9 tipp, amivel több megtakarításra tehetsz szert!

9 tipp, amivel több megtakarításra tehetsz szert!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-11 Frissítve: 2021-08-12
 

Régóta szeretnél már előrelépni a pénzügyeidben, de nem találod a helyes módszert? Tudd meg, mi az a 9 lépés, amivel közelebb kerülhetsz a megtakarítási céljaidhoz!

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos lenne megtakarításokat képezni, annak érdekében, hogy könnyebben elérhessék a későbbi pénzügyi céljaikat. Mégis előfordulhat, hogy valaki minden igyekezete ellenére sem tud elegendő pénzt félretenni, valamilyen okból kifolyólag. Most összegyűjtöttünk 9 tippet, amelyek segíthetnek abban, hogy gyorsabb ütemben gyarapodjanak a megtakarításaink. Van közöttük kézenfekvő, de valószínűleg olyan is, amire szinte senki nem gondol!

1. Először magadnak fizess!

Ismerős lehet az a helyzet, hogy a hónap végére „nem marad pénz”, azaz bármennyire is szeretnénk, már nem nagyon tudunk félretenni. Ez teljesen természetes jelenség, hiszen amíg látjuk a pénzt a számlán, addig könnyedén költekezünk, és nem szeretjük tudatosan visszafogni magunkat. Megoldást jelenthet erre a problémára egy egyszerű trükk: amint beérkezik a jövedelem, elsőként rögtön félre kell tenni belőle a kívánt összeget! Gyakran hallani, hogy az optimális megtakarítási arány 10%, ennek megfelelően például 10%-ot érdemes azonnal elkülöníteni a hónap elején. Akár be kell állítani egy állandó átutalást a saját takarékszámlánk irányába, ehhez a számlához pedig lehetőleg ne tartozzon bankkártya. Így biztosan nem történhet meg az, hogy figyelmetlenül túlköltekezünk, és minden pénzünk elfogy, mire eszünkbe jutna megtakarítani.

Hirdetés

Hirdetés

2. Vezess naplót a kiadásaidról!

Sajnos a legtöbben nem igazán tudnák megmondani, hogy mire mennyi pénzt szoktak elkölteni. Ez is érthető, hiszen egy hónapban akár százas nagyságrendben is lehetnek kisebb-nagyobb kiadásaink, ezt pedig képtelenség mind fejben tartani. Éppen erre való egy kiadási napló: érdemes valahogyan feljegyezni minden költséget, lehetőleg még aznap, amikor megtörtént. Ma már számos applikáció elérhető, amelyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. De ugyanolyan jól tud működni egy saját készítésű Excel-tábla, vagy akár egy szimpla kockás füzet. A lényeg az, hogy a hónap végén tisztán lássuk azt, pontosan mire mennyi pénzt költöttünk, és így szükség esetén javíthassunk a szokásainkon.

3. Használd a 3.000 forintos szabályt!

Nagyon hatékony megtakarítási módszer a 3000 forintos szabály, amelynek betartásával el lehet kerülni a fölösleges impulzusvásárlásokat. Ennek a módszernek a lényege, hogy minden jelentősebb kiadás előtt érdemes annyi napot várni, amennyiszer a megvásárolni kívánt termék árában megvan a 3000 forint. Például egy 20 000 forintos ruhadarab esetében kb. 7 napot kell várni, ami kellően hosszú gondolkodási idő. Ezalatt kiderülhet, hogy valójában nincs is szükség arra, hogy elköltsük az adott pénzösszeget, így inkább félretehetjük, hogy gyarapodjanak a megtakarításaink. A szabály bármilyen összeg esetén jól alkalmazható: például egy 90 000 forintos elektronikai eszköz megvásárlása előtt pontosan 30 napot kell várakozni.

4. Nézd át és frissítsd az előfizetéseidet!

Mostanában egyre népszerűbbek a különféle előfizetéses szolgáltatások. Ez mind a vásárló, mind a szolgáltató számára egyszerűséget és kiszámíthatóságot eredményez. Ugyanakkor megeshet, hogy fel vagyunk iratkozva valamilyen szolgáltatásra, és tisztességesen fizetjük a havidíját, de valójában nem tudjuk kihasználni. Ha a tévézéssel töltött idő 90 százalékában 4-5 csatornát szoktunk nézni, akkor nyugodtan lemondhatjuk a bővebb csomagot, és válthatunk valami egyszerűbbre, hiszen az is megfelel az igényeinknek. Hasonlóképpen érdemes átnézni a mobiltelefon-számlákat (és még sok egyebet) is, mert néhány tudatos döntéssel akár évi százezer forintot is lehet nyerni! Ebbe a kategóriába sorolható egy bankszámla is: rengetegen válthatnának ingyenes számlára, mégis hosszú évek óta fizetik a banki költségeket…

5. Szabadulj meg a drága hitelektől!

Jelenleg világszerte rendkívül alacsony a kamatkörnyezet, ami azt jelenti, hogy jóval szerencsésebb feltételekkel lehet hitelhez jutni, mint 8-9 évvel ezelőtt. Sokan nyerhetnének komoly összegeket egy egyszerű hitelkiváltással: ugyanis egy régóta meglévő hitelt le lehet cserélni egy kedvezőbbre, legyen szó akár személyi kölcsönről, akár lakáshitelről, akár bármilyen egyéb konstrukcióról. A meglévő hitel összegétől, futamidejétől és kamatától függően akár milliós nagyságrendű nyereségre tehetnek szert mindazok, akik most okosan tudnak váltani. Természetesen minden élethelyzetre egyedileg kell megvizsgálni, hogy mi lenne a legjobb megoldás: ehhez kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét!

6. Nem biztos, hogy megéri neked a moratórium!

A koronavírus-válság kitörése óta Magyarországon általános moratórium – törlesztési haladék – van érvényben. Ennek lényege, hogy a 2020. március 18. előtt felvett hitelek kapcsán a bankok nem követelhetik az adósoktól a törlesztőrészleteket. A lehetőséggel nagyon sokan éltek, köztük minden bizonnyal olyanok is, akik nem feltétlenül voltak rászorulva. Fontos tudni azonban, hogy a moratórium kihasználása esetén a hitel továbbra is kamatozik: tehát összességében több pénzt kell majd így visszafizetni, mint az eredeti forgatókönyv szerint! (A havi törlesztőrészlet nem emelkedhet, hanem a futamidő fog meghosszabbodni.) Éppen ezért általában megéri törleszteni a hitelt, amennyiben a jövedelmi helyzetünk ezt lehetővé teszi, máskülönben jelentősen megnövekedhet a hitelre fordítandó kiadás.

7. Ne otthon a párnában tartsd a megtakarításod!

A legfrissebb statisztikák szerint minden magyar átlagosan 600 000 forint készpénzt tart otthon a párnában! Ez háztartásonként kb. 1,4 millió forintot jelent, hiszen egy háztartás átlagos létszáma 2,3 fő. Ennek a „befektetési” stratégiának a súlyos hátránya, hogy a megtakarítás így folyamatosan veszít az értékéből, pusztán az infláció miatt. Ráadásul ekkor semmilyen hozamot nem lehet elérni, tehát a megtakarítónak még erről is le kell mondania. Ha csak havi 25 000 forinttal gyarapodik a megtakarítás, akkor ez a két tényező összességében sok millió forintos veszteséget eredményezhet hosszú távon! Persze érdemes valamennyi pénzt (például 6 hónapra elegendő biztonsági tartalékot) könnyen hozzáférhető helyen tartani, de minden más esetben nem tekinthető racionálisnak ez a magatartás.

8. Használd ki az elérhető állami támogatásokat!

A megtakarítók számára jelenleg is számos állami támogatás elérhető. Ide sorolhatjuk a Babakötvény konstrukcióját, amellyel számottevő reálhozamot tudnak elérni a befektetők. Sokak számára szintén hasznos lehet a TBSZ (tartós befektetési számla), amelyen keresztül 3 év után adókedvezményhez lehet jutni, 5 év elteltével pedig teljes kamatadó-mentességet élvezhetünk. Ezeken túl konkrét pénzbeli támogatás is elérhető, amennyiben valaki rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással. Három államilag támogatott konstrukció is létezik: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), illetve a nyugdíjbiztosítás. Ezeknél minden éves befizetésre 20% SZJA-jóváírás igényelhető, hasonlóképpen a sokak által ismert egészségpénztári megtakarításokhoz.

9. Legyen hosszú távú megtakarításod!

A kamatos kamat hatásának köszönhetően azok számíthatnak a legszebb nyereségekre, akik hosszú távra fektetnek be. A példa kedvéért tekintsünk egy olyan helyzetet, ahol havi 25 000 forintot tesz félre a megtakarító, évi 6%-os nettó hozamot tud elérni, és közben 3% az éves infláció. Kihasználja továbbá a nyugdíjcélú megtakarításokra járó 20%-os állami támogatást is (maximum évi 150 000 forint). Ebben az esetben 35 év alatt akár 12 millió forintnyi hozamot tehet zsebre, ami a megtakarítás lejárati összegének több mint 50 százalékát kiteszi! Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy mindenki rendelkezzen hosszú távú megtakarítással. Természetesen a portfólió összetétele is nagyon sokat számít: az ilyen jellegű döntéshozatalban is segítséget nyújthatnak a Bankmonitor tanácsadói.

Számold ki a kalkulátorral, mennyi pénzed gyűlhet össze hosszú távon!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés