Betöltés

60 ezren továbbra is kitartanak – És láss csodát, nagyon is megérte!

szerző: Bankmonitor
2017-04-11

Annak ellenére, hogy szigorú szabályoknak kell megfelelni és csak adományokból tudják fenntartani magukat, a magánnyugdíjpénztárak élvezik a tagok bizalmát. Ezt meg is hálálták a pénztárak, ugyanis tavaly a többség 8 százalék feletti hozamot érhetett el. Ráadásul a számla olcsón kijön, vagyonarányosan 0,1-0,3 százalékot kell csak kifizetni.

Mindössze négy magánnyugdíjpénztár van ma hazánkban (nem összekeverendő az önkéntes nyugdíjpénztárakkal), a jogszabályi változások ellenére pedig úgy látszik, hogy a tagok adományiból a működés fenntartása megoldott. Sokan azt gondolták, hogy nem tudják majd a tagjaikat mozgósítani a pénztárak, de úgy tűnik, a meglévő tagok megtesznek mindent, hogy a pénztáraknak ne kelljen megszűnniük.

Jelenleg 60 ezer alatt van a taglétszám, a pénztárak által közölt adatok alapján elmondható, hogy a többségnél éves alapon 5000 forint alatt marad a tagdíjfizetési minimum. A szabályok szerint a pénztár a működésére a befizetés 2,5%-át fordíthatja, ami sokkal alacsonyabb, mint ami a folyamatos működés fenntartására elég lenne. Gondoljunk csak bele, ha éves alapon befizetünk 2400 forintot, akkor a működést fejenként 60 forintból kellene megoldani.

Ráadásul a szabályozók elvárják, hogy a tagdíjfizető tagok aránya a vizsgált időpont előtti 6 hónapban ne csökkenjen 70% alá. Lehet olyan hónap, amikor ez alatti számot közöl a pénztár, a lényeg, hogy féléves időtávon legalább a 70%-ot elérjék. Fontos, hogy a jegybank, ha két egymást követő hónapban azt találja, hogy nem sikerült a limitet elérni, akkor automatikusan megindítják a végelszámolást.

Fontos gyakorlati tapasztalat az, hogy nem mindegy, mikor fizetünk a pénztárba. Az nem működik, ha a tagok halogatják a cselekvést és azt mondják, hogy majd a hatodik hónapban befizetik a korábbi összegeket is, mert attól még úgy tekintenek rájuk, hogy 5 hónapig nem fizettek. A fordítottja viszont már rendben van, vagyis, ha a tagok előre kifizetnek például egy egész évet, akkor a jegybank is úgy értelmezi, hogy előre minden hónapra megfizették a tagdíjat.

Folyamatosan ellenőrzik a 70%-os tagdíjfizetési aránynak való megfelelést, ezért elengedhetetlen, hogy a tagok rendszeresen eleget tegyenek a feltételeknek. Ha esetleg a pénztár végelszámolás alá kerülne, akkor a tagnak kell nyilatkoznia, hogy melyik másik pénztárba lép át. Döntés hiányában automatikusan visszakerül a teljes egészében állami rendszerbe a tag, sőt felveheti a reálhozamát is, vagy átteheti ez utóbbi összeget egy önkéntes nyugdíjpénztári számlára.

A magánnyugdíjpénztárak túlélésének záloga ezen felül az, hogy a működési költségeiket fedezni tudják. Ezt nem tehetik meg másként, csak úgy, ha működési adományt kérnek a tagoktól. A pénztárak 5000-12 000 forint összeget kérnek egy évre, amiből a számításaik szerint a működést fent tudják tartani. Ha azt vesszük, hogy a statisztikák szerint átlagos 4,1 millió forint a számlákon, akkor éves alapon adományként ennek a 0,1-0,3%-át kell feláldozni.

Ez nem nagy áldozat azért, hogy a számlán lévő összeget meg lehessen őrizni. Ezenfelül a pénztárak teljesítményére sem lehet panasz, a tavalyi évet a kiegyensúlyozott portfóliók 7,12-8,52% közötti hozammal fejezték be, ami kivételesen jó eredmény. Aki mert nagyobb kockázatot vállalni, az 2016-ban közel 11%-ot is kereshetett. A hosszabb távú hozamok ennél azért visszafogottabbak, de ne feledjük, hogy ebben a 2008-as válság negatív hatása is benne van, és még így is többen – éves alapon – 6%-nál többet értek el.

Mindent egybevéve a megmaradó négy pénztár képes volt a tagokat aktivitásra ösztönözni és a kezdeti nehézségek ellenére sikerült fenntartani a működést. A tagok figyelme azonban nem lankadhat, hiszen a tagdíjfizetők arányát folyamatosan 70% felett kell tartani. Ezen felül viszont az adományok folyamatos befizetése is elengedhetetlen a hosszú távú működéshez.

Egy önkéntes nyugdíjpénztáron keresztül már havi pár ezer forinttal is szemmel látható nyugdíj-kiegészítést lehet elérni. A következő kalkulátor segítségével meg is tudhatod, hogy mennyit gyűjthetsz össze idős korodra.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

6 Hozzászólás

 1. Hiki Valéria

  Tisztelt Bankmonitor!
  Idén megyek nyugdijba. Vajon megvan-e már az a rendelet, amely szerint a magánnyugdijpénztárból a bank kifizetheti az összeget az ügyfélnek.
  Üdvözlettel:
  Hiki Valéria

  1. bankmonitor.hu

   Tisztelt Valéria! A kommentekben megjelenő válaszok nem helytállóak, a valóságban teljesen másról van szó. A jó hír, hogy tavalyi év második felében rendeződött a korábban bizonytalan helyzet és egyértelműsítették, hogy miként kaphat szolgáltatás (járadékot, egyösszegű kifizetést) a tag. Minden magánnyugdíjpénztár honlapján elérhetőek a szolgáltatási szabályzatok, ebben van részletesen leírva, hogy mit lehet tenni. Jelenleg egyösszegű kifizetést csak akkor teljesítenek, ha a tag elhunyt, a számla összegét a kedvezményezett (örökös) kapja meg. A magánnyugdíjpénztár a nyugdíjba vonuló tagnak járadékot nem tud saját magától fizetni, azt tudja tenni, hogy ezt egy biztosítótól vagy nyugdíjszolgáltató intézménytől kéri. A tag felhatalmazása alapján a pénztár mindent elintéz. Azt javasolnám, hogy a pénztár ügyfélszolgálatával vegye fel a kapcsolatot a pontos teendőkért. Találtunk olyan megoldást is, hogy a pénztár, amíg nem tud biztosítótól járadékot vásárolni, addig a tagnak járadék előleget adnak az egyéni számla terhére. Üdvözlettel: Bankmonitor.hu

 2. kata

  a rendelet úgy tudom nincs meg és az MNB-nél lehet panaszt tenni, illetve peres ügyet kell indítani
  joghézag miatt

 3. somami

  Nem figyeltek arra, hogy mi ellen is szervezkedtek, csak mentek balhézni.

 4. Tóth Jenő

  Tisztelt Valéria!
  2016 nyarától már kötelező a magánpénztáraknak egy 300 milliós tartalékalapot létrehozni a járadék fizetés biztosítására.Kérem érdeklődjön a saját pénztáránál erről.Tavaly év végén már vontak is a tagok számlán lévő összegéből 1 ezreléket, (legalább is a Horizontnál) és ezt minden évben megteszik. De ennyit talán mindenkinek megér.

 5. somami

  somami:
  Bocsi, nem jó témára válaszoltam.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Blogajánló

 • alapblog

  Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin!

  Kollégáink, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek arról, hogy mi a különbség a 2017-es és a 2019-es 10 ezer dolláros Bitcoin közt és, hogy hogy jön... The post Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.