7 ok, ami miatt részben vagy egészben elbukhatod a Babaváró hitelt

7 ok, ami miatt részben vagy egészben elbukhatod a Babaváró hitelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-17 Frissítve: 2019-06-14
 

A 2019. július 1-től elérhető kamatmentes, akár 10 millió Ft-os babaváró hitel remek lehetőség a gyermeket tervező fiatal pároknak. Ráadásul a hitel szabad felhasználású, vagyis lakásvásárlásra, felújításra, autóvásárlásra vagy akár világ körüli útra is költhető a pénz. Van azonban néhány eset, amikor a hitelt nem kaphatod meg, vagy ha meg is kapod, utólag drágává válhat az eredetileg ingyenes konstrukció.

A babaváró hitel alapvető célja a gyermekvállalási kedv ösztönzése, ezért olyan szabályokat épített be a jogalkotó, amivel bünteti, ha nem teljesül a kívánt cél. Összegyűjtöttük közülük a legfontosabbakat.

1. „Túl korán” születik a baba

A Babaváró hitel kapcsán kizárólag a 2019. július 1. után született gyermek, vagy az ekkor legalább 12 hetes magzat vehető figyelembe. Az első gyermeknél a kamatmentes hitel visszafizetését 3 évre felfüggesztik, míg a másodiknál újabb 3 évre felfüggesztik a törlesztést, plusz elengedik a fennálló tartozás 30%-át. A harmadik gyermeknél pedig elengedik a teljes fennmaradó tartozást. A felfüggesztés nem automatikus, azt kérni kell a banktól.

Bankmonitor tipp: Amennyiben szeretnétek gyermeket 2019. július 1-et követően, akkor a fenti lehetőségekkel (törlesztés felfüggesztés, hitelengedés) még élhettek az esetükben. Fontos ugyanakkor, hogy a hitelszerződést 2022. december 31-ig tudjátok megkötni!

Hirdetés

Hirdetés

2. 5 éven belül nem születik meg a baba

Amennyiben 5 éven belül nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetnetek, a hitel pedig a hátra lévő időre piaci kamatozásúvá válik. Fontos, hogy a szankciók (kamatkedvezmény visszafizettetése, hitel piaci kamatozásúra alakítása) alól az sem jelent felmentést, ha igazolható egészségügyi probléma miatt nincs gyermek, vagy ha a szülés orvosilag ellenjavallott. Ez utóbbi esetekben azonban méltányossági kérelmet lehet benyújtani, pozitív elbírálás esetén pedig a kamattámogatást nem egy összegben, hanem 24 havi részletfizetéssel lehet visszafizetni.

3. Ha a feleség betöltötte a 41. életévét

A babaváró hitel egyik feltétele, hogy a feleség az igénylés időpontjában idősebb legyen 18 évesnél, illetve nem töltse be a 41. életévét. A férj esetében nincs ilyen megkötés.

4. Ha elválik a házaspár a futamidő alatt

Amennyiben a hitel futamideje alatt a házasság felbomlik és nem született egy gyermek sem a futamidő alatt, akkor ugyancsak egy összegben kell visszafizetni az addigi kamattámogatást, a hitelt pedig piaci kamattal kell a továbbiakban visszafizetni. A babaváró hitel maximális futamideje 20 év, így ezt a megkötést azért érdemes komolyan venni!

5. Negatív KHR listán szerepel a házaspár bármelyik tagja

Akik abban reménykedtek, hogy ebből a kamatmentes hitelből tudják majd rendezni problémás tartozásaikat, azok számára rossz hír, hogy nem kaphatják meg a babaváró hitelt azok, akik szerepelnek a nem teljesítő adósokat tartalmazó KHR listán.

6. A házaspár egyik tagja sem rendelkezik magyar lakcímmel

Amennyiben a babaváró hitel futamideje alatt bármikor fennáll az a helyzet, hogy a házaspár egyik tagjának sincs magyarországi lakcíme, akkor a kamattámogatás megszűnik, az addig igénybe vett támogatást pedig 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni.

7. Ha a házaspár egyik tagja meghal

Amennyiben a házaspár egyik tagja a folyósítást követő 5 éven belül meghal, akkor a hitel csak 6 hónappal ezt követően alakul át piaci kamatozásúra, viszont a korábban igénybe vett kamatkedvezményt utólag nem kell visszafizetni. Ha az 5 éves időszakon belül az özvegy újra házasodik, akkor a türelmi idő újra kezdődik.

Ha ellenőriznéd, hogy jogosult vagy-e a Babaváró támogatásra, és ha igen, mekkora összegre számíthatsz, akkor az alábbi Babaváró Hitel Kalkulátorral megkaphatod a számszerűsített válaszokat. 

Cikkünk 2019.06.14-én frissítettük.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés