Betöltés

50% feletti hozamot is találhatunk!

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-14

A részvényárfolyamok soha nem látott rekord magasságokban, míg a kamatok történelmi mélyponton találhatóak. Ilyen szituációban egyre többen bízzák magukat profikra, és választanak befektetési alapokat. Nem véletlenül, hiszen könnyen találhatunk két számjegyű hozamokat a befektetési alapok között, de akár az 50%-ot meghaladó hozammal is találkozhatunk!

Másfél hónap maradt hátra az évből, ilyenkor már elkezdhetjük számba venni az év történéseit. Többek között érdemes leellenőrizni, milyen teljesítményt nyújtott a befektetési alapunk. Ezért megvizsgáltuk mi is a legnépszerűbb befektetési alapok éllovasait, milyen teljesítményt produkáltak év eleje óta. 

topmutualfund20131114.jpg

Pénzpiaci alapok

Sokan a bankbetétek kamatainak csökkenése miatt inkább pénzpiaci alapba helyezték a pénzüket, mert ott még magasabb hozamokat láttak. Sokan csak arról feledkeztek meg, hogy azok a számok mind a múltra vonatkoztak. Ránézve a táblázatunkra látható, hogy a legjobb pénzpiaci alap (
Generali Cash) 4,72%-ot hozott az év eleje óta, míg az elmúlt tizenkét hónap hozama 5,74% volt. Nem is olyan rég (október elején), még 6,08% volt ez utóbbi hozamérték. Egyébként nem változott a sorrend október óta:
Generali Cash-t a
Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap (4,41%) követi, míg a dobogó legalsó fokát
AEGON Pénzpiaci alapja (4,16%) foglalta el.

Kötvény alapok

A kötvényalapoknál ezzel szemben hozamemelkedéssel büszkélkedhetnek a legutolsó piaci körképünk óta. Sőt a sorrend is kissé átrendeződött. Legjobban az Erste alapkezelői örülhetnek, hiszen sikerült megőrizniük vezető pozíciójukat az
Erste Nyíltvégű Abszolút Hozamú Kötvény Alapjukkal. Ez a befektetési alap 9,37%-ot hozott az év eleje óta, miközben októberben még 8,11%-on ált.  A többi helyen sem történt nagy változás, mindösszesen két alap cserélt helyett az elmúlt bő egy hónap során. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az élenjárok közül mindenki növelte az év eleje óta számolt hozamát.

Abszolút hozamú alapok

Az abszolút hozamú alapok kifejezetten jó választásnak tűntek korábban, és most is, amikor a piacok csúcs közelében tartózkodnak. Befektetési politikájukból adódóan az alapkezelőnek nincs megkötve a keze, bármibe befektethet, amiben csak fantáziát lát. Úgy tűnik a Concorde Alapkezelőnél nagyon érezték az elmúlt időszak történéseit, ugyanis az első és a második helyen is egy – egy általuk kezelt alapot találunk (
Rubicon 20,27%-os teljesítménnyel, és
Colombus 16,66%-kal). A dobogó legalsó fokán
Generáli IPO alapját találjuk 16,06%-os teljesítménnyel.A két számjegyű, 20%-ot el nem érő hozamszint a jövőben is sokkal reálisabb hozamelvárás a legjobban teljesítő abszolút hozamú alapoktól. Aki ennél attraktívabb hozamra vágyik, annak érdemes körbenéznie a részvényalapok között is.

Részvény alapok

Szintén egy olyan kategória ahol történtek változások a dobogón, de a hozamok is feljebb kúsztak. A dobogó legfelső fokán még mindig az 
OTP Klímaváltozás alapja áll (50,67%-kal). Azért érdemes tudni a részvényalapokról, hogy sok esetben megfigyelhető az egyszer fent, egyszer lent effektus, hiszen a Klímaváltozás is egy olyan alap, amely korábban rendkívül nagy veszteségeket könyvelt el. Ám a szektor picit magára találhatott, hiszen a második helyen is egy klímaváltozással kapcsolatos alapot találunk:
AEGON Climate Change-et 27,70%-os teljesítménnyel. A dobó legalsó fokán nem történt változás, a
Concorde Részvény Befektetési Alapot találjuk 27,34%-os év eleje óta számolt teljesítménnyel.

Piaci körképünkből kitűnik, hogy a bankbetéti kamatok csökkenésével párhuzamosan a pénzpiaci alapok is csökkentek, és az eddig olyan népszerű abszolút hozamú befektetési alapok is kisebb hozammal képviseltetik magukat. A kötvényalapok és részvényalapok azonban tovább tudták növelni nyereségüket. Természetesen nem feledkezhetünk meg a többi befektetési alap kategóriáról sem. Ha további alapok teljesítménye is érdekel, akkor böngéssz közöttük a befektetési alap keresőnkkel:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.