Betöltés
loading

55 milliárd forintot kell befizetniük a bankoknak a válság miatt. Hogyan hathat ez ránk?

Gulyás Gergely szombaton bejelentette két alap létrehozását – egy a járvány kezelésére, egy a gazdaság újra indítására -, amelybe a központi költségvetésből csoportosítanak át összeget. Ezt egészíti ki az önkormányzatok és a gazdaság különböző szereplőinek befizetései. Emiatt a bankszektornak 55 milliárd forintot kell befizetnie az egyik alapba a válság leküzdésére. Lehet valamilyen hatása egy hitel adósára, vagy egy számlatulajdonosra ennek?

 Szombaton délelőtt a kormány bejelentette két alap létrehozását, melyeket a járvány kezelésére, illetve a gazdaság újra indítására hoznak létre. Az alapokba a központi költségvetés mellett a párttámogatások egy része is befizetésre kerül. Emellett az önkormányzatoknak, multinacionális kereskedelmi láncoknak és a bankoknak szükséges befizetniük az alapokba. A hazai pénzintézeteknek összesen 55 milliárd forinttal kell hozzájárulniuk a válság elleni harchoz.

Ezt a plusz kiadást beszedhetik ügyfeleiktől, azaz tőlünk a bankok? Ez valószínűleg sokakban felmerült.

Először is nézzük át eddig mi érintheti a bankok nyereségességét, bevételeit:

 1. A hitel moratórium, azaz a törlesztőrészletek szüneteltetése miatt az adósok fizetési kötelezettségei alól mentesülnek 2020. december végéig. Ez nem jelent tartozáselengedést, kamatmentességet, mégis negatívan érintheti a bankok nyereségességét, mivel a törlesztési moratórium alatt felhalmozott kamatot később a futamidő alatt egyenlő részletekben, kamatmentesen kell visszafizetni. Ez az MNB számításai alapján összességében, a futamidő alatt 50 milliárd bevételkiesést eredményezhet a bankrendszernek, amennyiben valamennyi adós él a moratóriummal.
 2. A szombaton bejelentett “adó” miatt a bankoknak 55 milliárd forinttal kell hozzájárulniuk a védekezéshez. Arról még nincs információ, hogy ez az összeg az egyes bankok között milyen elv szerint lesz felosztva – mérlegfőösszeg, bevétel, stb. – de a bankszektornak ezzel hozzá kell járulnia a vészhelyzet kezeléséhez.
 3. Várhatóan a hitelezés – ami a bankok nyereségének egyik fő forrása – visszaeshet. Emiatt is elmaradhat a bankok bevételei a tervezettől.
Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy a pénzintézetek és a Bankszövetség elkötelezett a járvány leküzdése mellett. Mindent megtesznek  annak érdekében, hogy a válságon hamar túljussunk és segítsenek a bajba jutott adósoknak is. Vannak pénzintézetek, amelyek adakoztak a járvány leküzdéséért.

Megemelhetik hitelünk kamatát?

Meglévő hitelünk kamatát pénzintézetünk nem változtathatja meg bármikor. Kölcsönünknek ugyanis van kamatperiódusa – az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan nem módosíthatja meg a kamatot, így törlesztőrészletünk sem változhat meg -, ezen időszak alatt nem emelkedhet a fizetési kötelezettségünk. Jelenleg számos különböző konstrukció érhető el a piacon.

Vannak konstrukciók, melyeknél éven belül változhat a törlesztőrészlet és vannak futamidő végéig fix kamatozású hitelek is. Jelenleg a személyi kölcsönök jellemzően fix kamatozással érhetők el. Ugyanakkor a meglévő lakáshitelek között még számos 3 havi kamatperiódusú konstrukció is van. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a bank három havonta úgy módosítja a kamatunk, ahogy neki tetszik.

A lehetséges kamatváltozás mértékére is szabályok vannak:

 1. Vannak referencia mutatóhoz kötött kamatozású hitelek – ezeknél a kamat maximum egy évig változatlan -, melyeknek kamata a referencia mutató értékéből és a kamatfelárból áll össze. A referencia mutató jellemzően a kamatperiódus hosszával megegyező futamidejű BUBOR. Ezt a mutatót az MNB publikálja, nincs rá hatása a bankoknak. A referencia mutató változásának mértékével módosulhat meg a kamatunk nagysága kamatfordulókor.
 2. Vannak hosszú kamatperiódusú – 3, 5, 10, 15, 20 év – hitelek, melyek törlesztőrészlete jóval hosszabb ideig állandó. Ezen konstrukciók kamatát sem változtathatják meg a bankok tetszőleges mértékben, a hitelszerződésben foglalt kamatváltoztatási mutató kamatfordulókor érvényes nagysága alapján módosíthatja meg a pénzintézet hitelünk kondícióit. A mutatót pedig a jegybank publikálja minden hónapban. (A referencia mutatóhoz kötött kamatozású hitelek kamatfelára is megváltozhat, arra hasonló szabályok érvényesek, mint a hosszú kamatperiódusú hitelekre.)
 3. Fix kamatozású kölcsön kamata nem módosulhat, vagyis a teljes futamidő alatt változatlan törlesztőrészletet kell fizetnünk.

A hitelünk kamatát tehát módosíthatja egyoldalúan a bank, de a változás időpontját és annak mértékét jogszabály és a hitelszerződésünk rögzíti.

Megemelkedhet bankszámlánk költsége?

A bankszámlánk díjait, a megbízások költségeit sem emelheti meg a bank tetszőlegesen, ezek módosítására is szigorú szabályok érvényesek. A legtöbb esetben az éves változás mértéke a fogyasztói árindexhez, azaz az inflációhoz kötött. Azaz nem módosulhat bankszámla költségeink nagyobb mértékben, mint az infláció.

Azonban a visszavonásig érvényes kedvezmények, akciók megszűntetésére lenne lehetősége az egyes bankoknak. Összességében nem számíthatunk számlaköltségeink emelkedésére sem.

Mi a helyzet az új hitelekkel?

A bankok várhatóan a jelenlegi válsághelyzetben hitelbírálatuk megszigorítják. Vagyis jóval nehezebben fogunk hitelt kapni, különösen akkor, ha valamilyen speciális élethelyzetben vagyunk. Ha veszélyeztetett ágazatban dolgozunk – turizmus, autógyártás, vendégátás -, egyéni vállalkozók vagyunk, határozott munkaszerződéssel rendelkezünk, akkor várhatóan nehezebben fogunk hitelt kapni, mint az év elején.

Ugyanakkor a személyi kölcsönöknél a kormány 5,9%-os THM plafont vezetett be, mely 2020. december végéig érvényes. Jelenleg a lakáshitelek kamata sem változott nagyobb mértékben a bank kamatköltségeinél. (Egyes bankok ugyanis lekövették a BUBOR, vagy épp az állampapírhozamok változását a hitelkamatokkal.)

Ha jelenleg nehezebben is lehet hitelhez jutni, közvetlen járványveszély elmúltával a hitelkihelyezés felpörgetése lehet a gazdaság úra indításának  egyik motorja.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő
Teljes visszafizetés
Kamat
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
 • alapblog Élet a Pozsonyi úton

  Megy az ember a Pozsonyi úton, szedi a lábát, mielőtt 8-at üt az óra a 2021 januári pusztulat Budapesten, és nem hisz a szemének. Miközben...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →