loading
Hírdetés

7 tévhit az LTP-ről, amitől szabadulj meg egyszer és mindenkorra

szerző: Singer Zoltán

Népszerű az LTP, de van még hova fejlődni, arányában sokkal többeknek lehetne szerződése. Tekintettel a fejekben felmerülő kérdésekre, sok dolgot érdemes tisztáznunk körülötte. Írásunk hasznos azoknak is, akiknek már van lakástakarék számlájuk, azok számára pedig még több információt nyújt, akik még csak most nyitnának.
A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.
1. Mi alapján válasszunk lakástakarékot?

Sokan a lakáscélra fordítható szerződéses összeg vagy az összegyűjthető megtakarítás alapján választanak. A szerződéses összeg két részből tevődik össze: a megtakarításunk mellett a felvehető hitelt is tartalmazza. A megtakarítási rész a befizetéseinket, a betéti kamatokat és az állami támogatásokat is magában foglalja, melyek egyenlege attól függ, hogy hány éves lakástakarékot kötünk.

Kétségtelenül több pénzünk lesz, ha hosszabb a futamidő (akár csak néhány hónappal), de ettől még nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Például ha nem szeretnénk hitelhez jutni, akkor a számlanyitási díj vagy az elérhető hozam (EBKM) a fontosabb, ha viszont hitelre van szükségünk, akkor a lakáshitel kondíciói (THM, futamidő, stb.) esnek nagyobb súllyal latba.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkat, hogy megtudd, melyik számodra a legjobb megoldás!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Ft
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  Hírdetés

  Hírdetés

  2. Megúszhatjuk-e a számlanyitási díj egy részének megfizetését, ha nincs szükségünk hitelre?

  Sajnos nem. A lakástakarékok számlanyitási díja a szerződéses összegtől függ (annak 1%-a). Ezen nem tudunk változtatni akkor sem, ha nem kérjük a hitelt.

  Számos esetben adhatnak kedvezményt a számlanyitási díjból, vagy el is engedhetik teljesen. Mindig vegyük szemügyre az apró betűs részt, hogy szerepel-e benne bármilyen feltétel, ami a kedvezményhez szükséges (esetleg kapcsolt termék). Ha igen, akkor azt meggondolva cselekedjünk.

  3. Miért hosszabb 2 hónappal a teljes futamidő a megtakarítási időnél?

  Az állami támogatás felhasználásához legalább 4 évig kell pénzt gyűjtenünk lakás-takarékpénztári számlára. A lakástakarékok minimális megtakarítási ideje 46 és 52 hónap között változik. Ez azt jelenti, hogy ennyi ideig kell havonta befizetnünk, hogy megkapjuk a 30%-os állami támogatást.

  A megtakarítási idő végén nem jutunk hozzá automatikusan a pénzünkhöz. A lakástakarékoknak van egy úgynevezett kiutalási ideje, mely a most kötött szerződéseknél 2 hónap (korábban 3 hónap volt). Az állami támogatással összefüggő adminisztráció és ellenőrzések miatt szükséges ez.

  Egy 4 éves szerződés esetén ezért történhet meg, hogy 48 hónap helyett 50 hónapot is várhatunk a pénzünkre. Ebben a példában a befizetések 48 hónapot tesznek ki, miután a kiutalásra még 2 hónapot kell várnunk.

  4. A lakástakarékra állami támogatás vagy adókedvezmény jár?

  A lakástakarékra állami támogatás jár, aminek semmi köze az adókedvezményhez. Ez akkor is jár, ha nem fizettünk személyi jövedelemadót. Feltétele a szerződésben vállalt megtakarítási összeg folyamatos fizetése.

  5. Fel kell-e vennem a szerződésbe foglalt hitelt?

  Nem szükséges igényelnünk, szabadon dönthetünk róla a megtakarítási időt követően. Ha letelik a szerződésünkből legalább 4 év, akkor nyilatkozni tudunk, hogy mihez kezdünk a megtakarításunkkal, és szükségünk van-e hitelre.

  6. Kiváltottuk a lakáshitelünket egy másik banki hitellel. Az LTP-t be tudjuk-e törleszteni a hitelbe?

  Nem minden esetben tudjuk azt megtenni, mert annak a lakáshitelnek a megítélése az LTP szabályozás szerint történik. Ha egy lakáshitelt egynél többször váltanak ki, akkor egyes lakás-takarékpénztárak onnantól nem tekintik a hitelt lakáshitelnek. Ebben az esetben nem tudjuk betörleszteni. Azt se felejtsük, hogy a lakáscélú hitel visszafizetésére jár az állami támogatás.

  7. Befizethetünk-e visszamenőleg és a szerződöttnél nagyobb összeget a több állami támogatásért?

  Nem lehet több állami támogatáshoz jutni visszamenőlegesen sem a szerződött, sem pedig annál nagyobb összeg utólagos befizetése esetén. A lakástakarék minden esetben az első befizetéstől indul. Előre lehetséges több havi összeget befizetni, de ettől még nem kapunk több állami támogatást. Egyévnyi megtakarításnál nagyobb pénzt soha ne fizessünk be előre a lakástakarékra! Ennél nagyobb összegre mindenképp csak minimális betéti kamatot kapnánk. A legjobban akkor járunk, ha havonta fizetjük.

  A fentiek fontos kérdések lehetnek, ezért érdemes ezeket időben megtudni!

  Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

  És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

  Hírdetés
  Hírdetés
  Hírdetés
  Hírdetés
  Hírdetés
  Hírdetés