Betöltés
loading

HITEL MO­RA­TÓ­RIUM KALKULÁTOR

Dönts tudatosan: nézd meg, hogyan hat kölcsönödre a fizetési moratórium FRISSÜLŐ TARTALOM

 • Valamennyi 2020.03.18-ig folyósított hitel-,kölcsön- és lízingszerződésre érvényes a moratórium (pl.: lakáshitel, személyi kölcsön, Babaváró hitel, csok-hitel, autóhitel)
 • Haladékot biztosít a tőke-, kamat- és díjfizetés alól 2020. március 19-től 2020. december végéig
 • A fizetési moratórium a kormányrendelet alapján automatikusan érvénybe lép (nem szükséges ezt kérni a banktól)
 • Nem jelent tartozáselengedést, kamatmentességet (A törlesztési moratórium idejére jutó kamatot meg kell fizetni, de arra plusz költséget nem számíthatnak fel a bankok)
Törlesztési moratórium kalkulátor
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mi az a hitel moratórium?

A hitel moratórium (más néven fizetési haladék, törlesztési moratórium, fizetési moratórium) alapján hiteledre 2020. március 19-től 2020. december 31-ig nem szükséges a havi törlesztőrészleteket megfizetned. A törlesztés szüneteltetése a 2020.03.18-ig folyósított hitelekre érvényes. A hitel moratórium (más néven fizetési haladék, törlesztési vagy fizetési moratórium) alatt nem kell tőke-, kamat- és díjfizetést sem teljesítened, azaz nem lehet semmilyen fizetési kötelezettséged a kölcsönödre az év végéig. Ezzel a kormány a járvány és a gazdaság visszaesés lehetséges negatív hatásait szeretné mérsékelni. A háztartásoknál, vállalatoknál maradó plusz pénz – havi törlesztőrészletek összege – pedig segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot. Annak érdekében, hogy a kölcsön törlesztőrészlete 2020. január 1-től se emelkedjen, a hitel futamideje meghosszabbodik.

A fizetési moratórium részletei

 • A fizetési moratórium 2020. március 19-től 2020. december 31-ig tart, ezen időszak alatt nem kell megfizetned a hiteled törlesztőrészleteit. A kormány amennyiben szükségesnek látja (vagyis ha a járvány negatív gazdasági hatása addig nem csökken jelentős mértékben), meghosszabbíthatja a fizetési moratórium idejét.
 • Valamennyi 2020. március 18-ig kifolyósított kölcsönre (pl. lakáshitel, személyi hitel, Babaváró hitel, autóhitel, áruhitel, csok-hitel) érvényes a moratórium.
 • A havi törlesztőrészlet mellett a hitelhez kapcsolódó díjak megfizetése alól is mentesülsz, azaz nem szükséges semmit fizetned az év végéig hiteled után.
 • A törlesztőrészletek szüneteltetése nem jelent tartozáselengedést, kamatmentességet. A szüneteltetés idejére számított kamatot utólag a futamidő alatt egyenlő részletekben szükséges megfizetned. Ezt az összeget az eredeti hiteled tartozásától elkülönülten kell a banknak kezelnie, erre kamatot a futamidő alatt a pénzintézet nem számíthat fel.
 • Annak érdekében, hogy a törlesztőrészleted ne emelkedjen meg a fizetési moratóriumot követően, a kölcsönöd futamidejét meghosszabbítják.
 • A rendelet automatikusan érvényes lesz valamennyi hitelre, vagyis a felfüggesztést neked magadnak nem kell kérned a bankodtól. Ha nem szeretnél élni a hitelmoratóriummal, akkor a jogszabály erre is lehetőséget biztosít, ezt azonban jelezned kell a kölcsönt nyújtó pénzintézet felé.

Milyen hitelekre érvényes a fizetési moratórium?

 • A kormányrendelet alapján a hitelmoratórium valamennyi hitel, - kölcsön- és lízingszerződésre (pl. lakáshitel, személyi hitel, Babaváró hitel, autóhitel, áruhitel, csok-hitel) érvényes.
 • A fizetési haladék ezek alapján a lakossági és vállalati hitelekre is igénybe vehető.
 • A hitelkereteknek – folyószámlahitel, hitelkártya, vállalati hitelkeretek - azonban nincsen se futamideje se klasszikus értelemben vett törlesztőrészlete. Emiatt ezekre a konstrukciókra a fizetési moratórium jelen formájában nem lesz elérhető. A részletszabályok megjelenése azonban megoldást kínálhat ezekre a konstrukciókra is.
 • A felmondott, követeléskezelőnek átadott hitelek eredeti szerződése megszűnt. A tartozást a bank egy összegben, vagy külön megállapodás alapján részletekben követeli. Emiatt a hitelmoratórium jelen formájában ezekre nem érvényes.
 • Az 1-2 hónapos elmaradásban lévő kölcsönök szerződését a bankok nem mondták fel, így ezekre a fizetési haladék érvényes lesz. Kérdés azonban, hogy a moratórium ideje alatt a korábbi elmaradást a bankok kérni fogják, vagy azok megfizetésére is kiterjed a törlesztők szüneteltetése?
 • A moratórium érvényes a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő, valamint a magáncsődöt kérő adósokra is.

