Betöltés

7 tévhit az LTP-ről, amitől szabadulj meg egyszer és mindenkorra

szerző: Singer Zoltán
2018-07-25

Népszerű az LTP, de van még hova fejlődni, arányában sokkal többeknek lehetne szerződése. Tekintettel a fejekben felmerülő kérdésekre, sok dolgot érdemes tisztáznunk körülötte. Írásunk hasznos azoknak is, akiknek már van lakástakarék számlájuk, azok számára pedig még több információt nyújt, akik még csak most nyitnának.
A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.
1. Mi alapján válasszunk lakástakarékot?

Sokan a lakáscélra fordítható szerződéses összeg vagy az összegyűjthető megtakarítás alapján választanak. A szerződéses összeg két részből tevődik össze: a megtakarításunk mellett a felvehető hitelt is tartalmazza. A megtakarítási rész a befizetéseinket, a betéti kamatokat és az állami támogatásokat is magában foglalja, melyek egyenlege attól függ, hogy hány éves lakástakarékot kötünk.

Kétségtelenül több pénzünk lesz, ha hosszabb a futamidő (akár csak néhány hónappal), de ettől még nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Például ha nem szeretnénk hitelhez jutni, akkor a számlanyitási díj vagy az elérhető hozam (EBKM) a fontosabb, ha viszont hitelre van szükségünk, akkor a lakáshitel kondíciói (THM, futamidő, stb.) esnek nagyobb súllyal latba.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkat, hogy megtudd, melyik számodra a legjobb megoldás!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

2. Megúszhatjuk-e a számlanyitási díj egy részének megfizetését, ha nincs szükségünk hitelre?

Sajnos nem. A lakástakarékok számlanyitási díja a szerződéses összegtől függ (annak 1%-a). Ezen nem tudunk változtatni akkor sem, ha nem kérjük a hitelt.

Számos esetben adhatnak kedvezményt a számlanyitási díjból, vagy el is engedhetik teljesen. Mindig vegyük szemügyre az apró betűs részt, hogy szerepel-e benne bármilyen feltétel, ami a kedvezményhez szükséges (esetleg kapcsolt termék). Ha igen, akkor azt meggondolva cselekedjünk.

3. Miért hosszabb 2 hónappal a teljes futamidő a megtakarítási időnél?

Az állami támogatás felhasználásához legalább 4 évig kell pénzt gyűjtenünk lakás-takarékpénztári számlára. A lakástakarékok minimális megtakarítási ideje 46 és 52 hónap között változik. Ez azt jelenti, hogy ennyi ideig kell havonta befizetnünk, hogy megkapjuk a 30%-os állami támogatást.

A megtakarítási idő végén nem jutunk hozzá automatikusan a pénzünkhöz. A lakástakarékoknak van egy úgynevezett kiutalási ideje, mely a most kötött szerződéseknél 2 hónap (korábban 3 hónap volt). Az állami támogatással összefüggő adminisztráció és ellenőrzések miatt szükséges ez.

Egy 4 éves szerződés esetén ezért történhet meg, hogy 48 hónap helyett 50 hónapot is várhatunk a pénzünkre. Ebben a példában a befizetések 48 hónapot tesznek ki, miután a kiutalásra még 2 hónapot kell várnunk.

4. A lakástakarékra állami támogatás vagy adókedvezmény jár?

A lakástakarékra állami támogatás jár, aminek semmi köze az adókedvezményhez. Ez akkor is jár, ha nem fizettünk személyi jövedelemadót. Feltétele a szerződésben vállalt megtakarítási összeg folyamatos fizetése.

5. Fel kell-e vennem a szerződésbe foglalt hitelt?

Nem szükséges igényelnünk, szabadon dönthetünk róla a megtakarítási időt követően. Ha letelik a szerződésünkből legalább 4 év, akkor nyilatkozni tudunk, hogy mihez kezdünk a megtakarításunkkal, és szükségünk van-e hitelre.

6. Kiváltottuk a lakáshitelünket egy másik banki hitellel. Az LTP-t be tudjuk-e törleszteni a hitelbe?

Nem minden esetben tudjuk azt megtenni, mert annak a lakáshitelnek a megítélése az LTP szabályozás szerint történik. Ha egy lakáshitelt egynél többször váltanak ki, akkor egyes lakás-takarékpénztárak onnantól nem tekintik a hitelt lakáshitelnek. Ebben az esetben nem tudjuk betörleszteni. Azt se felejtsük, hogy a lakáscélú hitel visszafizetésére jár az állami támogatás.

7. Befizethetünk-e visszamenőleg és a szerződöttnél nagyobb összeget a több állami támogatásért?

Nem lehet több állami támogatáshoz jutni visszamenőlegesen sem a szerződött, sem pedig annál nagyobb összeg utólagos befizetése esetén. A lakástakarék minden esetben az első befizetéstől indul. Előre lehetséges több havi összeget befizetni, de ettől még nem kapunk több állami támogatást. Egyévnyi megtakarításnál nagyobb pénzt soha ne fizessünk be előre a lakástakarékra! Ennél nagyobb összegre mindenképp csak minimális betéti kamatot kapnánk. A legjobban akkor járunk, ha havonta fizetjük.

A fentiek fontos kérdések lehetnek, ezért érdemes ezeket időben megtudni!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

7 Hozzászólás

 1. István

  Az állami támogatásrol csak annyit hogy ha csak egy szeget veszel és máris adod vissza az áfát. Ami vissza vándorol az állam kasszába. Akkor holis van az állami támogatás. Szóval papiron szépen mutat. De…………!

  1. Sándorfi Balázs

   Az ÁFA a nyugati típusú gazdaságok természetes velejárója. Ebből a szempontból az ÁFA mértéke (mint minden esetben megfizetendő tétel) és az állami támogatás összevetése inkább csak egy egzotikus matematikai művelet, de pénzügyileg nincs nagy jelentősége

  2. Szilvi

   Az állami támogatás a befizetett megtakarítás 30%-a. A lakáscélú felhasználás több mindent jelenthet! Felújítás, lakáshitelbe előtörlesztés..
   A felújításnál ugyan valóban be kell nyújtani a számlákat, de a felújításra fordított összes költség 30%-a lehet “önerős”: pl. saját maga festett, mázolt, rakta be az ablakot, ajtót… itt nyilván a saját magunk által elvégzett munka munkadíja nem lesz “számlaképes” :).
   A lakáscélú hitel kamatperiódusának és az Ltp szerződés futamidejének összehangolásával okosan sok kamatterhet spórolhatunk, hiszen a betörlesztett összeg a tőkét csökkentu, így a következő kamatperiódussal annyival kevesebb tőke kamatozik tovább!

 2. Kálmán

  Nem az ÁFÁ-n vérzik el a dolog, mert az mindenképp adott. A gond az, hogy jelenleg túl van pörögve/pörgetve az ingatlanpiac. Meg lehet nézni a KSH adatokat a neten, még regisztrálni sem kell: az elmúlt 4 évben legalább 20%-ot nőttek az ingatlanárak (főleg a fővárosban); ígyhát a forintbeli megtakarítás is kevesebbet ér lakás m2-be átszámolva. Tehát szép dolog ez a 30%, de aki teheti az többféle dologba fektesse a pénzét, mert sem a forint sem a lakásárak árfolyama nem egy fix dolog.

  1. Sándorfi Balázs

   Az ingatlanárak a válságot követően 6 évig csökkentek. Ezt követően erősen emelkedni kezdtek (párhuzamosan – vagy esetenként azt meghaladó mértékben – az országban jelentkező jelentős béremelkedéssel). Egy biztos: sokkal egyszerűbb megtakarítást képezni (a növekvő árak ellenére), mint várni a csodára, hogy ölünkbe esik egy lakás valahonnan…

   1. Dr. Kurcz Mihály és dr. Kurcz Mihályné

    Tisztelt Bankmonitor! . . . . és kedves ügyintéző férfi kollega (bocsánat nem jut eszembe a neve, előkeresnem meg csak segítséggel tudnám(mozgássérült vagyok).
    Rendszeresen kapom Hírlevelüket.
    A múlt év februárjától, – tehát 18 hónap óta – fizettem saját és Feleségem havi esedékes LTP-jét az ERSTE Bank számlájára (20.000-Ft/hó/LTP). A szolgálatkész és abszolút jártas ügyintéző beszélt rá 2 LTP vásárlására, mivel akkor a számlanyitási díj nélkül, sőt 20 ezer FT-os ajándék utalvánnyal tehetem. Az utalvány az ígért 3 hónap alatt megérkezett. Szóval minden rendben van. A baj, hogy 87 éves vagyok. Szerencsére Ő csak 71. De egy személynek csak 1 LTP-je lehet. Ugye?
    Kérdésem, hogy az 5% technikai kamat jelenleg is jár-e, hiszen az infláció -legalább is a hivatalos propaganda szerint – 0.1%. Az más kérdés, hogy a tapasztalat szerint (élelmiszerek, gyümölcsök, benzinár, stb. stb. . . .) legalább 5%! A nyugdíjak nyomorúságos alacsonysága, – különösen a rokkant nyugdíjasoké – szemérmetlenül alacsony maradt, a valóban emelkedő fizetésekhez képest. Minden egyes LTP befizetés 150-Ft technikai költséggel jár. Ez a mi esetünkben 24×150= 3.600.-FT/ év.
    Ha jól értelmezem kb. 2 év múlva kérhetünk kedvezményes hitelt (összevonva a 2 LTP-t) lakás vásárlására. Vagy kezdhetjük el lányunk lakásának a felújítását a mi nevünkre kiállított ÁFÁ-s számlák leadásával. Az egyik lakás felújítását – a lányom nevén van – az én LTP-mre ; a másik lányomét a Feleségem LTP-jére? Szükséges-e igazolás a vér-szerinti rokonság az LTP számlák kifizetéséhez.? Nem akadály-e, hogy a felújításra kerülő lakás a férjével közös tulajdon? A 3. lányom pedig a férje tulajdonában lévő lakásban él. Az ő nevére kiállított számlát elfogadja-e a Bank?
    Az eseteket, kifizetéseket bonyolíthatja az is, hogy mindhárom lányomnak saját névre szóló LTP-je is van, nem az ERSTE-nél és más más lejárati idővel.
    Közben tájékozódok is, és látom, hogy az építkezések, lakások, renoválások ára, “aranyárban” van!
    A vállalkozó KFT-k, BT-k első kérdése, hogy “kérnek-e ÁFÁ-s számlát?”). Ha “igen” a válasz, akkor a tárgyaló felújítók, már nem is óhajtanak tovább tárgyalni. Nincsenek “szabott árak”, annyit kérnek, amennyit nem szégyellnek.
    Szóval, ahogy számolom, egy teljes renoválás kifizetéséhez , 3-4 LTP összegére (és a végzett munka állandó ellenőrzésére !) van szükség.
    Szeretném és kérem, hogy a Bankmonitor megszokott precizitásával válaszoljanak.
    Ügyfelük
    dr. Kurcz Mihály

    1. Sándorfi Balázs

     Tisztelt Dr. Kurcz Mihály!

     Annak érdekében, hogy ügyfelünkként a legprecízebb tájékoztatást kapja, kollégánk hamarosan keresni fogja.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.