60 ezren továbbra is kitartanak – És láss csodát, nagyon is megérte!

szerző: Bankmonitor
2017. 04. 11.

Annak ellenére, hogy szigorú szabályoknak kell megfelelni és csak adományokból tudják fenntartani magukat, a magánnyugdíjpénztárak élvezik a tagok bizalmát. Ezt meg is hálálták a pénztárak, ugyanis tavaly a többség 8 százalék feletti hozamot érhetett el. Ráadásul a számla olcsón kijön, vagyonarányosan 0,1-0,3 százalékot kell csak kifizetni.

Mindössze négy magánnyugdíjpénztár van ma hazánkban (nem összekeverendő az önkéntes nyugdíjpénztárakkal), a jogszabályi változások ellenére pedig úgy látszik, hogy a tagok adományiból a működés fenntartása megoldott. Sokan azt gondolták, hogy nem tudják majd a tagjaikat mozgósítani a pénztárak, de úgy tűnik, a meglévő tagok megtesznek mindent, hogy a pénztáraknak ne kelljen megszűnniük.

Jelenleg 60 ezer alatt van a taglétszám, a pénztárak által közölt adatok alapján elmondható, hogy a többségnél éves alapon 5000 forint alatt marad a tagdíjfizetési minimum. A szabályok szerint a pénztár a működésére a befizetés 2,5%-át fordíthatja, ami sokkal alacsonyabb, mint ami a folyamatos működés fenntartására elég lenne. Gondoljunk csak bele, ha éves alapon befizetünk 2400 forintot, akkor a működést fejenként 60 forintból kellene megoldani.

Ráadásul a szabályozók elvárják, hogy a tagdíjfizető tagok aránya a vizsgált időpont előtti 6 hónapban ne csökkenjen 70% alá. Lehet olyan hónap, amikor ez alatti számot közöl a pénztár, a lényeg, hogy féléves időtávon legalább a 70%-ot elérjék. Fontos, hogy a jegybank, ha két egymást követő hónapban azt találja, hogy nem sikerült a limitet elérni, akkor automatikusan megindítják a végelszámolást.

Fontos gyakorlati tapasztalat az, hogy nem mindegy, mikor fizetünk a pénztárba. Az nem működik, ha a tagok halogatják a cselekvést és azt mondják, hogy majd a hatodik hónapban befizetik a korábbi összegeket is, mert attól még úgy tekintenek rájuk, hogy 5 hónapig nem fizettek. A fordítottja viszont már rendben van, vagyis, ha a tagok előre kifizetnek például egy egész évet, akkor a jegybank is úgy értelmezi, hogy előre minden hónapra megfizették a tagdíjat.

Folyamatosan ellenőrzik a 70%-os tagdíjfizetési aránynak való megfelelést, ezért elengedhetetlen, hogy a tagok rendszeresen eleget tegyenek a feltételeknek. Ha esetleg a pénztár végelszámolás alá kerülne, akkor a tagnak kell nyilatkoznia, hogy melyik másik pénztárba lép át. Döntés hiányában automatikusan visszakerül a teljes egészében állami rendszerbe a tag, sőt felveheti a reálhozamát is, vagy átteheti ez utóbbi összeget egy önkéntes nyugdíjpénztári számlára.

A magánnyugdíjpénztárak túlélésének záloga ezen felül az, hogy a működési költségeiket fedezni tudják. Ezt nem tehetik meg másként, csak úgy, ha működési adományt kérnek a tagoktól. A pénztárak 5000-12 000 forint összeget kérnek egy évre, amiből a számításaik szerint a működést fent tudják tartani. Ha azt vesszük, hogy a statisztikák szerint átlagos 4,1 millió forint a számlákon, akkor éves alapon adományként ennek a 0,1-0,3%-át kell feláldozni.

Ez nem nagy áldozat azért, hogy a számlán lévő összeget meg lehessen őrizni. Ezenfelül a pénztárak teljesítményére sem lehet panasz, a tavalyi évet a kiegyensúlyozott portfóliók 7,12-8,52% közötti hozammal fejezték be, ami kivételesen jó eredmény. Aki mert nagyobb kockázatot vállalni, az 2016-ban közel 11%-ot is kereshetett. A hosszabb távú hozamok ennél azért visszafogottabbak, de ne feledjük, hogy ebben a 2008-as válság negatív hatása is benne van, és még így is többen – éves alapon – 6%-nál többet értek el.

Mindent egybevéve a megmaradó négy pénztár képes volt a tagokat aktivitásra ösztönözni és a kezdeti nehézségek ellenére sikerült fenntartani a működést. A tagok figyelme azonban nem lankadhat, hiszen a tagdíjfizetők arányát folyamatosan 70% felett kell tartani. Ezen felül viszont az adományok folyamatos befizetése is elengedhetetlen a hosszú távú működéshez.

Egy önkéntes nyugdíjpénztáron keresztül már havi pár ezer forinttal is szemmel látható nyugdíj-kiegészítést lehet elérni. A következő kalkulátor segítségével meg is tudhatod, hogy mennyit gyűjthetsz össze idős korodra.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

6 Hozzászólás

 1. Hiki Valéria

  Tisztelt Bankmonitor!
  Idén megyek nyugdijba. Vajon megvan-e már az a rendelet, amely szerint a magánnyugdijpénztárból a bank kifizetheti az összeget az ügyfélnek.
  Üdvözlettel:
  Hiki Valéria

  2017.04.11.08:02

  1. bankmonitor.hu

   Tisztelt Valéria! A kommentekben megjelenő válaszok nem helytállóak, a valóságban teljesen másról van szó. A jó hír, hogy tavalyi év második felében rendeződött a korábban bizonytalan helyzet és egyértelműsítették, hogy miként kaphat szolgáltatás (járadékot, egyösszegű kifizetést) a tag. Minden magánnyugdíjpénztár honlapján elérhetőek a szolgáltatási szabályzatok, ebben van részletesen leírva, hogy mit lehet tenni. Jelenleg egyösszegű kifizetést csak akkor teljesítenek, ha a tag elhunyt, a számla összegét a kedvezményezett (örökös) kapja meg. A magánnyugdíjpénztár a nyugdíjba vonuló tagnak járadékot nem tud saját magától fizetni, azt tudja tenni, hogy ezt egy biztosítótól vagy nyugdíjszolgáltató intézménytől kéri. A tag felhatalmazása alapján a pénztár mindent elintéz. Azt javasolnám, hogy a pénztár ügyfélszolgálatával vegye fel a kapcsolatot a pontos teendőkért. Találtunk olyan megoldást is, hogy a pénztár, amíg nem tud biztosítótól járadékot vásárolni, addig a tagnak járadék előleget adnak az egyéni számla terhére. Üdvözlettel: Bankmonitor.hu

   2017.04.12.08:52

 2. kata

  a rendelet úgy tudom nincs meg és az MNB-nél lehet panaszt tenni, illetve peres ügyet kell indítani
  joghézag miatt

  2017.04.11.12:44

 3. somami

  Nem figyeltek arra, hogy mi ellen is szervezkedtek, csak mentek balhézni.

  2017.04.11.14:59

 4. Tóth Jenő

  Tisztelt Valéria!
  2016 nyarától már kötelező a magánpénztáraknak egy 300 milliós tartalékalapot létrehozni a járadék fizetés biztosítására.Kérem érdeklődjön a saját pénztáránál erről.Tavaly év végén már vontak is a tagok számlán lévő összegéből 1 ezreléket, (legalább is a Horizontnál) és ezt minden évben megteszik. De ennyit talán mindenkinek megér.

  2017.04.11.19:03

 5. somami

  somami:
  Bocsi, nem jó témára válaszoltam.

  2017.04.11.20:16

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mennyire van biztonságban a megtakarított pénzem?

2018. 05. 28.

Amikor elhelyezed a megtakarításod, vélhetően olyan biztonságos lehetőséget keresel, ahol biztosra veheted, hogy viszont is látod a pénzed. A legnépszerűbb megtakarítási lehetőségek esetében az intézményi garancia, mint az OBA és...

6 szabály, amit minden befektetőnek tudnia kellene!

2018. 04. 23.

Sokan úgy vannak a megtakarítással, mint a fogyókúrával, elég jövő héten elkezdeni. Bármennyire is meglepő, de olyanok is így gondolkoznak, akiknek egyébként lenne megtakarítási lehetőségük. A következőkben az Economist gyűjtése...

7+1 megtakarítási tipp, hogy ne ess a halogatás csapdájába!

2018. 04. 22.

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.