Hitel moratórium GYIK

1. Mi az a hitel moratórium?

A hitel moratórium időszakára az adós törlesztőrészletének megfizetésére átmeneti haladékot kap. Vagyis a hitele után meghatározott ideig nem kell megfizetnie a törlesztőrészleteket.

2. Milyen kötelezettségek megfizetése alól mentesülök a fizetési moratórium alatt?

A tőke- kamat- és díjfizetések megfizetése alól is mentesülsz a fizetési moratórium alatt. Azaz a törlesztés szüneteltetése alatt nem kell semmit fizetned a hiteled után.

3. Kapcsolódik tartozáselengedés a hitel moratóriumhoz?

Nem, a törlesztőrészletek szüneteltetése nem jelent tartozáselengedést. A hitelt később teljes egészében meg kell fizetni a bank felé.

4. Elengedésre kerül a kamat a hitel moratórium alatt?

A hitel moratórium fizetési haladékot jelent, azaz átmenetileg nem kell a törlesztőrészleteket megfizetned. Azonban ez nem jelent automatikusan kamatelengedést. A szüneteltetés idejére számított kamatot utólag - a futamidő alatt egyenlő részletekben – szükséges megfizetni.

5. Mennyi időre érvényes a hitel moratórium?

2020. március 19-től 2020. december 31-ig érvényes a moratórium. A törlesztőrészlet esedékességének dátumától függően 9-10 részlet megfizetésére kaphatsz haladékot. A kormány azonban később a moratórium idejét meghosszabbíthatja.

6. Minden hitelre érvényes a moratórium?

Valamennyi hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre érvényes a hitel moratórium. Fontos azonban, hogy a kölcsönt még 2020.03.18-ig folyósítania kellett a banknak. Vagyis az új – 2020.03.18 után kötött hitelszerződésekre – a fizetési haladék nem érvényes.

7. Folyószámlahitelre, hitelkártyára, vállalati hitelkeretre is érvényes a hitel moratórium?

A rendelet szövege alapján igen. Ugyanakkor a hitelkereteknek nincsen klasszikus értelemben vett futamideje és törlesztőrészlete, emiatt a hitel moratórium jelen formában nehezen értelmezhető ezekre a konstrukciókra. A részletszabályok rendezhetik azonban a nyitott kérdéseket.

8. Autóhitelre és gépjárműlízingre is érvényes a fizetési moratórium?

Igen, autóhitelekre és gépjárműlízingre is igénybe vehető.

9. Korábban felvett áruhitelre is automatikusan jár a felfüggesztés?

Igen, az áruhitelek esetében is élhetünk a lehetőséggel.

10. Érvényes a hitel moratórium a felmondott hitelekre és az elmaradásban lévő kölcsönökre?

A felmondott hitelek szerződése már megszűnt. Így a hitel moratórium várhatóan jelen formájában nem lesz érvényes rájuk. Az 1-2 hónapos elmaradásban lévő kölcsönökre a moratórium érvényes, hiszen az eredeti hitelszerződés sem szűnt meg. Kérdéses azonban, hogy az elmaradások beszedését is szüneteltetni fogják a bankok, vagy azt a fizetési moratórium ideje alatt is követelhetik az adósoktól?

11. Érvényes a moratórium a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő adósokra?

Igen, a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevők bérletidíj-fizetési és vételárrészlet-fizetési kötelezettségére is érvényes a szüneteltetés.

12. Miért hosszabbítanák meg a hitelem futamidejét a moratóriumot követően?

A moratóriumot követően a törlesztőrészleted nem emelkedhet az azt megelőző szint fölé. Mivel nem kapcsolódik kamatelengedés a szüneteltetéshez, ezért futamidő kitolás szükséges ahhoz, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen meg.

13. Mitől függ, hogy mennyivel hosszabbodik meg a hitelem futamideje a moratórium után?

A hitel aktuális tőketartozása, a hátralévő futamidő és az adott hitelre érvényes kamat alapján lehet számszerűsíteni a futamidő meghosszabbodását és így a teljes visszafizetés változását is.

14. Emelkedhet a törlesztőrészletem a fizetési moratóriumot követően?

A hitelek terhe januártól legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet. Az időközben felhalmozódott kamatok futamidő-hosszabbítással fizethetők meg. Amennyiben a hitelszerződés - például a változó kamatozású hiteleknél - lehetőséget ad a kamat átárazódására, akkor az értelemszerűen az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészlet-változást (akár növekedést, akár csökkenést) jelent a moratórium időtartama alatt és utána is. Ez utóbbi változás azonban nincs összefüggésben a fizetési moratóriummal, az a hitel eredetileg megkötött szerződési feltételeivel magyarázható. Vagyis a 2021. január 1-je utáni első törlesztő és kamatrész összege nem lehet magasabb annál a törlesztőrészletnél, amelyet a szerződés szerint az adott adósnak akkor kellene megfizetni, ha nem lett volna fizetési moratórium! Az eredetileg fix kamatozású hitelt felvett, vagy eddigi változó kamatozású konstrukciójukat fix kamatozásúra átváltó adósoknak nincs ilyen kockázatuk. Az ügyfeleknek természetesen továbbra is lehetőségük van a kamatfixálás kezdeményezésére hitelintézetüknél.

15. Miért emelkedhet meg a teljes visszafizetendő összeg a hitel moratórium miatt?

A törlesztés szüneteltetése alatt is kamatozik a kölcsön, ezért a moratórium lejártát követően emelkedni fog a tartozásod. A törlesztőrészlet emelkedését a futamidő kitolásával csökkentik a korábbi szintre, ezáltal megemelkedik a teljes visszafizetendő összeg. Ennek oka, hogy hosszabb ideig használtuk a bank pénzét.

16. Változhat a hitelem kamata a moratórium alatt, vagy után?

Amennyiben változó kamatozású hitellel rendelkezünk, akkor igen. Kizárólag a fix kamatozású hitelek kamatozás marad változatlan. A moratóriumra vonatkozó rendeletek nem befolyásolják a hitelek eredeti kamatozásának módját!

17. Hol kell kérnem a fizetési moratóriumot?

A jogszabály erejénél fogva a hitelmoratórium automatikusan életbe lépett. Nem kell semmit tenned, amennyiben azt szeretnéd, hogy hiteled törlesztőrészletének megfizetése alól átmenetileg mentesülj.

18. Kötelező igénybe venni a hitel moratórium?

Nem, minden adós kérheti azt, hogy hitelét az eredeti feltételeknek megfelelően fizesse tovább. Ezt azonban mindenkinek jeleznie kell a saját bankja felé. Várhatóan a bankok eltérő módon kérik majd az ügyfeleik nyilatkozatát a változatlan, folyamatos fizetésre vonatkozóan.

19. Pénzügyileg megéri igénybe venni a hitel moratóriumot?

Egyrészt: minden törlesztő részletet összeadva a moratórium miatt a teljes visszafizetés nő (hiszen a moratórium alatt megkeletkező kamattartozást is meg kell fizetni – tőkésítés nélkül, azaz kamatos kamathatás nélkül) Másrészt: mivel a moratórium alatt felhalmozódó kamatok nem kerülnek tőkésítésre, így pénzügyi értelemben a hitelfelvevők jobban járhatnak, mivel később kell megfizetni a tartozásukat (pénzügyi szaknyelvben ezt jelenérték hatásnak hívják)

20. Ha nem folytatom a törlesztést (igénybe veszem a moratóriumot) 2020 december 31 előtt megkezdhetem a törlesztéseket?

Igen. A moratórium intézménye az adósok megsegítését szolgálja, ha valaki biztos benne, hogy stabil a munkahelye és a jövedelme, akkor lehetősége lesz 2020 év vége előtt újra megkezdeni a törlesztését.

21. Változatlanul lehetséges az elő- és végtörlesztés?

Igen. Minden hitelszerződésnek biztosítania kell, hogy az adós a tartozását részben, vagy egészben a futamidő vége előtt törlessze. Fontos tudni, hogy a hitelszerződések az elő- és végtörlesztésre külön díjat állapítanak meg (ez bankonként és hiteltípusonként is eltérő mértékű jellemzően). A moratórium nem vonatkozik az elő- és végtörlesztési díjakra.

22. Moratórium alatt van értelme előtörleszteni?

Amennyiben egy hitelfelvevőnek stabil az anyagi helyzete, akkor igen. Az előtörlesztéssel ugyanis megszabadulhatunk jövőbeli kamatfizetési terhektől.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Az első fényképek a Holdról

  Úgy tudjuk, hogy az első felvétel a Holdról 1839. január 2-án készült, és maga Louis-Jacques-Mandé Daguerre, a róla elnevezett fényképészeti eljárás, a dagerrotípia kifejlesztője készítette.  Pár... The post Az első fényképek a Holdról appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

  Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.