jóval nehezebb lehet pótolni a jövőben.

A keresőképtelenség bármely esete pedig egy hosszútávú lakáshitel esetében előre soha nem látható, főleg nem egy ilyen labilis helyzetben. A törlesztésvédelmi biztosítás havi plusz pár ezer forint ráfordítással komoly mankót jelenthet egy nem várt esetben, amellett, hogy ha nem is ér bennünket semmilyen negatív hatás, nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés